Voda – eliksir života

0

Voda je neophodna za naše tijelo i našu ljepotu, jer je eliksir života.

Vruća ili hladna, čaša vode mnogo puta može popraviti situaciju, što smo u većini slučajeva skloni zaboraviti ili zanemariti. Čak i ako sjedite za stolom u klimatiziranoj sobi ili toalet samo par puta dnevno, i dalje gubite vodu svakih sat vremena. Tokom dana gubimo obilne količine vode iz tijela, bilo mokraćom ili znojem, i to se događa svima nama. Voda je neophodna za naše tijelo i našu ljepotu, jer je eliksir života. Predstavljamo vam 6 prednosti konzumacije vode. Zato pijte vodu svaki sat, čak i ako niste baš žedni.

Voda daje sjaj našoj koži

Naše tijelo se većinom sastoji od kostiju, organa i krvi, pri čemu je krv glavna vezivna komponenta koja čini oko 8% naše ukupne tjelesne težine. Nadalje, krv se sastoji od dvije osnovne komponente, plazme (55%) i krvnih zrnaca (45%). Alkalna tečna plazma sastoji se od 90-92% vode. Kada je cirkulacija krvi optimalna, rezultati se mogu vidjeti i na vašoj koži. Uz pravu količinu vode neće vam trebati rumenilo kako bi vaši obrazi izgledali ružičasto. Ne samo da voda održava vašu kožu hidratiziranom, ovaj spasonosni napitak utječe na svaki sistem organa vašeg tijela, od mišićnog do probavnog. Znajte da ste na putu da postanete zdravi i lijepi kada su vaši sinusi, probavni trakt, pa čak i arterije čisti.

Voda je prirodni detoks

Vaša koža je organ. Voda izbacuje toksine iz naših vitalnih organa, a istovremeno nosi hranjive sastojke do ćelija, što pomaže organima da funkcionišu na optimalnom nivou. Što se tiče kože, voda pomaže u smanjenju bubuljica, mrlja i akni, čak i odgađanju procesa starenja do određene mjere.

Voda poboljšava izgled kose

Kako bi pravilno funkcionisalo i izbjeglo dehidraciju, tijelu je potrebno između jedan i sedam litara vode svaki dan, iako tačna količina varira ovisno o nivoima aktivnosti, temperaturi, vlažnosti i drugim faktorima. Kada nedostaje vode, ona se mora posuđivati iz različitih organskih sistema u našem tijelu, što ih slabi i može dovesti do gubitka kose, stanjivanja kose i pucanja dlake. Voda čini korijen vaše kose zdravim i pomaže u održavaju nivoa keratina. Osim toga, pomaže u povećanju volumena kose i potamnjuje boju kose. Također, voda ograničava količinu prljavštine na tjemenu, dajući vam jaku, čistu i sjajnu kosu.

Voda jača nokte

Voda je za vaše tijelo neophodna supstanca jer sprječava isušivanje i tako postaje možda najvažnija supstanca za opstanak ljudskog života na zemlji. Ipak, ne samo da vam voda daje život, njena konzumacija donosi i neke druge dobrobiti, poput zdravih noktiju. Kada se nokti pravilno nahrane vodom, proizvode sjajni sloj alfa keratina koji poboljšava njihov izgled. Voda također ubrzava rast noktiju, i povećava njihovu debljinu. To je najlakši način za izbjegavanje stvaranja bolnih zanoktica.

Voda pomaže pri gubitku težine

Voda ubrzava vaš metabolizam što rezultira smanjenim apetitom, što je jednostavan način za mršavljenje. Gubitak vode iz tijela smanjuje rad bubrega, stvarajući pritisak na jetru. Jetra obično pomaže u sagorijevanju tjelesnih masnoća, ali kad joj je dodijeljeno i opterećenje bubrega, ona ne može raditi ispravno, što rezultira taloženjem masti. Sistem djeluje potpuno suprotno kada u tijelu postoji dovoljna količina vode. Za zdraviju opciju koja ubrzava vaš metabolizam i daje i ugodan ukus, u čašu vode uvijek možete dodati krišku limuna, krastavca, jagode ili naranče.

Voda usporava starenje kože

Voda je ključ za poboljšanje vaše ljepote i produženje mladolikog izgleda. Svakodnevna konzumacija vode daje vam svježu, meku i sjajnu kožu. Pomaže u održavanju optimalne tjelesne temperature, održavajući kožu vlažnom. Hidratizira i obnavlja tkiva kože što dovodi do povećanja elastičnosti kože. To pomaže u odgađanju znakova starenja poput bora i podočnjaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here