YOGA KROZ OČI JEDNE ŽENE

0
Ljepota je u tvojoj orginalnosti, jedinstvenosti i zato BE YOU and BE BEAUTIFUL.
Namaste

Piše: Ada Vuk, yoga instruktor

Prije nego što počnem ovaj tekst htjela bih vam reći da sve navedeno je odraz mog ličnog i proživljenog iskustva u mojih skromnih 6 godina kojim se bavim yogom.  Ja se čitav svoj život bavim nekom aktivnošću. Od malih noga sam najprije krenula sa gimnastikom, pa sam potom nastavila sa baletom. Najviše i najduže u svojih 32 godine života sam se bavila plesom. Ples je moja prva ljubav i nešto u čemu se dan danas osjećam tako slobodna i tako svoja. Okolnosti nažalost u području gdje živimo, ali i vjerovatno od mog straha da nastavim nešto ozbiljnije i profesionalnije u plesu me dovelo do potrage i pronalaska yoge. Yogu sam počela da treniram u Prana Yoga Studiu, a moji učitelji su mi bili Aida i Mike, kojima sam i dan danas zahvalna. Yoga je za mene bila ljubav na prvi poged i danas ne mogu zamisliti život bez nje. Yoga za mene nije samo fizička aktivnost već nešto puno više, ali je neophodno vaše lično iskustvo da biste shvatili o čemu vam pišem. Yoga je mene promijenila i upoznala me  sa dijelovima sebe koje nisam ni znala da postoje. Danas iako sam diplomirani farmaceut i još uvijek sam u toj branši, vodim časove vinyasa yoge u Fly Yoga Studio koji drži predivna Inesa.

Yoga kao praksa je stara više hiljada godina. Prvi zapisi o samim tehnikama datiraju i par stoljeća prije Nove ere, a osnove tih tehnika su se zadržale do danas. Yoga se u drevnoj Indiji smatrala privilegijom samo povlaštenih građana i sve njene tajne su se krile dugi niz godine od masovne javnosti. Mi u današnjem svijetu smo povlašteni što živimo u eri gdje su nam sve informacije na dohvat ruke i puni smo znanja. Međutim, nešto što razlikuje znanje od mudrosti je upravo- iskustvo, vaše lično iskustvo.

Yoga u prevodu znači jedinstvo, ujedinjenje . To znači ujedinjenje vašeg tijela, uma i duše. Ja volim da kažem kako yoga zaista odmori mozak, proradi tijelo, dozvoli da energija procirkuliše i smiri dušu. Naravno puno nas i većina nas započne praksu radi tog fizičkog aspekta, ali kako vam se razvija disciplina ono ključno u čemu vam yoga pomogne je da se vratite SEBI. Pomogne vam da osvjestite ko ste vi zaista.

Mi živimo u svijetu u kojem je vrijeme dragocjeno, dani, minute i sati nam prođu u tren oka. Mi jedemo stojeći, žureći za sljedećom obavezom koja nam je na agendi, brinimo se o svemu i svakome drugom osim o sebi i kada legnemo na kraju dana u naše krevete čak i ne odmorimo svoje tijelo dovoljno. Mi smo po čitav dan van sebe, mi našu energiju trošimo, a ništa ne dajemo sebi. Ima jedna izreka koja kaže „Zvijezda sija za sve, osim za sebe“ i nažalost sve je više zvijezda koje sijaju za druge, a u sebi su prazne. Zato je neophodno da  se prvo i najprije posvetite lično sebi. Naučite da uzmete vrijeme za sebe, ne brinite nije to sebično kao što su nas učili, već je to neophodno- nužno. Jedan od najboljih načina koji to možete učiniti je upravo izdvojiti vrijeme i doći na jedan čas yoge. Ostavite tih sat vremena samo za sebe, bez mobitela, bez planova za sutra za dalje, samo vi i vaša prostirka. Ako ni za to u datom momentu nemate vremena, što je tužno jer ga imate za svakoga osim za sebe, možete uvijek sjesti, zatvoriti svoje oči i udahnuti par puta duboko i svjesno. Zamišljajte kako sa svakim vašim izdahom otpuštate i oslobađate se svega onog što vam više ne služi za vaše najveće dobro.  Dajte sebi vremena, prestanite bježati od sebe.

Uvijek imamo izgovore i sa nekim sa kojima se svakodnevno susrećem  su „Da li je yoga za mene?“, a odgovor je jednostavan JESTE, ona je za svakoga imali vi 5 ili 85 godina, bili tanji ili puniji, visoki ili niski, kruti ili rastezljivi.  A nakon prve dileme slijedi i druga  „Da li sam dovoljno fleksibilna/jaka/savitljiva za yogu?“ Što su već obrasci koji mi imamo kolektivno u društvu, da moramo imati iskustvo za nešto što nikada nismo ni iskusili. Svi mi pomalo sredimo nokte prije manikure, pa i pospremimo kuću prije nego nam dođe čistaćica, zato i smatramo da za yogu moraš imati određeno tijelo, građu. rastezljivost itd. Ja ću vam samo reći da se nismo rodili da smo odmah hodali i tako je sa svim u životu. Najteži je onaj prvi korak i to je da započnete nešto, najteži je, ali je i najvažniji. U yogi kao i u životu nema savršenosti, nema savršene poze. Zato je to za svakoga, ali moraš sebi to i dozvoliti. Yoga služi da pomogne čitavom tvom tijelu, odlična je kod povreda kičme ili bilo kakvih deformacija ili ako vam baš sada treba neki odmor ili pak neka intezivnija vježba. U našoj zemlji nude vam se različite tehnike i svaki studio vam nudi probni čas, tako da je na vama da uzmete taj prvi korak i da se otisnete.

Mogla bih da vam pričam  puno o tome, ali možda neki drugi put. Zadovoljstvo mi je i čast što sam dobila poziv da napišem ovaj članak za časopis koji se zove Beautiful odnosno u prevodu lijepo, ljepota i to ste upravo svi vi koji čitate ovo sada. Ljepota je vama svojstvena i dolazi iznutra i toga budite svjesni. Svi ti preparati, kreme, kozmetički tretmani su dodatak onoj ljepoti koja dolazi iznutra. Zato upravo TI nasmiješi se sada i osjeti tu ljepotu jer tvoja ljepota je u tome što nema niko na ovoj planeti od 7 milijardi ljudi kao TI. Ljepota je u tvojoj orginalnosti, jedinstvenosti i zato BE YOU and BE BEAUTIFUL . Namaste

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here