HomeFitness&zdravljeKoja je najbolja odjeća za vježbanje? 

Koja je najbolja odjeća za vježbanje? 

 Zaboravite na „fancy“ odjeću i brendove, odjeća za vježbanje treba biti ugodna i olakšati trening.

Nakon treninga osjećat ćete se umorno, bolno, fantastično i bit ćete znojni. Odjeća koju nosite dok trenirate može promijeniti način na koji se kasnije osjećate. Nekoliko faktora utječe na to koliko je odjeća ugodna. Evo na šta trebate obratiti pažnju. 

Neka tkanina napravljena je da odvaja znoj od vaše kože dok vježbate, dok ga druga upija. 

  • Postoji više prozračnih i sintetičkih tkanina koje će odvojiti znoj od vaše kože, zbog čega će lakše isparavati i tako će se vaše tijelo hladiti. Odjeća napravljena od tkanine koja sadrži polipropilen dobar je izbor ako se puno znojite, jer olakšava isparavanje znoja ali ne natapa odjeću. 
  • Pamuk, s druge strane, upija znoj i otežava isparavanje zbog čega se osjećate težim i mokrim dok vježbate. 
  • Izbjegavajte tkanine koje ne dopuštaju koži da diše. Ne nosite odjeću koja ima u sebi gume ili plastike, jer će spriječiti isparavanje znoja i tako pregrijavati vaše tijelo dok vježbate. 

Odjeća također mora biti adekvatne veličine

  • Nosite odjeću koja je opuštena i ugodna. Ali ako trčite ili vozite biciklo izbjegavajte takvu odjeću da se ne biste spotakli. 
  • Za aktivnosti poput joge ili pilatesa najbolja je rastezljiva tkanina koja vam ide uz tijelo.

Odjeća ovisi o sezonama

  • Toplo vrijeme: nosite odjeću koja dopušta vašoj koži da diše i skida znoj s vaše kože. Obucite odjeću koja je rashlađujuća i ugodna, te u kojoj se lako možete kretati. 
  • Hladno vrijeme: Ako je vani hladno dobro se obucite ali imajte na umu da ćete vježbati i tako ubrzati rad srca i povećati temperaturu tijela. Obucite slojeve koje možete skinuti. Prvo obucite odjeću koja će odvojiti znoj od kože, a vanjski sloj neka služi kao izolacija. Uvijek zaštitite glavu, uši i ruke. 
  • Vjetrovito ili vlažno vrijeme: Ne želite biti mokri ili izloženi vjetru dok vježbate i dok se znojite. Nosite sloj koji će vas zaštititi od elemenata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE