HomeLjepotaUpotreba botoksa za rješavanje estetskih i funkcionalnih nedostataka i glavobolja tretmanom koji...

Upotreba botoksa za rješavanje estetskih i funkcionalnih nedostataka i glavobolja tretmanom koji traje 3 minute

Savjeti i činjenice bazirani nakon minimalno 6.000 procedura kod (pre)zadovoljnih pacijenata

Piše: Primarijus dr. Amela Karabeg

Primarijus dr. Amela Karabeg, Član udruženja i funkcija

Director of Surgical Clinic,,Karabeg” Sarajevo (www.karabeg.com)

ICOPLAST, International Confederation of Plastic Surgery Societies

ESPRAS, Europian Society of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgeons

BAPRAS, Balcan Association of Aesthetic and Plastic Surgeons

FELLOWS IN SCIENCE ,Fellows in science

UPREHBIH, Association of Plastic,Reconstructive and Aesthetic Surgeons in Bosnia and Herzegovina (www.uprehbih.com)

Samo iskusan ljekar može ispravno da procjeni da li postoje prave indikacije za primjenu i koja doza je dovoljna. Ljekar procjenjuje da li će se botoks dati u mišić (najčešće) ili u pojedinim slučajevima subkutano (izuzetno rijetko). Potpuno blokiranje mišića, mimika djeluje vještački i dobije se kontra efekat. Zato treba napraviti balans a za to treba iskustvo. Procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba. A na ovu temu za časopis BeautiFUL piše dr. Amela Karabeg.

Šta je botoks i kakav je mehanizam djelovanja 

Botulin toksin je egzotoksin proizveden od anaerobne bakterije klostridijum botulinum. U terapijske svrhe se koristi botulinum toksin tipa A. Još davne 1949 godine Burger je dokazao da je mehanizam djelovanja botulinum toksina blokada neuromuskularne sprovodljivosti. Kod žena zbog smanjenja polnih hormona, prvenstveno estrogena, nakon menopauze dolazi do brojnih promjena kao što su gubitak potkožnog masnog tkiva, smanjuje se proizvodnja kolagena, koža postaje suha i zbog toga sitne bore postaju još izraženije. Znano je da se bore javljaju zbog kontrakcije mišića lica te bore vremenom postaju trajne i dublje. Dakle „krivac” za pojavu bora su mimični mišići jer se kao posljedica mišićnih kontrakcija javljaju trajne bore. Kada se botoks ubrizga u te mišiće blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju i bore se izravnavaju.

Botoks blokira acetilholin na motornim pločama i kao posljedica toga nastupa privremena pareza tretiranih mišića. Injiciranjem botulinum toksina tipa A u malim dozama postiže se selektivna blokada tih mišića. Ostali mišići ostaju u funkciji i time lice zadržava normalnu mimiku i dobije prirodan i ljepši izgled.Tretman botoksom je  2002. godine odobrila Američka organizacija (FDA) koja kontroliše kvalitet i sigurnost hrane i lijekova.

Upotreba botoksa  u estetske svrhe i liječenja raznih oboljenja  

  • Estetske indikacije

Tretman botoksom predstavlja jedan od najidealnijih, najpopularnijih i najčešćih estetsko-kozmetskih zahvata. Uklanja bore u području čela, korjena nosa, oko očiju, na usnama (pušačke), vratu itd. Tretiraju se bore u korjenu nosa (zona mrštenja), horizontalne bore čela, bore smijalice sa strane očiju, horizontalni nabori u području obje strane nosa, nabori na vratu itd.

  • Oboljenja 

Botoks se koristi za liječenje mišićnog spazma, strabizma (razrokosti), cervikalne distonije (nervno oboljenje koje se odlikuje grčenjem i nevoljnim pokretima mišića vrata i ramena), tikova, tremora (tresenje ruku). Osobito je koristan u liječenju migrena. Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja  koja se javlja periodično. Zastupljena je 12-20% žena i 6% muškaraca. Javlja se u dobi između 20-40 godina, ali i u starijoj životnoj dobi. Botoks smanjuje spastičnost kod migrena i tako ublažava bolove koji mogu nestati poslije nekoliko tretmana a nekad i nakon samo jednog tretmana.

  • Socijalni  i kozmetski razlozi

Prekomjerno znojenje mogu uzrokovati napori, strah i najčešće zahvata pazušne jame, dlanove i tabane. Može se javiti i kao posljedica bolesti (tuberkuloza, šećerna bolest, pojačana funkcija štitne žlijezde), ali i zbog trudnoće, povećane tjelesne težine i klimaksa. Botoks rješava problem prekomjernog znojenja tako što blokira utjecaj acetil holina na znojne žlijezde. Najčešće tretiramo problem znojenja pazuha, pa dlanova i najrjeđe stopala.

Tretman botoksom,tehnika ubrizgavanja – tretman traje 3-5 minuta, odmah na posao

Neposredno prije ubrizgavanja kod osjetljivih pacijenata nanese se anestetička krema. Aplikaciju vršimo malim iglama od 30G. Neposredno prije toga se botulinum toksin razblaži sa sterilnom fiziološkom otopinomInjiciranje se vrši u sjedećem položaju ili ležećem sa uzdignutim uzglavljem. Tretmanu se mogu podvrgnuti zdrave osobe od 18-65 i više godina. Zahvat je bezbolan i traje 3-5 min. Djelovanje botoksa je lokalizovano na mjestu gdje je injiciran.

OPREZ, na vama je odabir osobe koja će vas tretirati  

Za prirodan izgled treba veliko iskustvo

Potrebno je veliko iskustvo, jer iskusan esteski hirurg daje botoks u tačno određen mišić a manje iskusni ljekari daju botoks potkožno. Zbog toga se mora dobro poznavati anatomija regije u koju se aplicira botoks za postizanje odličnog rezultata. Nažalost, danas se mnoge osobe koje nemaju licencu i nadriljekari bave aplikacijom botoksa. Ako ga koriste nestručne osobe, mogu da izazovu brojne negativne efekte (slabost mišića, asimetrije, pad kapka,probleme sa govorom i gutanjem, pa čak i teže zdravstvene posljedice). Problem je što inspekcije ministarstva zdravlja koje kontrolišu apoteke, nemaju nadležnost za kontrolisanje određenih takvih ustanova.             

Samo iskusan ljekar može ispravno da procjeni da li postoje prave indikacije za primjenu i koja doza je dovoljna. Ljekar procjenjuje da li će se botoks dati u mišić (najčešće) ili u pojedinim slučajevima subkutano (izuzetno rijetko). Potpuno blokirana mimika djeluje vještački i dobije se kontra efekat. Zato treba napraviti balans a za to treba iskustvo. Procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba.

Kombinovani tretmani

Botoks se može kombinovati sa drugim procedurama prvenstveno hijaluronskim filerima, mezoterapijom i PRP metodom što često radimo u našoj poliklinici.

Upute poslije tretmana botoksom

Pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima odmah nakon aplikacije. Efekat nastupa za 3-4 dana a krajnji rezultat nakon 7 dana. Tretman ima dejstvo od minimum 5 do maksimum 12 mjeseci. Jedini nedostatak je što nema trajni učinak te se tretmani moraju ponavljati a kod ponovljenih tretmana estetski učinak podmlađivanja može biti trajniji. Nuspojave se javljaju rijetko, ovisno o pacijentovoj reakciji i iskustvu onog ko vam aplicira botoks. Pojave kao što su crvenilo, manji podlivi, bolnost povlače se nakon nekoliko minuta, sati ili dana.

Prije same procedure obavi se sa pacijentom informativni razgovor na kome pacijent dobije odgovore na sva pitanja o samoj proceduri i pacijent potpiše formular saglasnosti za proceduru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE