7 činjenica o celulitu koje trebate znati

0
264

Gotovo svaka žena do nekog nivoa ima celulit. I neki muškarci imaju celulit. Ovaj grbavi i rupičasti izgled kože na butinama, kukovima i zadnjici često su stanje kod mnogih.

Pored ishrane i vježbanja koji smanjuju količinu masnoće u ovim područjima, postoji nekoliko opcija tretmana. To uključuje proizvode za kožu s formulom od kafe, stimulant koji poboljšava cirkulaciju i smanjuje zadržavanje vode, što može pomoći kod ‘peglanja’ celulita. 

Evo nekoliko činjenica o celulitu:

  1. Celulit nije masnoća – Unatoč ovom vjerovanju, celulit nije masnoća, već se povezuje s masnoćom. Umjesto toga, celulit se javlja kada se masnoća podijeli u manje džepove u koži. 
  2. Celulit se može pojaviti gotovo svuda – Dok većina misli da se celulit javlja samo na bedrima tj. butinama, kukovima i zadnjici, to nije istina. Iako su to najčešće zahvaćena područja, celulit se može pojaviti na abdomenu, gornjem dijelu ruka i grudima.
  3. Celulit nije uzrokovan toksinima – Detoksikovanje tijela može biti zdravo, ali se neće riješiti celulita jer stanje kože nije uzrokovano toksinima. Međutim, na celulit utječu nedostatak vježbi, loša cirkulacija i određeni hormoni.
  4. Celulit se češće javlja kod žena – To je zato je kod žena kolagen u koži raspoređen u paralenim redovima koji omogućavaju ‘prolazak’ masnoće do tkiva, dok je muški kolagen u X uzorku koji ne omogućava rupičanje kože. 
  5. Celulit nije štetan za zdravlje – Dok mnogi idu na tretmane za uklanjanje celulita, jer ne vole kako izgleda, nije dokazano štetan za zdravlje. 
  6. Celulit se može javiti kod ljudi bilo koje dobi – Mlađi i stariji, osobe bilo koje starosti mogu imati celulit. Međutim, češći je kod starijih jer koža počinje slabiti zbog oštećenja od sunca i drugih okolnih faktora. 
  7. Celulit može imati utjecaj na mršavije osobe i atlete – Da, čak i mršavi i sportisti mogu imati celulit, i to nije zato što im rutina vježbanja ‘ne funkcioniše’. Razlog tome su genetika i predispozicija tijela na celulit. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here