2 jednostavna načina kojima možete prirodno izbijeliti zube

0
353

Postoji mnoštvo proizvoda koje možete odabrati kada je u pitanju izbjeljivanje zuba. Međutim, većina proizvoda za izbjeljivanje koristi hemikalije za izbjeljivanje zuba, što brine mnoge ljude. Ako želite bjelje zube, ali želite izbjeći korištenje hemikalija, ovaj članak navodi mnoge mogućnosti koje su i prirodne i sigurne.

Zbog čega zubi izgledaju žuto?

Više faktora uzrokuje da zubi požute i izgube svoje blještavilo. Određena hrana može zaprljati vašu caklinu, koja predstavlja vanjski sloj vaših zuba. Pored toga, nakupljanje naslaga na zubima može uzrokovati da izgledaju žuto. Ova vrsta promjene boje obično se može tretirati sredstvima za čišćenje i izbjeljivanje. Međutim, ponekad zubi izgledaju žuto jer je tvrda caklina erodirala otkrivajući dentin koji se nalazi ispod cakline. Dentin je prirodno žuto, koštano tkivo koje se nalazi ispod cakline.

Evo 2 jednostavna načina kojima možete prirodno izbijeliti zube:

Praktikujte oil pulling

Oil pulling tradicionalni je indijski narodni lijek namijenjen poboljšanju oralne higijene i uklanjanju toksina iz tijela. Praksa uključuje mućkanje ulja u ustima kako biste uklonili bakterije koje se mogu pretvoriti u naslage i uzrokovati da zubi izgledaju žuto.

Indijci obično koriste ulje suncokreta ili sezama za mućkanje ulja, ali vi možete koristiti bilo koje ulje. Kokosovo ulje je čest izbor jer ima ugodan okus i ima brojne zdravstvene pogodnosti. Kokosovo ulje također sadrži puno laurinske kiseline, koja je poznata po svojoj sposobnosti da smanjuje upale i ubija bakterije.

Nekoliko studija pokazalo je da svakodnevno praktikovanje ove metode smanjuje količinu bakterija u ustima, zajedno s plakom i gingivitisom. Streptococcus mutans jedna je od glavnih vrsta bakterija u ustima koje uzrokuju plak i gingivitis. Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevno mućkanje sezamovog ulja značajno smanjuje količinu Streptococcus mutans u pljuvački za samo 1 sedmicu.

Nažalost, nijedna naučna studija nije dokazala da ova metoda izbjeljuje vaše zube. Međutim, mućkanje ulja je sasvim sigurna metoda koju vrijedi isprobati. Mnogi ljudi tvrde da su im zubi bjelji i svjetliji nakon redovnog mućkanja ulja.

Za oil pulling stavite 1 kašiku kokosovog ulja u usta i mućkajte i provlačite ulje kroz zube. Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi, pa ćete možda trebati malo pričekati da se otopi. Nastavite s mućkanjem ulja 15–20 minuta. Pazite da kokosovo ulje ispljunete u zahod ili kantu za smeće, jer bi se moglo vratiti u čvrsti oblik u odvodnim cijevima i prouzrokovati začepljenje.

Za razliku od mnogih drugih metoda izbjeljivanja zuba, mućkanjem kokosovog ulja vaši zubi nisu izloženi kiselini ili drugim sastojcima koji nagrizaju caklinu. To znači da je njegova svakodnevna upotreba sigurna.

Perite zube sodom bikarbonom

Soda bikarbona ima prirodna svojstva izbjeljivanja, zbog čega je popularan sastojak pasti za zube. To je blagi abraziv koji može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja na zubima. Uz to, soda bikarbona stvara alkalno okruženje u ustima, što sprječava rast nivoa bakterija.

Ovo nije sastojak koji će vam izbjeliti zube preko noći, ali s vremenom biste trebali primijetiti razliku u izgledu zuba, a nekoliko studija pokazuje da pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu ima značajan efekat izbjeljivanja.

Jedno istraživanje pokazalo je da su paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu bile znatno efikasnije u uklanjanju žutih mrlja sa zuba od standardnih pasti bez sode bikarbone. Što je veća koncentracija sode bikarbone, to je veći efekat. Nadalje, pregled pet studija pokazao je da zubne paste koje sadrže sodu bikarbonu uklanjaju naslage sa zuba efikasnije od paste za zube koje ne sadrže sodu bikarbonu.

Da biste koristili ovaj sastojak, pomiješajte 1 čajnu kašiku sode bikarbone sa 2 čajne kašike vode i operite zube pastom. To možete raditi nekoliko puta sedmično.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here