HomeLjepotaSunce i suplementi

Sunce i suplementi

Koža kao naš površinom najveći organ ima zaštitnu funkciju ali je istovremeno i ogledalo opšteg zdravstvenog stanja organizma. Brojni poremećaji organizma pokazuju promjene na koži. Kako bi se održala fiziološka funkcija kože potrebno je zaštiti od vanjskih utjecaja.

Izlaganje suncu je neizbježno, ali i neophodno za sintezu određenih faktora u našem organizmu, međutim ponavljanje nezaštićene izloženosti sunčevim ultraljubičastim zračenjima može uzrokovati oštećenja kože, oštećenja oka, suzbijanje imunološkog sistema, te dovesti do raka kože koji je sve češći među mlađom populacijom.

Sunčeva svjetlost sadrži tri tipa ultraljubičastih zraka: UVA, UVB i UVC:

UVA zrake uzrokuju starenje kože i boranje, te doprinose raku kože, poput melanoma. Budući da UVA zrake prolaze kroz ozonski sloj (zaštitni sloj atmosfere ili štit, koji okružuje zemlju), njihovom zračenju smo najizloženiji. UVB zrake su također opasne, uzrokuju opekotine od sunca, katarakte (zamagljivanje očne leće) i imaju negativan učinak na imunološki sistem. Također doprinose nastanku raka kože. Nastanak melanoma kao najopasnijeg oblika raka kože, povezan je s ozbiljnim UVB opekotinama koje se najčešće javljaju u dobi do dvadesete godine života. Većinu UVB zraka apsorbira ozonski sloj, ali dovoljno tih zraka ipak prolazi kako bi prouzrokovalo ozbiljnu štetu. UVC zrake su najopasnije, ali srećom, ozonski omotač ih reflektira pa ne dolaze do Zemlje.

Najvažnije je da sebe i svoju porodicu pravilno zaštitite od izlaganja suncu i štetnim UVB zrakama. Iako su zaštitne kreme dobar vid zaštite, često zbog nepravilnog i nedovoljnog nanošenja njihova zaštita nije dovoljna, pa je od izuzetne važnosti prehranu obogatiti antioksidansima koji će pružiti dodatnu zaštitu u kombinaciji sa kremama. Antioksidansi štite naše stanice od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, u našem tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala čime sprječavaju ili popravljaju već nanesenu štetu tako što blokiraju put slobodnim radikalima.

Solgar proizvodi pružit će Vam dodatnu zaštitu od štetnog djelovanja sunčevog zračenja na organizam, a naša preporuka ovog ljeta je Solgar Astaksantin.

Solgar Astaksantin ima optimalnu dnevnu dozu od 5 mg koja brzo dostiže svoj maksimum u krvi. Dobijen je iz alge Haematococcus pluvialis, prirodnog izvora s najvećom koncentracijom astaksantina koji zbog specifične hemijske strukture prekida djelovanje slobodnih radikala. Astaksanthin nema konverzije u vitamin A i nema mogućnost predoziranja. Ima 500x jače djelovanje od vitamina E i 6000x jače djelovanje od vitamina C. Prednost je što djeluje brzo i nije potreban dug vremenski period upotrebe prije izlaganja suncu. Generalno se može zaključiti da astaksantin štiti kožu od preranog starenja koje može biti uzorkovano UV zračenjem i oksidacijskim stresom. Nema dodatnih šećera, soli ili škroba. Proizvod ne sadrži gluten, kvasac, soju, mliječne proizvode. Prilikom proizvodnje ove formulacije ne upotrebljavaju se zaslađivači, konzervansi, umjetne arome ili boje. Preporučuje se osobama svjetlije puti, osjetljive i sklone alergijama na sunce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE