HomeFitness&zdravljeSlobodan Gutović: Cupping terapija kao drevna terapija detoksikacije krvi

Slobodan Gutović: Cupping terapija kao drevna terapija detoksikacije krvi

Blagodati hidžame/cupping terapije su detoksikacija, smanjenje bolova i upala, snižavanje krvnog tlaka, te jačanje imunološkog sistema. 

Intervju: Slobodan Gutović, diplomirani fizioterapeut i hidžama terapeut

Slobodan Gutović je diplomirani fizioterapeut i hidžama terapeut. Fakultet Medicinske rehabilitacije je završio u Banjoj Luci. Nakon završetka studija pohađao je mnogobrojne edukacije iz oblasti fizikalne medicine i kozmetologije. Vlasnik je dvije ordinacije fizikalne medicine u kojima se pored usluga iz ove oblasti i hidžame nude i najsavremeniji kozmetološki tretmani. Slobodan je postao licencirani edukator iz ovih oblasti.

 Već odavno krv je prepoznata kao sastavna komponenta tijela i kao tekućina koja daje život organima. Međutim, krv može biti zagađena, stara i kao takva opasna za tijelo. Od početka civilizacije pa do danas doktori koriste puštanje krvi iz tijela kako bi olakšali tegobe svojih pacijenata i očistili organizam od toksina. Kroz razgovor sa fizioterapeutom i hidžama terapeutom Slobodanom, detaljno smo sve saznali o hidžami/cupping terapiji pa kroz tekst i sa vama želimo podijeliti informacije. 

Šta je hidžama?

Hidžama je alternativni medicinski postupak koji eliminisanjem zaostale limfe i biološkog otpada omogućava moćnu detoksikaciju organizma. Pored toga hidžamom se mogu riješiti ili umanjiti mnogobrojne zdravstvene tegobe.

Kako se hidžama izvodi i kako djeluje?

Na odgovarajući dio tijela (najčešće leđa) postavljamo jednokratne čaše i formiramo vakuum. Nakon toga čaše skidamo, a na koži sterilnim jednokratnim instrumentom formiramo mikrorezove (2-3mm). Ponovo vraćamo čaše uz formiranje vakuuma nakon čega slijedi oslobađanje zaostale limfe i krvi, biološkog otpada, neragrađenih produkata metabolizma, autoantitijela kao i različitih toksina.

Koji su benefiti nakon izvođenja hidžame?

Svi navedeni produkti koji se oslobađaju tokom izvođenja hidžame nakupljaju se u potkožnom tkivu, a naročito kod osoba koje su izložene stresu i vode neuredan način života. Eliminisanjem ovih produkata poboljšava se protok krvi u perifernoj cirkulaciji i ishrana tkiva, a nervni završeci se oslobađaju od pritiska. U konačnici dolazi do prestanka ili smanjenja tegoba zbog kojih se pacijent javio, jačanja imuniteta i detoksikacije organizma.

Ko izvodi hidžamu i u kakvim uslovima?

Hidžamu izvodi medicinski obučen terapeut u uslovima koji poštuju sve kriterijume sepse i antispese. Hidžamu možemo svrstati u domen mikrohirurgije, tako da ljudi trebaju voditi računa da tretman izvode kod medicinskog lica sa dovoljnim iskustvom u adekvatnim uslovima.

Da li je tretman bolan?

Tretaman nije bolan, a to je ono što brine najveći broj ljudi. Pravljenjem vakuuma na koži anesteziramo nervne završetke u njoj, pa pacijent ne osjeća bol.

Koliko vremena je potrebno koži da se vrati u prvobitno stanje?

Da bi se koža vratila u prvobitno stanje najčešće je potrebno oko 7 dana.

Postoji li određena priprema za izvođenje tretmana?

Potrebno je dva dana nakon izvođenja tretmana izbjegavati masnu hranu i mliječne proizvode.

Koje su indikacije za izvođenje hidžame?

Indikacije su: glavobolje, migrene, bol u leđima, napetost mišića, hroničan umor, nesanica, povišen krvni pritisak, povišene masnoće, alergije, česte prehlade. Međutim, hidžamu je najbolje izvoditi kao preventivnu mjeru kako bismo spriječili nastanak gore navedenih tegoba i očuvali jak imuni sistem.

Često volim da spomenem jednu ozbiljnu studiju iz Irana kojom je dokazano da kod pacijenata sa dijabetesom nakon izvođenja hidžame nivo holesterola značajno opada, a također se poboljšavaju i nalazi tromjesečnog šećera u krvi. U ovom slučaju hidžama neće eliminisati ovo oboljenje, ali će značajno povećati kvalitet života i olakšati tegobe kod ovih pacijenata.

Koliko često treba raditi tretman na godišnjem nivou?

Kao preventivnu mjeru hidžamu treba izvoditi dva puta godišnje u razmaku od šest mjeseci. U slučaju određenih tegoba pristup je individualan i određuje se u dogovoru sa hidžama terapeutom.

Kako ste odlučili da se bavite hidžamom?

Prije desetak godina sam imao problema sa čestim prehladama nastalim kao posljedica oslabljenog imuniteta. Čuo sam za hidžamu i odlučio joj dati šansu. Koliko sam bio zadovoljan efektima tretmana potvrđuje i činjenica da sam nakon toga odlučio i sam postati hidžama terapeut. Kao hidžama terapeut radim već deset godina, a također sam postao i edukator iz ove oblasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE