HomeLjepotaSinergija medicinsko kozmetičkih tretmana za rješavanje teških indikacija kože

Sinergija medicinsko kozmetičkih tretmana za rješavanje teških indikacija kože

Hiperpigmentacije, bore, gubljenje tonusa kože, akne, ožiljci su jedan od najčešćih razloga posjete kozmetologu ili dermatologu

Piše: Ivana Mlikota Martinović, fizioterapeut i kozmetolog

Biografija: Ivana Mlikota Martinović je fizioterapeut i kozmetolog, te prof. eng. jezika i književnosti. U ovom poslu je već 14 godina i vlasnica je salona u Mostaru.

Naša koža je živi organ koji je podložan vanjskim utjecajima kao što su sunce, nečistoće iz zraka i toksini koje unosimo u naš organizam kroz hranu, alkohol i cigarete, te generalno kroz tempo ubrzanog života općenito. Tokom godina sa neadekvatnim stilom života, dolazi do različitih promjena u samoj koži koje se očituju starenjem kože ali i indikacijama koje nama smetaju i nazivamo ih anti-age tretmani, pojava mitesera akni i različitih upalnih procesa, isto te pojavom različitih hiperpigmentacija na našoj koži. Više na ovu temu čitajte u narednim redovima koje je pripremila Ivana.

Jak utjecaj sunca na našu kožu dovodi do pojave bora, do slabljena površinske barijere, i samim tim do transepidermalnog gubitka vlage u potkožju. Najčešće sve indikacije vidimo na licu dekolteu, ramenima i rukama tačnije zonama koje su najviše izložene suncu, eventualno nekada na nogama. Ono sto je bitno jeste da  sa brigom o našoj koži krenemo preventivno kada ste mladi. Ukoliko to niste praktikovali postoje jači tretmani koji pomažu u vraćanju hidratacije koži, peglanju bora i uklanjanju fleka.

Izbor pravilne kućne njege možete biti savršen početak za dobru njegu kože u ranijoj dobi. Ono što preporučujem je zaštita od sunca jer je sunce glavni okidač oštećenja kože. Kada pričamo o zaštitnim faktorima bitno je da su namijenjeni tipu kože.

U narednom periodu kada nam dolazi hladnije vrijeme sa manje sunca, preporučujemo da se krene sa tretmanima, jer je idealno vrijeme da radimo tretmane koji će djelovati dubinski na dermalni sloj, koji su malo agresivniji i samim tim doći ćemo do rezultata kakve očekujete. Takvi se tretmani rade preko zime, kada je slabiji utjecaj sunca na kožu i kada koža ima više mogućnosti za regeneraciju. Ono što radim u salonu, je savršena kombinacija MESOESTETIC hemijski pilinga i otopina za microneedling.

Microneedling je terapija indukcije kolagena, što se radi sa velikim brojem iglica i uboda u kožu. Kako bismo potaknuli prirodnu indukciju kolagena preslagivanja proteinski vlakana u koži, samim aktivnim sastojcima koje koristimo u terapijama ciljano rješavamo problem.

MESOESTETIC – moj izbor

Probala sam različite proizvode od kojih se najbolje pokazao Mezoestetic, iz razloga što imaju najširu paletu koktela i aktivnih sastojaka i ono što je bitno da ovaj brend u svojim tretmanima ne djeluje samo na simptom nego ulazi u srž i spriječava pojavu problematike.

Tretman se radi na cijelom tijelu

Radim tretmane na cijelom tijelu, pokazao se kao jedna od najboljih terapija za ožiljke, akne i strije. U salonu sam imali slučaj sa opeklinama koje su uspješno riješene ovim tretmanima i proizvodima.

Najbolje rezultate dobijemo kada miješamo mesoestetic hemijske pilinge kojih također imaju široku paletu na tržištu. Bira se ciljani protokol u samom procesu kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući.

Tretman je namijenjen dobi od 15 do 115 godina

S obzirom da ne dolazi do oštećenja epidermalnog dijela kože, microneedling se radi tokom cijele godine, ali najčešće se izbjegava raditi u ljetnim mjesecima radi sunca i zbog toga što ne znam da  li će se  klijenti držati protokola tačnije održavanja kože pravilno nakon tretmana. Namijenjen je apsolutno za sve klijente u dobi od 15 do 115 godina, jer se potiče prirodne regeneracije kože.

Preporučujem seriju od 4 do 6 tretmana, ovisno o kojoj problematici se radi. Tretmani su apsolutno personalizirani i prilagođeni tipu kože.

Nakon toga preporučujem tretmane održavanja, ovisno koju indikaciju smo tretirali jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca.

Trajanje tretmana

Ukoliko kombinujemo sa kiselinama onda traje 40tak minuta, ukoliko radimo samo microneedling ili samo kiselinu onda traje oko 30 minuta. Tretman nije u potpunosti bezbolan, ali s obzirom na rezultate koje daje svi klijenti ga ponovo rade.

Održavanje kože nakon tretmana

Nakon tretmana izrazito je bitna higijena, jer su rađeni mikro ubodi sa iglicama, koji su otvorili kožu. Adekvatna zaštita za sunce koja se mora replicirati svaka dva sata. Naravno propisana kućna njega od strane kozmetologa koju daje svojim klijentima na kraju tretmana.

Kada pričamo o kombinaciji hemijskih pilinga i microneedlinga benefit je u tome što se momentalno djelovati na površni sloj kože, uklanjaju se mrtve stanice, stimulira hidrataciju i sintezu kolagena, a sa kiselinama djelujemo na površinski sloj kojem se daje blistavost i hidrataciju.

Tretman koji je savršen i potpuno nov kada želimo održavati našu kožu blistavom je biološki tretman. Nastao je nakon 3 godine istraživanja, a u pitanju je mix različitih koktela sa masažom gdje intenzivno jačamo površinsku barijeru kose, hidriramo, uklanjamo akne i ujednačavamo ten i blistavost. Zdrav i blistav izgled.

Preporučujem nakon nekoliko hemijskih tretmana uraditi ovaj biološki tretman.

KOLUMNA: Sara Kudin – regionalni brand manager MESOESTETIC regije

Mesosetetic je vodeći brand u području medicinske estetike, te hemijski pilinzi i otopine za microneedling/mezoterapiju svake godine osvajaju cijeli niz globalnih nagrada za najbolje proizvode na tržištu. Bavi se uvozom različitih aparata za tretiranje svih estetskih indikacija (radiofrekvencije, laseri, nanofrakcijski aparati i slično).

„Meni kao brand manageru iznimno je važna konstantna edukacija, te godišnje odslušam oko 20-ak različitih edukacija o aparaturi i aktivnim sastojcima širom Europe. Željela sam isti sistem prenijeti na naše klijente, te sam oformila MESOESTETIC akademiju koja se bazira na fiziološkim i biohemijskim procesima u koži i tijelu.“, ističe Kudin.

Jednom kada klijent uđe u MESOESTETIC sistem, na raspolaganju ima 10 različitih modula akademije na kojima detaljno uče o svakoj indikaciji, liniji, metodologiji rada i primjene kao što su:

  • hiperpigmentacije
  • akne
  • hemijski pilinzi
  • ožiljci
  • microneedling
  • mezoterapija
  • protokoli za lipolizu i tretiranje celulita
  • masažni anti age tretmani
  • gotova rješenja za anti aging i tretiranje područja oko očiju
  • kućna njega

„Moj stav je da sinergija različitih tretmana i metodologija rada uz kućnu njegu uvijek daje najbolje rezultate. Ovaj princip rada pokazao se izvrsnim i zbog toga MESOESTETIC danas ima preko 400 vjernih i zadovoljnih klijenata u cijeloj regiji koje prati prodajni i edukacijski kadar u svakoj zemlji.“, kazala nam je Kudin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE