HomeLjepotaŠta bi vaše ispucale usne zaista mogle značiti?

Šta bi vaše ispucale usne zaista mogle značiti?

Zima je teško vrijeme za svaki tip kože, bilo da vam je koža suha ili masna. Vanjski zrak u kombinaciji sa grijanjem u našim domovima može dehidrirati našu kožu i uzrokovati pucanje, krvarenje i ljuštenje usana. Mnogi od nas smatraju da su ispucale usne normalna pojava, ali one mogu biti znak značajnijih zdravstvenih problema. Evo pet načina kako ispucale usne mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg od dehidracije.

Suhe usne mogu biti znak mnogih stvari, uključujući dehidraciju, alergiju ili nedostatak vitamina. Naravno, tipični krivac za ispucale usnice je lizanje usana, ali to nije uvijek razlog vaše grube kože. Dobar pokazatelj da vaše suhe usne signaliziraju nešto drugo o vašem zdravlju je ako se čini da ih je nemoguće hidratizirati, a čak vam i nanose bol. To su znakovi koja vam mogu ukazivati na to da potražite medicinsku pomoć. Ako sumnjate da su vaše suhe usne uzrokovane nečim ozbiljnijim od suhog i hladnog vremena, pogledajte ovih sedam uobičajenih, ali alarmantnijih uzroka ispucalih usana.

Gljivična infekcija

Jeste li znali da su vaše ispucale usne možda znak gljivičnih infekcija? To je posebno tačno ako imate pukotine na uglu usana. Kada pretjerano ližete usne, topla, vlažna slina potiče rast gljivica, posebno kada se slina nakuplja u uglovima usana. Najbolji lijek je hidratacija – pijte puno vode i izbjegavajte lizanje usana. Također može pomoći upotreba hidratantne barijere poput balzama od pčelinjeg voska ili vazelina kako bi se zaustavilo nakupljanje pljuvačke.

Alergijska reakcija

Ako vaše usne izgledaju kao da ste se upravo vratili sa estetskog zahvata, to može biti znak alergijske reakcije. Proizvodi za povećanje volumena usana čest su razlog alergijskih reakcija. Cimet i kajenski prah obično se nalaze u tim proizvodima i mogu izazvati reakciju. Mogli biste biti i alergični na određenu hranu. Zabilježite šta jedete i koristite i prilagođavajte se dok ne pronađete pravi proizvod za sebe.

Dehidracija

Suhe usne i oči su znakovi dehidrirane kože kojoj nedostaje odgovarajuća količina vode. Da biste izbjegli dehidraciju pijte najmanje osam čaša vode dnevno. Također biste trebali koristiti balzame za usne s hidratantnim sastojcima kao što su ulje jojobe ili shea maslac.

Nedostatak vitamina B

Vitamin B igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju vašeg tijela. Pruža energiju, pomaže vašem imunološkom sistemu u borbi protiv bolesti i doprinosi zdravoj koži. Bez dovoljno vitamina B u vašem sistemu, mogli biste se suočiti s raznim kožnim problemima, poput suhih usana. Da biste bili sigurni da nemate nedostatak ovog vitamina, jedite puno hrane bogate vitaminom B, poput jaja i nemasnog mesa.

Previše vitamina A

S druge strane, suhe usne mogu značiti da unosite previše vitamina A. Ako uzimate previše suplemenata, može doći do pojave toksičnosti vitamina A – trebali biste biti oprezni pri uzimanju suplemenata vitamin A jer bi on većinom trebao doći iz vaše prehrane . Prekomjerna količina vitamina A pohranjuje se u jetri i ona se vremenom akumulira, što uzrokuje razne simptome, poput pucanja na uglovima usana, suhoće i ljuštenja kože.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE