Šta se događa sa kožom kada spavate sa šminkom?

0
340
beautiful woman sleeping in bed in studio

Ubeđeni ste da koži neće ništa faliti ukoliko s vremena na vreme zaspite sa šminkom? E pa, prevarili ste se

Momenat kada se iz “noćnog života” vratite kući, bilo da je to nakon što se đuskali do zore, bili na koncertu, večeri sa prijateljima, kada ste tu, na korak da konačno legnete u krevet, a od toga vas deli upravo skidanje šminke, jeste veoma mučan. Verujemo da bi se sa tim složile mnoge žene. Međutim, preskakanje ovog rituala, odnosno ne skidanje šminke pre spavanje je za kožu neprihvatljivo. Pored toga što lice tako brže stari i ostaje bez kiseonika možete dobiti i alergiju.  Zato nikako ne rizikujte.

Da bismo vas ubedili u to, pročitajte u nastavku šta se događa sa kožom kada spavaš sa šminkom:

Šta koža radi u toku noći?

Koža ima vrlo specifičak ritam. Kada utonemo u san, ona počinje sa obnavljanjem, podmlađivanjem i osvežavanjem. Izumrli delovi kože smenjuju se sa novim, PH ravnoteža se balansira, a vlaga obnavlja. Kada spavamo sa šminkom na licu, remetimo čitav ovaj proces jer koža ne može da diše zbog slojeva make-upa.

Nedelju dana bez šminke – Godišnji odmor za kožu lica

Kupujete šminku: Evo saveta kako da razlikujete kopije od originala

Kako šminka šteti koži?

Ona kupi prljavštinu, znoj i zagađivače iz okoline koji zatim ulaze u dublje slojeve kože koja je tada najizloženija slobodnim radikalima koji uzrokuju smanjenje kolagena, bore, preuranjeno starenje, suvoću kao i manjak kiseonika.

Kako pore reaguju na noćni make up?

Bez obzira da li je tvoja koža sklona bubuljicama ili ne, kada na koži ostaviš preparate poput tečnog pudera, rumenila, bronzera, korektora, može doći do začepljenja pora i izbijanja crvenila na tvom licu. Zašto rizikovati?

Poznati šminker otkriva top 10 trikova za savršen “makeup look”

Štete li olovke za oči i maskara?

Čak i najsitniji ostaci ovih preparata mogu dovasti do začepljenja folikula trepavica i masnih žlezda na kapcima. Sve to može dovesti do komplikacija koje su zaista nepotrebne, jer, svako ima pet minuta vremena za skidanje šminke. Zato, ako vam ovako nešto padne na pamet, samo zamislite posledice i tufer za skidanje šminke u ruke, piše “Hej”.

Foto: Guliver/Gettyimages

www.lepotaizdravlje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here