HomeLifestyle12 načina na koje uništavate ofarbanu kosu 

12 načina na koje uništavate ofarbanu kosu 

I kako da boja traje duže?

Nakon mjeseci, čak i godina iste beauty rutine farbanje kose može biti zabavna promjena. Da bi vaša nova frizura trajala, evo šta biste trebali izbjegavati nakon što izađete iz salona. 

Šamponiranje dan nakon farbanja 

To je jedna od najčešćih grešaka. Pričekajte puna 72 sata prije nego što kosu operete šamponom, jer kutikuli treba bar tri dana da se zatvori. 

Farbanje preko svježe ofarbane kose

Ako niste zadovoljni svojom bojom, samo ćete je još više uništiti ako nešto budete sami pokušavali. To će isušiti vašu kosu. Ne bojte se obratiti stručnjaku koji će vam pomoći. 

Često pranje kose 

Najveći neprijatelj boje je voda. Hemikalije u farbama čine kosu ranjivijom na efekte vode. To ne znači da se ne smijete tuširati, samo izbjegavajte ekscesivno ispiranje. Nakon što je našamponirate jednostavno nagnite glavu prema nazad i pustite vodu da teče nekoliko minuta. 

Ispiranje vrućom vodom 

Promijenite temperaturu vode na mlako ili hladno kad ispirete kosu. Vruća voda isušuje dlaku i izvlači vlažnost iz nje, a samim tim i farbu. Što je toplija voda, to je brži gubitak boje. 

Nekorištenje balzama na ofarbanoj kosi 

Ofarbana kosa je više suha i britka, zbog čega je bitno da koristite masku ili balzam za obojenu kosu. To stvara zaštitni sloj što sprječava isušivanje ili ispiranje boje. 

Grubo sušenje peškirom 

To će skinuti boju i učiniti da krajevi izgledaju suho. Lagano tapkajte kosu da izbacite viška vode i pustite je da se sama osuši (koliko je moguće). 

Korištenje vrućih aparata (figaro, pegla, fen)

Obojena kosa je izloženija vrućini. Da ne biste spržili kosu nanesite sprej za zaštitu od vrućine prije nego što počnete uvijati kosu. 

Izbjegavanje hidratiziranja i štićenja kose 

Posebno u ljetnim periodima obojena kosa postaje suha i britka, lomljiva i bez sjaja. Stavite masku s dubokim hidratiziranjem ili uljni tretman (kokos, avokado, itd). Ostavite 30 minuta ili preko noći za najbolje rezultate. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE