Hiperpigmentacija ili pigmentne mrlje

0
427

 

Kao naš najveći organ, koža je svakako ogledalo našeg zdravlja. Nezdrave životne navike, loša prehrana, pretjerana konzumacija alkohola i kofeina, izlaganje sunčevim zrakama i neodgovarajući kozmetički proizvodi su faktori koji dodatno ubrzavaju proces starenja i stvaranje oštećenja na koži. Danas se s preuranjenim nastankom bora i pigmentnim mrljama (hiperpigmentacijama) susreće sve više osoba.

Sara Papler Dvornik rođena je u januaru 1992. godine u Ljubljani. Diplomirala je na Farmaceutskom fakultetu, odsjek za kozmetologiju i magistar je ekonomije. Područje njezine specijalizacije su kozmetički sastojci i dodaci prehrani, a istovremeno je i veliki zaljubljenik u prirodu i životinje.

 

 Želim približiti svakoj djevojci i ženi šta je to ustvari hiperpigmentacija, kakve su to promjene na koži i kako ih se riješiti. Zapamtite da morate da budete upotne, kako bi se rezultati na kraju i vidjeli.

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija ili neujednačena pigmentacija kože je stanje koje proizlazi iz povećanog stvaranja melanina na nekim dijelovima kože, amanifestuje se u obliku tamnih mrlja ili pjega na koži.

Šta se zapravo događa u koži?

U našoj se koži nalaze ćelije zvane melanociti kojoe sadrže enzim tirozinazu, koji je odgovoran za proizvodnju melanina. Melanin je kožni pigment koji daje boju našoj koži i štiti je od UV-zraka.

Glavni krivac za stvaranje hiperpigmentacije je prekomjerna proizvodnja melanina zbog enzima tirozinaze. Zato većina proizvoda za posvjetljenje kože sadrže sastojke koji ometaju taj enzim, više o tome saznat ćete u nastavku teksta. Najprije ćemo se upoznati s vrstama hiperpigmentacije i uzrocima njihovog nastanka.

 Koje vrste hiperpigmentacije poznajemo?

Sunčane pjege

Sunce je glavni krivac za nastanak pigmentnih mrlja. Zato se sunčane pjege najčešće javljaju na područjima kože koja je najviše izložena suncu,  na licu, vratu, rukama i dekolteu.

Melazma

Melazmu ne nazivamo bez razloga “maskom za trudnice”. To je oblik hiperpigmentacije koji je usko povezan sa ženskim hormonima jer pogađa čak 90 posto trudnica. Pojavljuje se na licu: na obrazima, nosu, iznad gornje usne i na čelu. Nakon porođaja melazma često može nestati sama od sebe kada se ponovo uspostavi hormonalna ravnoteža u tijelu.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Promjene pigmentacije kože javljaju se zbog oštećenja kože ili nakon zarastanja rane. Takve pigmentne mrlje često se primjećuju kod ljudi s kožom sklonom aknama, a mogu ih uzrokovati bolesti ili hormonalna neravnoteža.

 

Šta uzrokuje hiperpigmentaciju?

Postoje brojni uzroci za nastanak pigmentnih mrlja, naprimjer:

  • prekomjerno izlaganje suncu,
  • akne,
  • hormonalne promjene u trudnoći ili menopauzi,
  • autoimune bolesti i razni lijekovi,
  • neodgovarajuća prehrana, previše šećera i prerađene hrane,
  • starost,

Imam pigmentne mrlje – a šta sad?

Kao i u drugim stvarima u životu i ovdje vrijedi izreka: prevencija je uvijek bolja od liječenja. Da biste spriječili stvaranje hiperpigmentacije, morate prije svega izbjegavati sunce, odnosno uvijek koristiti kremu s UV-filterima prilikom izlaganja kože sunčevim zrakama (čak i kad je oblačno – UV-zrake prodiru kroz oblake).

Ne izlažite se suncu između 11 i 16 sati i zaštitite kožu odjećom (ako je moguće). Konzumirajte hranu bogatu vitaminima C i E, te omega-3 masnim kiselinama kao što je paradajz, losos, borovnice, kajsije i zeleno lisnato povrće. Također je dobro uzimati dodatke prehrani koji sadrže vitamine grupe B, vitamin C i cink, oni će poboljšati izgled i zdravlje vaše kože. Ne zaboravite i redovnu fizičku aktivnost, koja je važna za cirkulaciju krvi i djelovanje imunološkog sistema.

 

Ako već imate pigmentne mrlje na koži, postoje načini kako ih smanjiti.

 Dermatološki postupci

Dermatološki postupci poput hemijskog pilinga, laserske terapije i dermoabrazije mogu smanjiti postojeće pigmentne mrlje.

Kozmetički proizvodi sa sastojcima za posvjetljavanje kože

Ako kožu ne želimo izložiti raznim dermatološkim postupcima, možemo koristiti serum ili kremu sa sastojcima koji utječu na posvjetljavanje pigmentnih mrlja. Kad je riječ o posvjetljavanju kože, jedan od najefikasnijih sastojaka svakako je hidrohinon, ali ne i najsigurnijih jer može nadražiti kožu.

Pored hidrohinona na posvjetljavanje kože utječu i arbutin, kojinska kiselina i azelaična kiselina. Ti sastojci djeluju na principu sprječavanja enzima tirozinaze. Naravno, ne smijemo zaboraviti sve popularniji sastojak u kozmetici protiv pigmentnih mrlja, ništa drugo, nego poznati vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji učestvuje u stvaranju kolagena, a istovremeno sprječava stvaranje melanina u koži i tako posvjetljava postojeće pigmentne mrlje.

Svaka pigmentna mrlja na licu ima svoju priču. Možda je nastala tokom bezbrižnog uživanja na plaži u dobrom društvu, kad ste jednostavno zaboravili zaštitu. Možda je nastala nakon trudnoće ili kao posljedica neke rane. Pigmentne mrlje mogu biti neugodne, ali imajte na umu da ljepota doista dolazi iznutra. Sretna, nasmijana i samouvjerena žena je ona koja se ističe, koja sjaji!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here