5 dokazanih načina na koji voda pomaže gubitku kilograma

0

Kad je u pitanju gubitak kilograma, jedna od najbitnijih stvari koje možete je piti dovoljno vode.

Nova istraživanja pokazala su da hidratacija igra bitnu ulogu u kontrolisanju težine. Pa kako je voda povezana s gubitkom kilograma? Pročitajte u nastavku. 

Hidratacija poboljšava metabolizam i ubrzava sagorijevanje masti

Istraživanje je pokazalo da pijenje vode poboljšava metabolizam kod zdravih muškaraca i žena do 30%. To se dešava 10-ak minuta nakon konzumiranja i dostiže vrhunac nakon 30-40 minuta. To se dešava zato što se hladna voda mora prvo zagrijati u stomaku prije nego što se apsorbira, a taj proces zagrijavanja je ono što ubrzava metabolizam. 

Voda je prirodni supresor apetita

Mnogi često zamijene žeđ s gladi. Osobe koje popiju 2 čaše vode prije jela izgube oko 2 kilograma više od onih koji jedu isto, ali ne piju dosta vode prije jela. Kada stomak osjeti da je pun šalje signale mozgu da prestane jesti. Pijenje vode prije ili u toku jela može pomoći kod ispunjavanja stomaka, što dovodi do osjećaja sitosti i tako unosite manje kalorija. 

Pomaže kod ispiranja otpada i toksina 

Voda pomaže bubrezima da filtriraju toksine i otpad dok organi zadržavaju potrebne nutrijente i elektrolite. Što više tekućine pijete, više će urina proći kroz bubrege. Ali ako je tijelo dehidrirano, ne može pravilno izbaciti otpad iz sistema. Hidratacija je dobar način da to izbjegnete. 

Zdrava hidratacija smanjuje kalorije 

Svaki put kad uzmete čašu vode umjesto drugog pića, umanjujete unos kalorija. Čak i neka ‘zdrava’ pića (mlijeko, 100% sok ili smoothiji) unose dodatne kalorije dnevnom unosu. Svi znamo da višak kalorija dovodi do dobitka kilograma. 

Poboljšava efikasnost treninga i vježbi 

Vaš performans i trud pati ako ne pijete dovoljno vode u toku treninga. Voda pomaže mišićima, vezivnim tkivima i zglobovima da se pravilno pokreću, kao i vašim plućima, srcu i drugim organima da pravilno funkcionišu dok vježbate. Pored toga, adekvatna hidratacija tijela smanjuje rizik od grčeva u mišićima i iznemoglosti. Uvijek pijte vodu prije, u toku i nakon vježbanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here