6 načina na koje možete ojačati krhke nokte

0
369

Da li su vaši nokti skloni lomljenju, ljuštenju ili listanju? Niste jedini. Krti i lomljivi nokti čest su problem kod velikog broja žena.

Ipak, prije nego krenete da kupite neki skupi prizvod koji bi vam (možda) mogao pomoći da riješite ovaj problem, saznajte koji to kućni tretmani vašim noktima mogu vratiti jačinu i ljepotu.

Potapanje u maslinovo ulje

Maslinovo ulje je tako dobro! Osim što je poznato da pomaže u snižavanju holesterola i obnavljanju hiratacije kože, ono vam može pomoći i da imate jače nokte. Maslinovo ulje ima sposobnost prodiranja i obnavljanja jačine noktiju.

Jednostavno, svakodnevno potapajte nokte u ekstra djevičansko maslinovo ulje na deset minuta i veoma brzo ćete primijetiti razliku.

Sedmični tretman toplim uljem i sokom od limuna

Hladno maslinovo ulje nije jedina stvar koja će učiniti čuda za vaše nokte. Njegova topla varijanta, kada se pomiješa sa svježe cijeđenim sokom od limuna, pruža fantastičan hranjivi tretman krtim i lomljivim noktima.

Pomiješajte malo toplog maslinovog ulja sa par kapi svježe cijeđenog soka od limuna. Namočite vatu u dobijenu mješavinu te je stavite na nokte i “pričvrstite” pomoću plastične folije. Uklonite nakon deset minuta. Veoma brzo ćete primijetiti da su vam nokti jači, zdraviji i sjajniji. Na kraju, sok od limuna vam može biti pravi saveznik, kada je riječ o uljepšavanju.

Kupka od morske soli

Morska so se i inače koristi kao kupka koja vašoj koži pomaže da izgleda mlađe, ljepše i bolje, ali ona je dobra i za vaše nokte. Jednostavno, četiri kašičice morske soli pomiješajte sa dvije šolje vode i potopite nokte na deset minuta. Tretman ponavljajte dva puta sedmično i veoma brzo ćete vidjeti razliku.

Kupka od mlijeka

Obezbijedite svoje nokte dodatnim količinama kalcijuma tako što ćete ih potapati u toplo mlijeko na pet minuta. Na taj način ćete ojačati nokte i spriječiti njihovo ljuštenje i pucanje. Nećete pogriješiti ni ako mlijeku dodate jedno žumance – dodatna količina proteina još više će ih ojačati. Tretman možete ponavljati svakodnevno.

Tretman uljem čajevca

Ulje čajevca se može koristiti u mnogobrojne svrhe, od eliminisanja akni do čišćenja buđi. Odličan je antiseptik i sredstvo za hidrataciju pa bi bilo dobro da par kapi ovog ulja nanosite na nokte nekoliko puta sedmično kako biste popravili već nastalu “štetu” na noktima i hidratizirali kožu oko noktiju.

Vazelin

Dehidracija je primarni uzrok nastajanja krtih noktiju. Nanošenje vazelina na nokte tokom noći jednostavan je trik koji pomaže da sačuvate hidrataciju noktiju i spriječite njihovo često pucanje.

minimagazin.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here