HomeLjepotaKako očistiti četkice za šminkanje

Kako očistiti četkice za šminkanje

Četkice se, posebno one od prirodne dlake, peru i njeguju kao kosa – blagim šamponom za kosu. Stavite ga na dlan, potom u njega kružnim pokretima “uronite” četkicu, a zatim je ispirajte sve dok voda ne bude potpuno čista. Možete upotrijdebiti i malu količinu regeneratora za kosu, ali i njega dobro isperite, da ne dođe do iritacije kože. Potom ih ocjedite i položite na peškir, da se suše.
Poželjno je četkice za korektor i tečni puder čistiti svaki dan, da bi se spriječile infekcije, a i zbog ljepšeg nanošenja, bez suhih “ostataka od jučer”. Postoje specijalne tečnosti za četkice, koje se stavljaju na tufer, a kupuju se u radnjama za profesionalne šminkere. Ako to činite, klasično pranje možete obaviti jednom u tjednu. U tom intervalu mogu da se peru i četkice za proizvode u prahu, naročito ako ih posle svake upotrebe očistite na papirnoj maramici ili ubrusu, da skinete ostatak šminke, masnoće i boje. Profesionalci, bez izuzetka, moraju da peru i dezinficiraju četkice poslije svake osobe koju su šminkali.

Zašto šminkeri senke nanose četkicama, a ne aplikatorima?
Četkice omogućavaju bolje blendiranje. Postoji mnogo različitih vrsta četkica, a od materijala od kojeg su napravljene ovisi da li ćemo ih koristiti za kremaste sjene, u prahu, pigmentirane, tečne i dr. Razlikuju se i po veličinama i gustini, a izbor ovisi od željenog efekta i boja sjena koje smo odabrali. Postoje tri četkice koje treba da nađu svoje mjesto u svakom neseseru: okrugla za blendiranje i sjenčenje pregiba, pljosnata srednje veličine i mala, kosa koja se može koristiti za nanošenje tuša, uokviravanje oka i za obrve.

 

O čemu treba voditi računa pri kupovini tih „alatkica“?
Najvažnije je pronaći četkice (vrstu i oblik) koje vama najviše odgovaraju za određenu svrhu i najbolje leže u ruci, čak i ako im to nije osnovna namjena. Da biste postigli sve što želite, dobro je imati više različitih četkica – sintetičku okruglu za puder, takvu manju za korektor, okruglu za rumenilo, kosu za bronzer, bar 3-4 za sjene. Obratite pažnju na materijal, jer su četkice od prirodne dlake često trajnije i prijatnije. Pri kupovini, nemojte se odmah usmjeriti na profesionalne, preskupe brendove, jer postoji mnogo proizvođača, čije su četkice odličnog kvaliteta, a cijene su vrlo pristojne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE