Zašto su kupke dobre za zdravlje

0
570

Dugo uživanje u vrućoj kupki zapravo ima ljekovite prednosti. Zašto je tako sjajno ući u kadu i opustiti se maksimalno u prethodno pripremljenoj vrućoj kupki?

U nastavku vam donosimo 8 razloga zašto biste to još večeras trebali uraditi.

Ublažava depresiju

Prema psihologu Neilu Morrisu, koji je anketirao 80 ljudi, kupanje može ublažiti osjećaj depresije i pesimizma jer “kupke vam daju prekrasnu kombinaciju izolacije, tišine i udobnosti”. Općenito, kupanje izaziva osjećaj udobnosti, a ta vrsta sigurnosti omogućuje vašem umu, a kasnije i tijelu, da se opuste.

Pomaže da bolje zaspete

Kupanje u toploj kupki povisit će vašu tjelesnu temperaturu, a izlazak će je brže ohladiti, potičući tako proizvodnju melatonina i bolje vas pripremajući za san.

Potiče cirkulaciju

Toplina će pokrenuti vašu krv, što nije samo odlično za cirkulaciju, već može pomoći i bolnim ili zategnutim mišićima da se opuste. Protuupalna svojstva slanih kupki također su pokazala pozitivne učinke na osobe koje pate od metaboličkih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Snižava krvni pritisak

Prema nekim istraživanjima, redovna topla kupka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. To je vrlo važno jer sniženi krvni pritisak može pomoći u sprječavanju ozbiljnijih srčanih oboljenja, poput srčanog ili moždanog udara.

Sagorijeva kalorije

Znoj uzrokovan vrućom kupkom može sagorjeti isti broj kalorija koliko i šetnja.

Pospješuje otčepljenje nosa pri prehladi

Para iz vruće kupke čini čuda za začepljen nos i loš kašalj. Umjerena kupka također može pomoći vašem imunološkom sistemu da se bolje bori protiv virusa.

Hidratizira

Dok opekotine mogu uzrokovati iritaciju vaše kože, topla kupka – u kombinaciji s određenim eteričnim uljima, poput kokosa, masline ili lavande, kao i zobene pahuljice – može bolje hidratizirati i zacijeliti suhu ili nadraženu kožu. Osim toga, aromaterapija je odlična za smanjenje stresa.

Kako napraviti vrhunsku ljekovitu kupku

Temperatura vode ne smije previše prelaziti temperaturu vašeg tijela. Topla kupka je bolja za vašu kožu i imunološki sistem. Dodajte ulja biljaka poput ruže, lavande, nevena, aloe, ulja ili kokosa te zobene pahuljice za svoju kožu. Epsom sol odlična je za vaše mišiće i smanjuje svaku mogućnost infekcije. Dio tijela, poput lica, držite dalje od vode kako biste spriječili pregrijavanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here