Vitamini u svijetu žene

0
403

Za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su svi vitamini, u određenim količinama….

Za uredno funkcioniranje i zdravlje ženskog organizma potrebni su svi vitamini, u određenim količinama. Primjerenom, izbalansiranom prehranom, zdravi organizam dobiva sve vitamine koji su mu potrebni, te nema razloga za njihovim dodatnim unosom.

U različitim stanjima, kao što su trudnoća ili dojenje, dijeta, bolesti, ili „tek“ zdravstveni poremećaji, ekstremni fizički napori (profesionalno bavljenje sportom), stres, također i starenje i slično, potrebe za određenim vitaminima su veće. Tada nadležni liječnik opće/obiteljske medicine ili nadležni ginekolog ako je u pitanju trudnica, da upute i o vitaminima koje bi bilo korisno dodatno uzimati, najčešće u vidu tableta ili kapsula, ili pak napitaka, sve za peroralnu primjenu. Kako se radi o jednoj tableti ili žličici (mala, čajna žlica) dnevno, nekim ženama će se takva količina učiniti premala, pa će samoinicijativno posegnuti za još kojom tabletom ili žličicom napitka dnevno. Zato je i ovdje potrebno napomenuti kako je količina tableta ili kapsula, odnosno žličica napitka vitamina preporučena od strane doktora optimalna, a sve iznad toga neće koristiti, a može i štetiti.

Promotrit ćemo koje vitamine posebno treba organizam žene, te je iste, u slučajevima povećane potrebe, potrebno dodatno unijeti u organizam – sve u dogovoru s liječnikom i pod liječničkim nadzorom.

Trudnicama se uobičajeno preporuča dodatni unos vitamina B6 i B12, te folne kiseline, koji su važni za uredan razvoj fetusa. Folna kiselina preporuča se kao prevencija nekih poremećaja, poput spine bifide ili pak smanjene težine ploda. Preporuka je ove vitamine početi uzimati i prije planirane trudnoće, te dalje tijekom trudnoće, barem tijekom prvog tromjesečja, po jednu tabletu dnevno.

Ženama koje su na dijeti, najčešće je od vitamina potreban dodatni unos vitamina B12 i AŽenama u peri- i menopauzi najčešće se preporuča dodatan unos vitamina D, K i onih iz skupine B vitamina. Ženama koje imaju probleme s kožom (perutanje, masna/suha koža, prištići i slično), od vitamina se može preporučiti dodatan unos vitamina A i C.

Kako će zdrava žena primijetiti treba li ipak njenom tijelu dodatno vitamina i kojih? Neki od simptoma deficita vitamina su:

trnci ili utrnutost u rukama mogu biti znak manjka vitamina B,
umor, slabost i bolovi u mišićima mogu ukazivati na manjak vitamina D,
gubitak pamćenja može se povezati s manjkom vitamina B12,
afte, umor ili vidljiva pojava sijede kose (prije negoli se to očekuje) mogu biti povezani s manjkom folne kiseline,
slabljenje noćnog vida ili pojava peruti mogu se povezati s manjkom vitamina A itd.

Ovaj pregled ne bi bio potpun bez da ponovno naglasimo kako će zdrava osoba kroz izbalansiranu prehranu dobiti sve vitamine koji su organizmu neophodni.

U različitim stanjima u kojima postoji povećana potreba za određenim vitaminima, iste je potrebno dodatno unijeti u organizam, ali uz konzultacije s liječnikom, koji će preporučiti koje vitamine, u kojoj količini i kroz koji period bi bilo uputno uzeti. Prethodno će se temeljnom, možda i dodatnom obradom, isključiti eventualne kontraindikacije i jedino tako se može očekivati korist od dodatnog unosa vitamina u organizam.

zdravobudi.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here