HomeInspirativne pričeToksične muškosti - Knjiga nastala na temelju istraživanja o načinima izgradnje muškosti

Toksične muškosti – Knjiga nastala na temelju istraživanja o načinima izgradnje muškosti

Kritika toksične muškosti je knjiga nastala na temelju Vučićevih istraživanja savremene, moderne literature – mahom znanstvene, a koja se bavi maskulinitetima, muškostima, načinima na koje se muškosti kao takve izgrađuju, normiraju, afirmiraju.

Intervju: Nikola Vučić, novinar

Biografija: Nikola Vučić, rođen je u Mostaru (1995.) gdje je završio osnovnu i srednju školu te je aktivno djelovao kao aktivista Centra za kritičko mišljenje u okviru kojeg djeluje portal Tačno.net, na kojem je Vučić objavljivao svoje prve profesionalne članke i intervjue. Završio je studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu obranom završnog rada o perspektivama regionalne književne komparatistike u svjetlu jezične prekograničnosti, u okviru kojeg je razmatrao društvene i akademske refleksije Deklaracije o zajedničkom jeziku, čiji je potpisnik i jedan od autora prve verzije dokumenta 2017. godine. Za vrijeme studija književnosti, radio je kao novinar i voditelj Dnevnika na Federalnoj televiziji u Sarajevu, s koje 2016. godine prelazi na N1 televiziju, gdje radi reporterske, prezenterske i uredničke poslove u informativnom programu. Od 2019. godine je autor i voditelj sedmične televizijske emisije Izvan okvira. Tokom novinarskog rada sudjelovao je kao asistent i voditelj nekoliko projekata iz oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, izgradnje mira i kulture sjećanja. Surađuje sa lokalnim i međunarodnim organizacijama civilnog društva u cilju implementacije mirovnih i feminističkih projekata. Istražuje savremenu kulturu, identitetske politike i društvene prakse, o čemu objavljuje radove i publikacije u različitim medijima i časopisima, među kojima je hrvatski časopis Književna republika. Autor je Kritike toksične muškosti, koju je 2021. godine objavila ugledna njemačka organizacija Friedrich Ebert Stiftung, a za koju je dobio niz pozitivnih naučnih recenzija i osvrta.

Moramo biti svjesni i ponosni na kvalitet ljudi iz naše države. Jedan takav primjer je Nikola Vučić, koji svoj profesionalan pristup prema svom poslu i općenito stvarima koje radi pristupa profesionalno, smjelo i promišljeno. Dosta dugu biografiju obogatio je sa objavom knjige „Toksične muškosti“, na koju je kako kaže iznimno ponosan jer na našim prostorima postoji manjak stručne literature na konkretnu temu, u narednim redovima upoznajte Nikolu detaljnije.

BeautiFUL: S obzirom da ste mlad i uspješan čovjek, recite nam kakav je Nikola privatno, šta ga motiviše i šta voli da radi?

Vučić: Interesi i okupacije u mom privatnom životu nisu tako radikalno odvojene od onih na koje sam usmjeren kao javna osoba u medijskom prostoru. Moguće je da privatno neke stvari koje se događaju u društvu proživljavam dublje i srčanije, nego što je to moguće vidjeti u javnim nastupima, što zbog profesionalnih standarda, što zbog jedne elementarne pristojnosti. Volim prirodu i rado provodim vrijeme u interakciji sa prirodnim bogatsvima i okolišom kojim smo blagoslovljeni. Družim se s ljudima s kojima dijelim zajednički jezik sličnih namjera, ambicija i vizija, čak i onda kada su putevi do konačnog cilja različiti.

BeautiFUL: Kako je krenula vaša priča, odnosno put u svijet novinarstva?

Vučić: Ljubav prema novinarstvu, doduše kao i prema književnosti, naslijedio sam od starije sestre. Od 2015 godine, dakle još u vrijeme studija, radim u televizijskom novinarstvu – prvo na Federalnoj televiziji, zatim na N1, gdje radim i danas.

BeautiFUL: Danas ste uposlenik regionalne TV kuće N1, koliko vam je posao zahtjevan i kako se nosite sa poslovnim obavezama?

Vučić: Posvećen sam poslu i profesionalno i lično, ne prilazim sterilno temi koju obrađujem, i pokušavam iz svega proizvoditi neku inspirativnu energiju. Dobro se nosim s poslovnim obavezama, svaki dan sve bolje.

BeautiFUL: S obzirom da ste izdali knjigu, recite nam o čemu se radi u knjizi

Vučić: Kritika toksične muškosti je knjiga nastala na temelju mojih istraživanja savremene, moderne literature – mahom znanstvene, a koja se bavi maskulinitetima, muškostima, načinima na koje se muškosti kao takve izgrađuju, normiraju, afirmiraju. Fokus sam stavio na koncept ‘toksične muškosti’ (engl. Toxic masculinity), koji opisujem kao muškost izgrađenu na nedemokratskim vrijednostima, agresiji i mizoginiji, često seksizmu i homofobiji. Takvu muškost mnogi znanstvenici u svijetu smatraju toksičnom, i potiču muškarce i žene da to osvijeste i da rade na promjenama. Muškarcima na Balkanu su, u pravilu, promjene neophodne – u načinu ponašanja, življenja, razumijevanja sebe, drugog i čitavog društva.

BeautiFUL: Šta vas je ponukalo da napišete knjigu?

Vučić: Nedostatak stručne literature na konkretnu temu. Na našem jeziku gotovo da nema takvih istraživanja.

BeautiFUL: Koji je cilj knjige, odnosno šta ste htjeli njome da poručite

Vučić: Rekao bih da je cilj knjige da ona doživi svoju komunikaciju sa muškarcima svih generacija, da se odvaže na kritičku autorefleksiju i da budu spremni na korekcije u shvatanjima identiteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE