HomeLjepotaZdrava i lijepa, a ne savršena koža – Dr. Una Suljić Fatić

Zdrava i lijepa, a ne savršena koža – Dr. Una Suljić Fatić

Njega kože nije luksuz nego prioritet, neka vam bude uzrečica svakodnevno

Piše: Dr. Una Suljić Fatić

Biografija: Una Suljić Fatić, rođena je 16.08.1990 godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Prije svega ona je kčerka, supruga i ponosna majka divne djevojčice. Trenutno je najmlađi doktor nauka. Osnovnu i srednju školu je završila u Tuzli. Za vrijeme osnovne škole trenirala je tenis, a za vrijeme srednje škole se bavila modelingom i plesom. Univerzitetsko obrazovanje je stekla na Univerzitetu u Tuzli, gdje je 2014 godine magistrirala na farmaceutskom fakultetu istekla zvanje magistra farmacije. Cijeli period od početka fakulteta pa do samoga završetka, je bila predstavnik svoje generacija, gdje se borila za prava studenata i štitila interese istih.

Una Suljić Fatić je po završetku fakulteta, postala izabrani asistent na Katedri za Biohemiju, te na istoj je od 2014 do septembra 2019 godine, a zatim prelazi na katedru Klinička farmacija na kojoj i danas. Predsjednik je komisije za lijekove Kantona Sarajevo.

Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima i simpozijima iz oblasti farmacije, ali i medicine. Na većini kongresa je bila predavač, koji je uvijek imao aktuelne teme, ali i jak stav po pitanju položaja magistara farmacije u Bosni i Hercegovini. Trenutno je zaposlena u Eurofarm kliničkom centru.

U oktobru 2017 godine je postala direktor za operacije za Bosnu i Hercegovinu ispred nevladine organizacije. U proteklih par godina u više navrata je učestvovala u humanitarnim akcijama, među kojima su i donacije za poplavljena područja u 2014 godini, ali i donacije za Dom za nezbrinutu djecu i narodnu kuhinju u Tuzli. Una Suljić Fatić je neko koga u životu vodi moto da onaj ko se bori može i izgubiti, a onaj ko ne, on je već izgubio i da hrabrost samo preispituju kukavice, nezrele i uvijek zavisne osobe od drugih ljudi.

Koža kao najveći organ u našem organizmu treba da ima privilegiju po pitanju njege upravo jer je konstantno pod utjecajem vanjskih utjecaja. Sve što danas učinimo za našu kožu, sve te benefite ćemo tek da vidimo kroz par godina. Za časopis BeautiFUL na temu očuvanja zdrave kože piše Dr. Suljić Fatić.

Uvijek se trebamo voditi rečenicom da koža sve pamti, pa se shodno tome i ponašati.

Njega kože iz dana u dan postaje sve veća, a znate li zašto?

Postajemo sve svjesniji da je njega kože zaista bitna i da njegovana koža nije luksuz nego nešto što treba da bude prioritet. Tržište se konstantno puno novim preparatima, ali smatram da moramo da vodimo računa šta našoj koži odgovara i koji su to preparati koji će zaista našoj koži pružiti ono što joj zaista neophodno.

Savjet dermatologa ili magistra farmacije je bitan

S obzirom na vanjske utjecaje, u toku godine, imamo periodično suhu kožu, te zbog toga uvijek je na prvom mjestu hidratacija iste. Prilikom odabira krema, losiona, seruma jako je bitno da se svi posavjetujemo sa dermatologom ili magistrom farmacije u apotekama da ne bismo kupili nešto samo zato što je dobro izreklamirano.

Koža i njene potrebe

Koža se mijenja kao i njene potrebe. Koža u pubertetu traži svoje, zatim u period trudnoće svoje, u period poslije trudnoće, u periodima menopauze i slično, te je treba konstantno pratiti. Trebamo naći vremena za tretmane lice i preglede kože isto kao što znamo otići na manikir ili pedikir. Kada pričamo o njezi kože, to nije samo njega lica nego i kompletnog tijela. Bitno je da u toku jednog mjeseca uradimo piling tijela te da nakon pilinga koristimo hranjive losione, putere, mlijeka koja će nam pomoći u regeneraciji kože.

Osim pilinga, masaže su odlična opcija kada je riječ o njezi kože, jer utrljavanjem eterničnih ulja bogatih vitaminima direktno utječemo na hidrataciju kože, njenu elastičnost i hranimo je istovremeno.

Period moje trudnoće – strije i suha koža

U period moje trudnoće, ali i poslije lično sam probala razne preparate što za strije, suhu kožu, a kasnije i za rez i došla sam na ideju da proizvedem melem koji će iz svih ti preparata sadržavati ono najbolje. Kao što i znamo da svaka kuća treba da ima melem, a moj cilj je bio da taj melem bude univerzalna baza za hidrataciju i njegu. Melem pod nazivom “Mello” je već na tržištu Bosne i Hercegovine, te se i njegovom sastavu zaista nalaze ključne supstance koje su neophodne za njegu kože.

Kako melem utječe na kožu i kojeg je sastava?

Mello u svom sastavu ima shea puter, kakao puter, bademovo ulje, vitamin E, panthenol, ekstrakt zelenog čaja, ulje čajevca, eterično ulje lavande i Tamanu. Shea puter hrani kožu i spriječava gubitak vlažnosti, te ujedno sadrži vitamin A I B. Djeluje protiv strija i ožiljaka, ali i protuupalno. Kakao puter koji je također u sastavu melema sadrži vitamin A,C I E, ima antialergijsko djelovanje, spriječava perutanje i ima antioksidacijsko djelovanje. Vitamin E koji je sastavni dio mnogih krema vlaži kožu, smanjuje iritacije nakon sunčanja, te djeluje protuupalno. Panthenol koji je već duži niz godina u upotrebi je također sastavni dio melema, a djeluje na kožu tako što je omekšava, umiruje i smanjuje iritacije. Tamanu ima protuupalno djelovanje, antiseptičko djelovanje, odličan je za tretiranje mjesta kod uboda insekata, zaštita krvnih kapilara te ima anti-age efekat. Eterično ulje lavanda utječe na proširene pore, potiče cirkulaciju, sprječava lučenje sebuma ali kao najveći benefit je utjecaj na rozaceu. U sastavu melema je ulje čajevca koje ima antivirusno djelovanje, antibakterijsko djelovanje, antifugalno djelovanje, utječe na smirivanje upalnog procesa zbog akni i odličan je za tretiranje kože poslije terapije zračenjem – onkološki pacijenti. Ekstrakt zelenog čaja je lijek izbora za opekotine i regeneraciju kože. Ono što je najbitnije u moru reklama, proizvoda, kampanja jeste da se vodimo rečenicom kojom sam se ja vodila u životu, ali i kada sam pisala recept za melem a to je: ”Cilj je prirodna i zdrava koža, a ne savršena koža”. Vrijeme je kada je sve više onkoloških oboljenja, a o onkološkim problemima kože se jako malo piše. Moramo voditi računa o našoj koži, moramo se brinuti o njoj i moramo je tretirati na pravi način.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE