HomeLjepotaKoliko se često trebamo šišati?

Koliko se često trebamo šišati?

Želite dužu kosu, ali ne znate koliko se često trebate šišati? Odgovore pročitajte u nastavku!

Počnimo od toga da mnogi od nas ne vole da se šišaju. Ponekad skupo košta i oduzima puno vremena, ali više od svega – naša kosa je naša barijera zbog čega je nevoljko dajemo drugima na ‘milost i nemilost’. Vjerovatno se bojite kratke frizure i ne želite otkinuti više od jednog centimetra.

Ali, ako ostavimo naše osjećaje po strani – veoma je bitno da regularno idemo na šišanje zbog zdravlja naše kose. Ako zaista želite zadržati svoje duge lokne, razumijemo vas! Iako mislite da su vam makaze za šišanje neprijatelj, one će vam zapravo pomoći.

Šišanje kose ne ubrzava rast, ali može vam pomoći kod izrastanja duge kose zato što kidaju suhe i ispucale vrhove. Evo kako: Kada vrhovi kose ispucaju, oni se samo penju uz dlaku. Ako ih brzo ne ošišate popucali vrhovi će ili prelomiti dlaku ili doći do korijena. U svakom slučaju – to znači kratka frizura!

Evo gdje se to pomalo komplikuje.. Ne postoji univerzalni broj dana ili sedmica za koliko često biste se trebali šišati. Ali neko zlatno pravilo kaže da to bude svako 6 do 12 sedmica.

Znamo da zvuči kratko, ali to je zato što ‘tačno vrijeme’ zavisi od faktora poput stila frizure, farbe i oblika frizure, jer sve se to različito tretira i održava. Ako imate prirodnu kosu, vjerovatno je sasvim dovoljno da se šišate svakih 12 sedmica. Ako farbate, stalno pržite kosu ili stavljate neku hemiju vjerovatno se trebate šišati svako 6 sedmica.

Trebate imati na umu i različite teksture kose. Ako imate ravnu kosu, ona je sklonija pucanju. S druge strane kovrdžava kosa je suha i ne češlja se često.

Pa kako onda znati kada šišati kosu? Uzmite u obzir dvije stvari kod planiranja rutine. Prvo – da li lako stilizirate kosu i dobijate rezultate koje želite? Drugo – jeste li do sad imali iskustva s pucanjem kose? Česti znakovi su gruba tekstura kose i kosa koja se lako petlja (pogotovo u dnu). Kad se ošišate provjerite da li možete potvrdno odgovoriti na ova dva pitanja.

To ne znači da svaki put morate ići na dramatično šišanje, samo blago skraćivanje suhih vrhova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE