HomeLjepotaKako liječiti akne uz pomoć benzoil peroksida?

Kako liječiti akne uz pomoć benzoil peroksida?

Bez obzira da li ste ga već koristili ili prvi put koristite benzoil peroksid, vjerovatno imate puno pitanja. Naučite kako da liječite akne uz pomoć benzoil peroksida i kako da dobijete najbolje rezultate.

 

Šta je benzoil peroksid?

Topikalni benzoil peroksid koristi se kod liječenja akni. Može se naći u proizvodima za čišćenje, losionima, kremama, gelovima i tonerima. Zapravo, ovaj se sastojak nalazi u mnogim proizvodima.

Benzoil peroksid se također može prepisati kao jači lijek, i aktivan je sastojak u mnogim kombiniranim tretmanima za akne. On je i antimikroban, što znači da pomaže kod uklanjanja bakterija koje uzrokuju akne na licu. On sprječava i začepljivanje pora.

Koje su moguće nuspojave?

Može uzrokovati suhoću i ljuštenje, zbog čega je suha koža najčešća nuspojava. Dajte koži priliku da se navikne na lijek. Koristite ga svako drugi dan ili svako drugu sedmicu. Pomoći će i ako koristite dobru hidratantnu kremu. On također može učiniti kožu osjetljivom na sunce, zato svakodnevno nanosite zaštitnu kremu.

Kako se nositi s guljenjem i ljuštenjem?

Čak iako polako i oprezno započnete tretman, očekujte da će se vaša koža osušiti. I to poprilično! To je sasvim normalno. Da biste riješili taj problem koristite hidratantne kreme koliko god je potrebno, ali minimalno dva puta na dan. Ako je vaša koža veoma suha onda prije benzoil peroksida nanesite hidratantnu kremu.

Možemo li biti alergični na benzoil peroksid?

Neke osobe ne mogu podnijeti benzoil peroksid, pogotovo ako je njihova koža osjetljiva. I da, neke su osobe alergične na ovaj sastojak. Ali postoji razlika između alergije i normalnih nuspojava. Peroksid uzrokuje veoma suhu kožu, ljuštenje i guljenje. Možete primijetiti i crvenilo, osjećaj gorenja i svrab – to je sve normalno.

Ako otičete, imate veoma crveno lice, žuljeve ili veoma iziritiranu kožu vjerovatno imate alergiju. U tom slučaju prestanite koristiti benzoil peroksid i kontaktirajte doktora.

Šta očekivati od tretmana?

Mnoge osobe prestanu koristiti benzoil peroksid prije nego što on počne djelovati. Ponekad je potrebno malo više vremena, a evo šta trebate znati.

Savjeti za korištenje benzoil peroksida

Budite uporni! To je najbolji savjet. Upornost je vaš najbolji prijatelj kad liječite akne. Ako preskačete dane, to će nazadovati vaš napredak. Benzoil peroksid uvijek držite dalje od peškira ili jastučnica. On će uništiti bilo kakvu tkaninu s kojom dođe u kontakt. Najbolje je da koristite bijele peškire i posteljinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE