HomeLjepotaRazlozi zbog kojih vam kosa sporije raste

Razlozi zbog kojih vam kosa sporije raste

Jeste li se ikada osjećali kao da vam kosa ne raste? Zapravo, osim ako postoji neki medicinski problem koji sprečava da folikuli stvaraju novu kosu ili uzrokuje gubitak kose, vaša kosa uvijek raste. Pa, šta se dešava?

Naučiti kako imati zdravu kosu može biti teško, posebno ako je vaša kosa prirodno suha ili kovrdžava. U mnogim slučajevima nije problem u tome što kosa ne raste, već u tome što se dužina koju postignete rastom ne zadržava. Drugim riječima, kako vam kosa raste, tako se vrhovi lome istom brzinom.

Evo nekoliko razloga zašto vaša kosa možda ne zadržava dužinu i zbog toga se čini da ne raste. Ako se pitate: “Zašto mi ne raste kosa?” niste same. Na kraju ovog članka nadamo se da ćete uspjeti prepoznati svoj problem kako biste u budućnosti mogle imati zdravu kosu.

Nedostatak vlage

Potreba za vlagom prirodne ili kovrdžave kose ne može se dovoljno naglasiti. Budući da kozmetike za našu kosu ne dopušta prirodnim uljima s tjemena da lako dođu do vrhova, trebaju nam alternativni načini donošenja te vlage u kosu. Bez toga riskiramo lomljenje kose. Nekim će ženama trebati alati za stiliziranje, a zatim ulje za kosu koje će će sve sastojke „zaključati“. Prilagođavanjem ove metode potrebama vaše kose pojačat ćete elastičnost i spriječiti lomljenje. I BINGO! Zadržavate dužinu i dobijate zdrav rast kose.

Ne pijete dovoljno vode

Također je važno hidratizirati se iznutra ako želite popraviti oštećenu kosu. Osobe koje imaju problema sa zadržavanjem dužine prirodne kose često ne piju dovoljno vode. To se manifestuje u vidu suhe, lomljive kose koja je sklonija pucanju. Pijenje puno vode, uz to što jedete puno voća i povrća, nahranit će vaše folikule kako bi pospješilo rast i smanjilo šansu za lomljenje jake zdrave kose.

Koristite previše toplote

Često vrućina može uzrokovati izuzetno suhu i lomljivu kosu. Osim što trebate osigurati da je vaša kosa dobro navlažena prije toplotnog oblikovanja, sloj zaštite stvoren prirodnim proizvodima za kosu može vašoj kosi dati glatki izgled bez oštećenja. Također biste trebali biti sigurni da koristite alate za kosu s podesivim postavkama i odaberite što je moguće hladnije do srednje jake temperature kako biste spriječili pucanje folikula dlake.

Vaša ruka je uvijek u kosi

Ako se zapitate: “Zašto mi kosa ne raste”, to bi moglo biti zato što se previše igrate s njom. Prekomjerno igranje vašom kosom – bilo rukama ili češljem i četkama – može izazvati nepotreban stres na kosu, lomeći krhke vrhove kose. Ako ustanovite da uvijek dodirujete kosu, pokušajte nositi podignutu kosu. Ako kosu držite upletenu, uvijenu ili u pundži sedmicu ili dvije, primorat ćete se da držite ruke i alate za kosu van nje. Što vam se kosa manje lomi, to više njene dužine zadržavate i manje ćete gubiti kosu!

Genetika

Ciklus rasta dlake razlikuje se od osobe do osobe uglavnom zbog genetike. Ciklus rasta kose jedne osobe može imati fazu rasta od tri godine, dok druga osoba ima fazu rasta od pet godina. Zato, može biti da je vaša faza rasta kraća od ostalih, što čini da vaša kosa uopće ne raste. Ali dok god koristite gore navedene savjete za njegu kose, kosa bi trebala fino rasti vlastitom brzinom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE