HomeLifesyleŠta je zapravo ljepota? Koji su standardi i ko ih postavlja?

Šta je zapravo ljepota? Koji su standardi i ko ih postavlja?

Šta je zapravo ljepota? Koji su standardi i ko ih postavlja?

Kako bi se utjecalo na određene znakove starenja, postoje različiti tretmani, ali kako znati za koji se odlučiti? Tretmani su visoko individualizirani, što znači da uzimaju u obzir želje klijenta, a za efekt koji se želi postići, biraju se i prilagođavaju sastojci.

Ana Golić, diplomirani kozmetolog iz Banja Luke, po završetku fakulteta odmah je počela da radi u struci u svom malom kutku, i vremenom, kroz mnogo zadovoljnih klijenata je došla i potreba za otvaranjem salona koji danas posjeduje. Trud i rad su se prepoznali, a dobrih rezultata svakako nije manjkalo. Salon se nalazi u samom centru Banja Luke – “Studio Ana Estetika”. U studiju su zaposlena tri diplomirana kozmetologa i dva kozmetičara, sa čime se mogu pohvaliti kao jedini. Od širokog spektra usluga koje nude, svaka uposlenica salona posvećena je isključivo svom dijelu posla, što svakako znači da su profesionalni i da su posvećeni onome što rade.

 

Ljepota kao estetska kategorija, tradicionalno označava savršenstvo sklada! Svaka žena bi voljela izgledati lijepo bez trunkice šminke na licu, a to je itekako moguće! Prva korak ka lijepom licu i tijelu jeste pravilna njega i ljubav prema sebi i svojoj koži. U nastavku za časopis BeautiFUL, Ana Golić piše o jedinstvu prirodne ljepote i njene privlačnosti.

 

Piše Ana Golić, diplomirani kozmetolog iz Banja Luke

Ja slobodno mogu da kažem da je prirodna ljepota ono što je uvijek najvažnije. Svaka žena je posjeduje, svoju jedinstvenu prirodnu privlačnost i šarm je čine lijepom bez obzira na sve. Zašto je važna prirodna ljepota? Zato što takvoj apsolutno nije potrebna šminka kako bi se ona istaknula.

Koža kao najveći ljudski organ

Pretpostavljajući da već svi znamo da je koža zapravo najveći ljudski organ – ističemo to da je koža na licu najizloženija i najosjetljivija. Ona je barijera vanjske sredine i unutrašnjih organa, tako da se na njoj odražavaju mnogobrojna unutrašnja oboljenja, ali isto tako i posljedice njenog nečuvanja i manjka njege. Zbog mnogobrojnih funkcija koje koža obavlja, mi je moramo znati pravilno njegovati i štititi.

Koji je zadatak kozmetologa?

Zadatak nas kozmetologa je zapravo očuvanje ljepote i mladalačkog izgleda kože, ali i rješavanje već nastalih problema. Uvijek smo tu uz svoje klijente da zajedno pobijedimo sva stanja kože i doprinesemo apsolutnom procvatu prirodne ljepote svakog klijenta.

Ovo je 5 koraka koje bismo svi trebali sami da ispoštujemo kada je u pitanju naša koža:

Ishrana – kaže se da ljepota dolazi iznutra, a ako se malo duže zadržite na toj misli, sve više će Vam i imati smisla. Uradite mali eksperiment, 7 dana jedite hranu koja je zdrava, bogata vitaminima i pijte mnogo vode. A onda nakon tih 7 dana probajte da jedete hranu koju ste inače jeli, slatkiše i gluten. Nema šanse da ne vidite razliku!

Vitamini – Današnji brzi ritam života nam nažalost rijetko dopušta da uopšte stignemo unijeti dio vitamina kroz hranu, a da ne govorimo potrebnu dozu vitamina. Ako živite takav život, onda se pobrinite da Vašoj koži pružite potrebne vitamine kroz suplementaciju.

Beauty rutine – Uspostavite svoju svakodnevnu jutarnju i večernju rutinu koja će Vam biti obavezna i koju nećete preskakati. Prije spavanja je obavezno skidanje šminke, te nakon toga umivanje gelom ili pjenom za umivanje kako biste uklonili svu prašinu i smog koji ste tog dana pokupili. Uvijek napominjem – SKIDANJE ŠMINKE jednim preparatom, zatim NJEGA KOŽE drugim preparatom. Nakon skidanje šminke, umivanja, nanesite serum i hidratantnu noćnu kremu. Prije spavanja je obavezno raditi ovu rutinu. Ujutro također ponoviti rutinu ali ovaj put nanijeti dnevnu i zaštitnu kremu.

Posjeta kozmetologu – najveća zabluda na našim prostorima je ta da se kozmetologu ide samo kada već imamo problem na licu. Greška! Naša preporuka je da se kozmetologu (u slučaju zdrave i čiste kože) krene redovno u posjete već poslije 20-e godine, kako bismo na vrijeme počeli da čuvamo takvu kožu.

Kod nas u salonu praktikujemo da Vam prvi put uzmemo anamnezu kože, dogovorimo koji su tretmani za Vas i preporučimo adekvatnu njegu.

UV zrake – Osim što mogu uzrokovati ozbiljne kožne tegobe i bolesti, uzrokuju i tamnjenje prilikom izlaganja nezaštićene kože. Jeste li se ikada zapitali zašto naša koža tamni na suncu? Znate li da je to ustvari način kože da se odbrani od sunčevih UV zraka? Koža tamni prilikom izlaganja kožnih stanica melanocita sunčevim zrakama, jer se pod utjecajem UV zraka stvara melanin. Radi se o pigmentovanoj bjelančevini koja štiti od lošeg utjecaja sunčevih zraka, a pri tom procesu kožne stanice mijenjaju boju. Dakle, u našem organizmu je prirodno stvoren odbranbeni mehanizam od UV zraka, iako ga svi mi i dalje izlažemo i štetimo. Zbog toga koristite kreme i pudere koji u sebi imaju minimalan SPF 30.

Ali ono što sve nas žene najviše plaši jeste starenje kože.

Kada krenuti sa anti-age tretmanima?

Starenjem se na koži događaju različite promjene, od promjene teksture, smanjenja elastičnosti, nastanka hiperpigmentacija, gubitka potkožnog masnog tkiva do pojave proširenih kapilara.

Sa anti-age tretmanima i sa kremicama savjetujem da se krene već poslije 25-te godine života.

Većina gore navedenih promjena nastaje smanjivanjem funkcije fibroblasta, utjecajem UV sunčevog zračenja, slobodnih radikala te ostalih štetnih utjecaja. Kako bi se utjecalo na određene znakove starenja, postoje različiti tretmani, ali kako znati za koji se odlučiti?

Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, aminokiseline i ostale aktivne tvari ubrizgavaju direktno u srednji sloj kože – mezodermu. Time se dobija intenzivnija hidratacija i regeneracija kože, a proces starenja značajno usporava. Tretmani su visoko individualizirani, što znači da uzimaju u obzir želje klijenta, a za efekt koji se želi postići, biraju se i prilagođavaju sastojci. Kokteli se određuju po strogo poznatim i svjetski priznatim protokolima.

 

Postupak uključuje višestruke lokalne mikroinjekcije kako bi se postigli maksimalni rezultati, a mogu se tretirati gotovo svi dijelovi tijela.

Kako mezoterapija djeluje na dublje i mimičke bore?

Mezoterapija ne rješava problem dubljih, mimičkih bora – u tom slučaju potrebno je posegnuti za drugim dermoestetskim metodama poput dermalnih filera. Ona utječe na izgled kože u smislu blistavosti i osvježenja, no neće popuniti duboke bore, što rade hijaluronski fileri. Kombinacijom mezoterapije i dermalnih filera može se dobiti i nekoliko godina mlađi izgled – ali i zadržati. Također, mezoterapijom se vrlo dobro mogu ublažiti sitni atrofični ožiljci nakon akni ili upalnog oblika rozaceje. Mezoterapija je visokovrijedna dermoestetska metoda temeljena na principima dobre dermatološke prakse. Iako svaka dermoestetska metoda može egzistirati samostalno, efekti svake od njih povećavaju se u kombinaciji s drugom dermoestetskom metodom, djelujući sinergijski i ne isključujući jedna drugu. Dakle, mezoterapija i dermalni fileri dobitna su kombinacija za osvježavanje kože i postizanje mlađeg izgleda.

 

Jer, samo njegovana koža je lijepa koža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE