HomeLifestyleZanemarimo li je kosa će nastradati!

Zanemarimo li je kosa će nastradati!

Samo zdrava i njegovana kosa je lijepa kosa, to ste do sada čuli bezbroj puta, ali je vrlo bitno da to stvarno shvatimo na vrijeme. Šta bi to trebalo značiti “na vrijeme”? Vrlo jednostavno, znači ne tražiti od kose nemoguće.

Elma Hadžifejzović, vlasnica i kreativna direktorica Ogledalce salona. Rođena je u Sarajevu. Svoju karijeru je počela prije 22 godine u salonu M Sabić, gdje je provela 13 godina, a zadnjih 9 je vlasnica svog salona. Elma je L´oreal i Kerastase edukator za Bosnu i Hercegovinu. Trenutno vrlo uspješno vodi svoju kompaniju Ogledalce d.o.o., koja pored salona u svom sastavu ima i prodaju proizvoda za kosu, šminke i trenutno zapošljava 12 lijepih i kreativnih djevojaka.

Ne forsirajte kosu da bude ravna ako je prirodno kovrdžava, ako je prirodno tamna da bude ekstremno svijetla, ako je prirodno tanka kao svila ne tretirati je na sve moguće načine da bude voluminozna. Na vrijeme je prihvatiti i zavoljeti baš takvu kava jeste i pružiti joj prilagođenu njegu da se njena ljepota još više istakne a eventualni nedostatci poprave. Za časopis BeautiFUL piše Elma Hadžifejzović.

Eventualne velike promjene nastojte raditi nakon ljeta. Ako radite pramenove ili bilo kakvo posvjetljivanje kose primjetit ćete razliku u nijansi kada se vratite sa mora. Šta to znači, da je frizer nešto pogrešno uradio?! Ne. Jednostavno priroda učini svoje. Uslijed utjecaja sunca, hlora, soli i vode dlaka se “otvorila” i svi refleksi sa kojima ste bili zadovoljni su nestali. Kosa je pretrpjela promjene i postala grublja na dodir. U tom slučaju je potrebno obnoviti toniranje kose sa bojama bez amonijaka koje će u potpunosti vratiti željeni refleks, mekoću i sjaj.

Za vrijeme boravka na suncu koristite zaštitu od UV zračenja

Tokom boravka na suncu kosu maksimalno pazite i njegujte, vjerujte mi razlika je ogromna. Vrlo je bitno da nađete prave proizvode koji će u potpunosti odgovarati baš vašoj kosi i dati joj sve potrebne nutrijente. Za vrijeme boravka na suncu koristite proizvode za zaštitu od UV zračenja. Postoje razni sprejevi i kreme sa zaštitnim filterima, samo je bitno ne zaboraviti ih koristiti. Znam da velika većina nas kosu vrlo često veže u punđicu dok je u vodi i tada pazite da su gumice koje koristite što mekše i deblje i da nemaju metalne dijelove, jer upravo oni kod jačeg stezanja uglavnom vlažne kosu mogu napraviti ozbiljna mehanička oštećenja. Pokušajte je zavezati u opuštenu pletenicu ili nekom kopčom lagano podići.

 

Vječno pitanje ljeti je “Da li da se šišam prije ili poslije ljetovanja”. To je zapravo vrlo individualno. Vaš frizer treba procijeniti u kakvom je stanju kosa. Ja sam netko tko voli zdravu kosu bez obzira na dužinu i boju. Uvijek bih prije imala kraću kosu ali zdravu. Tako da ako vam je kosa oštećena mehaničkim ili kemijskim djelovanjem skratite je bar pola centimetra. Kada se vratite sa godišnjeg odmora posjetite frizera i priuštite si tretman koji će kosi vratiti hidrataciju, smanjiti oštećenja i učiniti je mekanom i sjajnom. Šišanje po potrebi.

Samo sa pravilnom njegom i naravno ishranom, jer sve nam dolazi iznutra, možemo imati i sačuvati kosu kakvu želimo. Ishrana je ključna. Uz dovoljan preporučeni dnevni unos vode u organizam možemo dodati i vitamine i minerale namijenjene baš za kosu. Samo sa zdravim načinom života, pozitivnim stavom i ljubavi sve je moguće.

 

 Elma je neko ko voli da uči, tako da je cijeli svoj radni vijek posvetila konstantnom učenju i razvijanju pa je tako učesnik mnogih svjetskih seminara i edukacija.

 

Ne ide ništa preko noći. Potrebno je strpljenje, njega i ljubav za sve.

Budite mi zdrave, njegovane i voljene.

Vaša Elma i Ogledalce

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE