Stefan Subotić čarobnjak za make up transformacije

0

Na make up transformacije, navela ga je maštovitost i kreativnost koju ima na pretek. Smatra da je dodatni korak ka uspjehu, izdvojiti se po nečemu sopstvenom, što u nekom trenutku postane vaš pečat i nešto po čemu postajete prepoznatljivi. U svakom poslu, pored talenta, koji je najbitniji, uključen je i mozak, razmišljanje, kreativnost i po malo sreće. 

 

Stefan Subotić dolazi iz Doboja. Već nekoliko godine se bavi uljepšavanjem lica svojih sugrađanki povodom svadbi, maturskih večeri i sličnih proslava. Samouki šminker odnedavno je postao i pravi majstor prerušavanja – pažljivim potezima četkice njegovo lice poprima konture lica Morgana Frimana, Majkla Džeksona, Merilin Monro, Megan Foks i mnogih, mnogih drugih.

 

Stefan je, ja ću samo reći,  jedan običan, skroman čovjek, sačinjen od emocija i umjetnosti, koje u integraciji i čine moj život, ističe Stefan Subotić.

Ja sam neko ko je život podredio umjetnosti. Konkretno, bavio sam se crtanjem i slikanjem, ulje na platnu, dugi niz godina, dok nisam shvatio da sve to ipak treba da upotpuni “nešto”. To nešto je šminka i to je nešto što je danas moja najveća ljubav i sastavni dio moje svakodnevnice, što na sebi, što na klijentima. Inače, glavni motivi mojih slika bile su, skoro uvijek, žene. Lice, kosa i aktovi.

Inspirišu me, opet žene. Žensko lice, fizionomija tijela, pokreti, damski maniri, kultura. Sve u svemu žene. Zbog toga danas i radim sa njima i uljepšavam ih.

Što se tiče moje škole šminkanja, održavam je aktivno već 5 godina. Držim edukacije za osnovno bazno znanje i učenje, te pripremu svojih đaka za svijet šminke sa 15-20 različitih tipova sjenčenja očiju, konturisanja različitih tipova i oblika lica, pripremu i prepoznavanje tipa kože. Uz to, držim edukacije za usavršavanje, kao i za “drag queen” make up.

Moć šminke je zaista bezgranična. Naročito ko je rođen sa talentom i kao vizualista, veće su šanse da taj talenat što više razvije i proširi. Raditi se mora stalno. Učimo se dok smo živi.

Na make up transformacije, navela me je maštovitost i kreativnost koju imam na pretek. U principu, smatram da je dodatni korak ka uspjehu, izdvojiti se po nečemu sopstvenom, što u nekom trenutku postane vaš pečat i nešto po čemu postajete prepoznatljivi. U svakom poslu, pored talenta, koji je najbitniji, uključen je i mozak, razmišljanje, kreativnost i po malo sreće.

Make up transformacije sam započeo još prije 10 godina, dok sam se još pronalazio u pravcu u kojem bi svoj talenat za šminku usmjeravao. U početku je bilo dosta teško.

Kim Kardashian mi je dala vjetar u leđa

Poprimiti nečije crte lica sa samom 2D šminkom, zaista nije jednostavno, naročito u samim počecima. Danas sam naučio da uz sam make up, napravim određenu mimiku i gestikulaciju, specifičnu za lik u koji se maskiram. Da sam mnogo odmakao i uspio, pokazale su i simpatije ka mom radu od strane Kim Kardashian. Ona mi je dala vjetar u leđa, uputila mi podršku i utjecala da nastavim sa transformacijama. Ipak, da vas takva jedna svjetska ličnost primjeti, u moru jako dobrih šminkera, zaista je satisfakcija.

Transformacija, da bi bila što vjerodostojnija, mora da se prvobitno dobro uoče specifični detalji na osobi u koju se transformišem. Da li je to spušten kapak, podignuta obrva, mladež, nakit, i td. Sljedeći korak je strpljenje i step by step. Bitan je svaki detalj, jer i najmanji pogrešan pokret može da upropasti sve.

U budućnosti, ko zna gdje će još moja nepresušna kreativnost da dogura. Ko zna, možda dotle da se jednom novi, mladi, tek dolazeći šminkeri transformišu u mene. Dat će Bog.

Što se tiče poruke svakome čiji je put i ljubav usmjeren prema šminci i tom čarobnom poslu: “Puno radite, puno se trudite, prihvatajte i komplimente i kritike podjednako“, i na kraju, najbitnija stavka, ne samo za šminkere, već za sve ljude koji grade svoju karijeru i uspjeh je: uvijek ostanite  ljubazni i skromni, a svjesni sebe, jer su to, u današnjem vremenu, stvari koje odlikuju jednog kvalitetnog i čestitog čovjeka.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here