HomeLjepotaKako prirodno ojačati i potaknuti rast trepavica?

Kako prirodno ojačati i potaknuti rast trepavica?

Trepavice štite naše oči od pijeska, prašine i prljavštine. Pored toga što štite naše oči, one su i bitan dio ljepote.

Neki faktori poput starenja ili hipotrihoze mogu uzrokovati ispadanje ili stanjivanje trepavica. Ako pokušavate na prirodan način izrasti trepavice – evo nekih kućnih savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Ricinusovo ulje

Ricinolna kiselina je glavni sastojak ricinusovog ulja. Ova kiselina se pokazala korisnom kod gubitka kose, zbog čega bi mogla biti alternativna opcija za održavanje gustoće trepavica. Međutim, neka su klinička istraživanja pokazala da bi visok nivo viskoznosti u ricinusovom ulju mogao dovesti do gubitka sjaja i ekstremne suhoće, zbog čega preporučujemo da se posavjetujete s dermatologom prije upotrebe.

Šta trebate uraditi: Trebat će vam 1 čajna kašika hladno cijeđenog ricinusovog ulja i štapići za uši. Prije nanošenja detaljno očistite trepavice vodom i posušite ih. Umočite štapić u ulje i nanesite na korijen i vrh trepavica, samo pazite da ulje ne uđe u oko. Možete ga držati preko noći i isprati sutra ujutro.

Kokosovo ulje

Zbog svog penetrirajućeg efekta, kokosovo ulje se koristi za njegu kose. Zbog toga se može koristiti i kod istančanih trepavica i pomoći kod njihovog rasta. Međutim, budite oprezni s korištenjem kokosovog ulja jer bi moglo ostaviti masni sloj na trepavicama koji će ih otežati.

Šta trebate uraditi: Trebat će vam 1 čajna kašika hladno cijeđenog kokosovog ulja i štapići za uši. Kao i s ricinusovim uljem – dobro isperite trepavice i osušite ih. Na isti način umočite štapić u ulje i nanesite na trepavice, i pazite da ne upadne u oči. Ostavite preko noći i isperite sutra ujutro.

E vitamin

 

On je veoma snažan antioksidans koji pomaže kod smanjenja oksidativnog oštećenja zbog čega dolazi do gubitka kose. On također sadrži sastojke tokotrienola koji povećavaju broj dlaka.

Šta trebate uraditi: E vitamin se može nanijeti direktno na trepavice, ali ga je sigurnije uzimati oralno u obliku suplementa. Prije uzimanja suplemenata savjetujte se s doktorom o adekvatnim dozama.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat izvor polifenola koji se zove epigalokatehin galata (EGCG), koji pomaže kod rasta kose.

Šta trebate uraditi: Trebat će vam 1 čajna kašika listova zelenog čaja (ili 1 kesica zelenog čaja) i jedna čaša vruće vode. Pomiješajte i pustite da odstoji 5-10 minuta. Iscijedite čaj i popijte ga dok je još topao. Čaj možete i ohladiti pa ga nanijeti direktno štapićima za uši na gornje i donje trepavice. Pijte čaj dva puta dnevno ili nanosite jednom dnevno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE