Svečano otvoren Festival savremene žene u Tuzli (FOTO)

0
365

Nakon Prvog međunarodnog Festivala savremene žene koji je pokupio sve simpatije i oduševio goste i gošće, sinoć je svečanom ceremonijom u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli otvoren Drugi međunarodni Festival savremene žene u organizaciji Radio Kameleona i Ženski.ba.

Više od 100 žena iz BiH, susjednih država i svijeta okupilo se u Tuzli kako bi u naredna četiri dana razmjenjivale mišljenja, govorile o svojim iskustvima i promovirale ravnopravnost, kroz predavanja, panel diskusije i motivacione govore.

Na ceremoniji se obratio ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Mirsad Gluhić, koji je istakao da šalje pozdrave i čestitke u ime Vlade TK i Turističke zajednice.

Večeras je u Tuzli spoj ljepote, znanja, nježnosti i uspješnosti. Žene u svijetu nisu na mjestu na koje bi trebale biti. Sa ovakvim skupovima i festivalima, nadam se da ćemo pomjeriti ljestvicu, rekao je Gluhić.

U ime Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, prisutnima se obratila Asja Kravić, pomoćnica Gradonačelnika za opću upravu i zajedničke poslove.

Savremena žena je hrabra, pametna, sjajna, silna, vedra, vrijedna, borbena, direktna, dinamična, prirodna. Savremena žena je i nježna, lijepa, tiha, topla i mila. Osvrnimo se. Savremena žena je tu, temelj ovog stvarnog života, rekla je Kravić.

Direktorica festivala, Edina Selesković, je istaknula da će na ovom festivalu svoje priče podijeliti sjajne žene ne samo iz BiH, već iz Mađarske, Češke, Slovačke, Švedske, Amerike, Španije, Francuske, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, te dodala:

U okviru festivala govorimo o mnogo različitih tema, a prvenstveno nam je cilj da dokažemo i pokažemo da žene imaju fenomenalno uspješne priče te da s njima zaslužuju ravnopravno mjesto u društvu. Ove godine ćemo govoriti o genetici, novim tehnologijama, modi, kulturi, odnosno o svemu onome što je u svijetu veoma aktuelno i što nam svima na neki način može omogućiti da unaprijedimo svoj život i poslovanje.

Selesković je istakla kada sanjamo veliko, onda veliko i ostvarimo.

Cilj prvog Festivala je bio da promijenimo sebe i ljude oko nas. Ove godine imamo malo drugačiji cilj, sada želimo promijeniti cijeli svijet, a počet ćemo sa Bosnom i Hercegovinom. Za sve koji su bili sa nama prošle godine, imamo mnogo iznenađenja za vas. A svi vi koji ste sa nama prvi put, vežite se, polijećemo, naglasila je Selesković.

Predivna Indonezija je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala, a pozdrave iz ove čarobne zemlje prenijela je Yunni Indrani, osnivačica “PT Trust Consulting Group“, ali i pouzdana i poznata savjetnica u mnogim zemljama.

Na svečanosti otvorenja Festivala savremene žene održane su i dvije kratke panel diskusije koje su bile samo mala uvertira u sve što nas čeka naredna tri dana. Na prvom panelu obratili su se Admir Ćulumarević iz Hrvatske u svojstvu moderator, te Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u BiH, Christiane Constanze Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH i Amelia Achmad Yani, ambasadorica Indonezije u BiH. Na drugom panelu u svojstvu moderatora obratio se Zlatan Berbić sa panelisticama ispred Udruženja poslovnih žena BIH, Getready – Future Lab iz Slovačke, Business And Professional Women iz Češke, te Association For Women’s Career Development iz Mađarske.

Himnu Bosne i Hercegovine na početku ceremonije odsvirao je tamburaški orkestar Sloboda Tuzla koji ove godine proslavlja svojih stotinu godina postojanja, a prije početka same svečanosti Ženski kvartet “Uvertira” iz Loznice  je dočekao goste svojim predivnim izvedbama u holu BKC-a Tuzla. Na velikoj sceni BKC su se predstavile svojom izvedbom i Dženana Huseinagić, prof.doc.mr. solo pjevanja  u pratnji Nudžejme Huseinagić, diplomirane pijanistice. Sestre iz Tuzla su oduševile sve prisutne i dobile gromoglasan aplauz.

Nakon svečanog otvorenja Festivala savremene žene, u Mejdanu je od 20:00 počeo veliki koncert jedne od najvećih rock grupa naših prostora, Parnog Valjka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here