HomeLjepota4 razloga zašto su vaši nokti žuti 

4 razloga zašto su vaši nokti žuti 

Žuti nokti nisu poželjan izgled, osim ako je u pitanju lak za nokte. Evo zbog čega vaši nokti žute.

Nosite tamni lak 

Iako se govori da su nokti tvrdi i čvrsti, realnost je da su nokti zapravo poprilično porozni. Kada se lak, posebno tamne boje nanese na nokat pigment se može upiti. Željezo u lakovima oksidira i daje rezultat trenutno hrđavo-žute boje, koja vremenom izblijedi. Sreća je što nije trajno, a da biste u budućnosti izbjegli takve fleke prvo nanesite bezbojni lak. Preporučuje se skinuti lak nakon 7 dana i pustiti nokte ‘da dišu’ bar neko vrijeme. 

Imate gljivice

Ako koristite javne tuševe, recimo one u teretani i hodate bosi, veće su šanse da ćete dobiti gljivičnu infekciju na noktima i prstima. Gljivica ima svuda, pogotovo na vlažnim javnim mjestima. Gljivice i bakterije mogu uzrokovati zeleno-žute fleke i eventualno učiniti nokte britkijima. Ako vjerujete da imate gljivice posjetite dermatologa, jer liječenje može ovisiti o izvoru diskoloracije. 

Pušač ste

Iako tačan razlog nije siguran, žuti nokti se obično mogu primijetiti kod osoba koje pate od hronične plućne bolesti ili kod onih čija jetra radi slabije, ili kod onih koji puše dugo vremena (s obzirom da su nokti u dodiru s duhanom). Određeni nedostaci vitamina poput B-12 i cinka također mogu dovesti do diskoloracije noktiju nakon određenog vremena. 

Neko u vašoj porodici ima žute nokte 

Iako je ovo ekstremno rijetko, stanje se zove „sindrom žutih noktiju“. Javlja se u srednjim godinama i povezuje se s očigledno žutim noktima ruka i stopala, oticanjem u nogama i respiratornim znakovima kao s hroničnim problemom s disanja. Ako vjerujete da vi imate ovaj sindrom ili neko vama blizak, vrlo je bitno da liječite simptome i uzroke problema s plućima i nogama. Nokti bi se čak mogli vratiti u normalno stanje, ali možda i ne s obzirom da su promjene uzrokovane genetskom mutacijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE