HomeLjepotaKako kafa utječe na našu kožu?

Kako kafa utječe na našu kožu?

Uživanje u jutarnjoj šoljici kafe je neizostavni dio za milione ljudi širom svijeta. Drugi vole popiti čaj koji sadrži skoro istu količinu kofeina, a oba pića imaju svoje prednosti i nedostatke kad je riječ o zdravlju tijela i kože.

Umjereni unos kofeina je zapravo dobar, a studije su pokazale da može potaknuti sreću, energiju, koncentraciju i društvenost. Međutim, ako popijete jednu ili dvije šoljice previše, mogli biste dobiti simptome poput migrena i nervoze.

 

Kako kofein utječe na našu kožu?

Kofein, poput alkohola i natrijuma, dehidrira naše tijelo. Kada naše tijelo dehidrira to se primijeti na koži.

Iako kafa ne uzrokuje akne, neka istraživanja pokazuju kako ih može pogoršati. Kofein može uzrokovati i povećati stres u tijelu. Hormoni stresa, kao što je kortizol, mogu povećati količinu proizvodnje ulja u vašem sebumu, zbog čega su veće šanse da će izbiti akne ili bubuljice.

Pored samog kofeina, način na koji uživate u kafi može utjecati na kožu. Ključni sastojci su mlijeko i šećer, dva glavna razloga za pojavu akni.

Mlijeko

Za latte ljubitelje – mlijeko može utjecati na kožu, i postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to da je mlijeko glavni ‘krivac’ kod pojave akni, pogotovo na područjima oko usta i vilice.

Šećer

Osim ako pijete crnu kafu bez ičega, šećer u kafi također može utjecati na kožu. Višak šećera u krvi može uzrokovati glikaciju, prirodnu hemijsku reakciju na visok nivo šećera u krvi (više nego što vaš inzulin može podnijeti). Glikacija utječe i na elastična svojstva kože – kolagen i elastin. Kad se ova dva proteina povežu sa šećerom ona slabe. Tada dolazi do vidljivih znakova starenja, koža postaje suha i manje elastična, pojavljuju se bore, koža se opušta i gubi sjaj.

Kako se izboriti s negativnim efektima čaja i kafe?

Piti kafu i čaj ne znači da radite nešto loše, dokle god je to u umjerenim granicama. Pa koliko je onda kafe – previše kafe? Ne preporučuje se piti više od dvije do tri šoljice dnevno, uz to da uvijek pijete i vodu koja će vas hidratizirati.

Ali, jeste li znali da kofein i ekstrakti čaja mogu biti dobri sastojci za njegu kože? Dokazano je da antioksidansi koji se nalaze u ekstraktu zelenog čaja imaju anti-aging svojstva, dok se kofein se koristi u nekim proizvodima za zatezanje kože. To je možda dovoljno razloga da ujutru uživate u svom omiljenom piću, ali i da ga nanosite na kožu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE