Zatezanje lica za dugotrajne rezultate

0
352

Zatezanje lica za dugotrajne rezultate

Lifting ne bi trebalo raditi prije 45. godine života jer postoje alternativne metode podmlađivanja lica

 

„Face lift“ predstavlja hiruršku proceduru kojom se zatežu koža i mišići lica i vrata, nakon gubitka elastičnosti i tonusa što se klinički manifestira stvaranjem bora koje predstavljaju sinonim starenja. Prvi lifting je urađen 20- ih godina 20 stoljeća. Smatra se „kraljem“ esteske hirurgije. O postupcima i učinkovitosti za Beautiful govori Dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg iz Sarajeva.

 

Piše: Dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg

Donedavno je vladalo mišljenje da je starenje posljedica opuštenosti kože.  Razvojem nauke došlo se do zaključka da su uzrok starenja atrofija (gubitak mase) mišića i opuštanje mišića lica.

Tri tačke

Na licu postoje tri tačke koje su „izdajice godina“ i indikatori su potrebe zatezanja lica-tzv. „face lifting“. Kada obrva „padne“, zigomatični (jagodični) mišić gubi tonus i povuče na dole, gornji i donji kapak. U slučaju da mišići lica i koža „spadnu“ ispod donje vilice, mora se raditi kompletan lifting. Pored kompletnog može se u određenim kliničkim situacijama uraditi i parcijalni (djelomični) lifting: čeoni, sljepoočni, lifting srednjega lica, zatezanje vrata…
Kod sljepoočnog liftinga se zateže i uljepšava dio oko očiju te se obično kombinira sa korekcijom kapaka. Tzv. „mid-face-lifting“, stavlja glavni akcenat na srednji dio lica. Najzad, pomenut ćemo i lifting vrata u slučaju opuštanja tankog mišića vrata-platizme.

U početku operacije su radjene samo resekcijom (odstranjivanjem) viška kože. Danas se radi sinhronizovano resekcija kože i suspenzija (učvršćivanje) površne fascije mišića na odredjenim tačkama. Ovaj metod daje dugotrajne rezultate, čak i do 10 godina. Rezovi se prave u kosmatim dijelovima poglavine i prednjoj ivici ušne školjke, tako da su ožiljci skoro neprimjetni.

Face-lifting“ ne bi trebalo raditi prije 45.  godina starosti.  Za njega se odlučujemo kad iscrpimo ostale metode koje su „nehirurške“, tzv. alternativne metode podmlađivanja lica kao što su laserski piling, dermoabrazija, različiti fileri mekih tkiva (vlastito masno tkivo, aquamid, kolagen…) i u zadnje vrijeme botox.

Trajanje zahvata

Operativni zahvat traje 3-4 sata. U stvari, radi se o dvjema operacijama, po jednoj na svakoj strani lica.

Lifting se može raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. „light“anestezija), kada je potrebna saradnja sa pacijentom. Ipak, većina hirurga i pacijenata preferira opštu anesteziju, kada se privremeno pacijent „uspavljuje“. Povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za 10-14 dana.

Pacijenti su beskrajno zadovoljni rezultatom operativnog zahvata.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here