Koje je najbolje voće za njegu kose u toku zime?

0

Kada birate voće koje potječe rast kose tražite voće koje sadrži minerale poput željeza, beta-karotena, magnezija, proteina, silicija, i C i A vitamina.

Borovnica

Borovnice se smatraju „super hranom“ jer sadrže C vitamin i cink, a ujedno su bogate i antioksidansima. Neke su studije pokazale da mogu spriječiti pojavu karcinoma, rizik od srčanog udara i poboljšati vid. Antioksidansi u borovnicama mogu ojačati sitne kapilare na površini vaše kože. Ovo, u zamjenu, pomaže tjemenu da dobije sve potrebne nutrijente da bi kosa bila zdrava i nahranjena. Dodajte borovnice u jutarnje žitarice, u voćnu salatu ili na vrh palačinaka.

Naranče

Pune su C vitamina, magnezija, vlakana, beta-karotena, silicija i flavonoida. Odlične su za rast kose jer silicij proizvodi kolagen koji potpomaže kapilarima koji ojačavaju dlaku.

Jagode

Još jedan dobar izvor silicija. Ovo predivno voće može pomoći kod jačanja kose jer sadrže B i C vitamin.

Banane

Banane su voće koje rade ‘multitasking’. Sadrže minerale poput pektina i magnezija, i A vitamin. Ovi minerali pomažu kod jačanja kose, dok A vitamin pomaže kod rasta jer podržava proizvodnju sebuma u tjemenu.

Guava

Guava može pomoći kod pucanja dlake. Ovo tropsko voće sadrži A i C vitamin. Dok C vitamin radi na sprječavanju pucanja dlake, A vitamin pomaže kod rasta kose. Ako je vaše tjeme suho, ljuskavo i neugodno, pokušajte jednom sedmično stavljati masku od guave. Izvadite sjemenke i onda napravite pire. Dodajte meda i limuna, i nanesite masku na tjeme i kosu. Pustite da odstoji 15 minuta i onda isperite.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here