HomeLifestyleTiktok i beauty! - zabrinjavajući utjecaj na trendove ljepote

Tiktok i beauty! – zabrinjavajući utjecaj na trendove ljepote

Aplikacija se čini bezopasnom i zabavnom, ali mnogi videi o trendovima za ljepotu postaju sve zabrinjavajući.

Pored pandemije, Tiktok je definitivno nešto po čemu ćemo pamtiti prethodnu godinu. Uz brojne videe natjecanja u plesu, rekreiranju poznatih vrsta kafe i drugih zabava, Tiktok broji 800 miliona korisnika, a aplikacija je samo u februaru skinuta 113 miliona puta. Uz milione svakodnevnih uploada, beauty videi čine veliki dio njih. 

Postoji šansa da će se proizvesti kreativni, inovativni i uzbudljivi videi, zbog čega se cilja i na popularnost. Samo u svijetu ljepote na tiktoku postoje mnogi profili koji broje do 10-25 miliona pregleda. Čak do 40 miliona videa označeno je s #DIYBeauty. Neki od prvih videa bili su bezopasni i zabavni, kao naprimjer trik s peškirom, gdje biste umotali kosu u peškir i ostavili preko noći, a ujutru se probudili s frizurom koju je J-Lo imala na Superbowlu. Ovi jednostavni trikovi činili su dawbdse zanimljivim, ponekad i uspješnim, pogotovo za one koji su u svijetu ljepote, šminke i frizura.

Od korisnog do čudnog, ipak. Tiktokeri također pokušavaju promijeniti izgled nosa, koristeći klinove i noseći ih sedmicu dana, uzimajući puževe iz bašte da ih stave na kožu, ne bi li ona izgledala ljepše. Onda dolazimo do videa gdje smo ubijeđeni da možemo skinuti puhice na licu ‘u samo dva koraka!’. Zvuči primamljivo, dok ne vidimo da to podrazumijeva trljanje kože četkicom za zube i utrljavanje paste za zube. Za nekoga ko ima osjetljivu kožu, ovo je kao da noktima grebete po školskoj tabli. Kad bi samo akne mogle tako lako nestati. To sve stvara mikro-ranice na površini, uništava zaštitni sloj kože, čini kožu dodatno osjetljivom i dolazi do više puhica i akni, ali i mogućih ožiljaka. 

Pored toga, postoje i trendovi za ‘izbjeljivanje kože’, čiji hashtag #skinbleaching doseže skoro 2 miliona pregleda. Neki od videa ističu kako je to štetno za kožu, ali veći je problem to što se tema fokusira na izbjeljivanje kože uz pomoć sastojaka kao što su limun, krompir i soda bikarbona. Postoje i drugi trendovi u kojima, naime, možete podignuti grudi uz pomoć kreme, što naravno nije istina i može stvoriti probleme.

Postoje i naučni videi, koji osvjetljavaju istinu u svijetu ljepote. Međutim, s obzirom da ih ne postoji mnogo lako se izgube u moru trending videa. Mnogi videi koji su obmanjujući mogu uzrokovati još više problema s aknama i kožom. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE