Napravi svoj piling

0
346

Piling je sjajan način da vaša koža izgleda zdravo. Možete napraviti svoj domaći piling za tijelo koristeći sastojke koje već imate u svojoj kuhinji.

Koje su prednosti pilinga za tijelo?

Piling može na više načina poboljšati zdravlje i izgled kože. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, piling može posvijetliti vašu kožu jer uklanja gornji sloj mrtvih ćelija kože. Također, može stimulirati proizvodnju kolagena, što može pomoći vašoj koži da ostane čvrsta i blistava. Još jedna prednost pilinga je u tome što može poboljšati efikasnost topikalnih tretmana. Ako, naprimjer, pilingujete kožu prije nanošenja kreme, krema će moći dublje prodrijeti umjesto da ostaje na površini. Uz to, masiranje kože pilingom također može biti divan način opuštanja i donijeti osjećaj spokoja i smirenosti, posebno ako ste umorni ili pod stresom.

Koliko često biste trebali koristiti piling za tijelo?

Najbolje je ne koristiti piling tijela svaki dan. Prekomjernan piling kože može je učiniti suhom, osjetljivom i nadraženom. Općenito je piling kože siguran dva do tri puta sedmično. Ako je vaša koža suha i osjetljiva, odlučite se za piling jednom sedmično. Ako imate probleme s kožom ili ako niste sigurni koliko često biste trebali pilingirati kožu, obratite se dermatologu.

Obično je najlakše nanijeti piling za tijelo pod tušem ili u kadi. Laganim kružnim pokretima umasirajte piling u kožu i temeljito ga isperite toplom vodom.

Što vam treba za izradu pilinga za tijelo?

Da biste napravili „uradi sam“ piling tijela, imajte pri ruci sljedeće predmete:

  • kašike za miješanje
  • zdjela za miješanje
  • mjerne kašike ili šoljice
  • bazno ulje, kao što su kokosovo ulje, ulje jojobe, ulje grožđa, bademovo ulje ili maslinovo ulje
  • zatvorenu posudu za čuvanje pilinga
  • po želji nekoliko kapi omiljenih esencijalnih ulja

Nakon što nabavite ove predmete, možete miješati ulja s granulama po vašem izboru, poput soli ili šećera. Možda ćete htjeti dodati i druge sastojke koji mogu koristiti vašoj koži, poput meda ili zelenog čaja. Kod domaćih pilinga za tijelo važno je postići ispravnu konzistenciju. Ne želite da bude previše tekuć, što može otežati nanošenje, ali ne želite ni da bude previše mrvičast.

Piling sa kafom

Postoje naučni dokazi da kofein može pomoći u smanjenju pojave celulita. Studija iz 2011. godine, testirala je kremu koja sadrži kofein na 78 učesnika. Studija je otkrila da su nakon 12 sedmica upotrebe sudionici koji su koristili kremu zabilježili značajno smanjenje pojave celulita. Klinička studija iz 2015. godine koja je uključivala 15 ispitanika pronašla je slične rezultate. Međutim, ove kreme sadržavale su druge sastojke, poput retinola, pa je teško odrediti koliko je kofein sam po sebi učinkovit u tome da celulit bude manje uočljiv. Uprkos tome, kafa je i dalje popularan sastojak mnogih pilinga za tijelo. Sitne granule nježno djeluju na kožu, a opet djeluju na uklanjanje mrtvih ćelija s površine kože. A ko ne može odoljeti aromi šoljice kafe?

 

Sastojci

1/2 šoljice taloga kafe

2 kašike vruće vode

1 kašika kokosovog ulja, ugrijanog

Uputstva

Dodajte talog kafe i vruću vodu u posudu za miješanje. Dobro promiješajte kašikom. Dodajte kokosovo ulje. Ako je potrebno, dodajte još taloga kafe ili više ulja kako biste postigli pravu konzistenciju. Kad budete zadovoljni konzistencijom, kašikom smjesu stavite u posudu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here