HomeLjepotaJelena Borić: Pusti da tvoja koža sija zajedno sa suncem

Jelena Borić: Pusti da tvoja koža sija zajedno sa suncem

Njega koju pružimo koži u proljeće mora biti usmjerena na dva najvažnija segmenta: dobru hidrataciju i stimulaciju metabolizma kože.

Piše: Jelena Borić

Jelena Borić je viši estetičar, kozmetolog.

Zima sa svojim hladnim, vjetrovitim danima, sa malo sunca, boravkom u zagrijanim, zatvorenim prostorima utiče na izgled i zdravlje kože. Nagle promjene temperature, pojačan gubitak vlažnosti, jednolična ishrana, slabije kretanje uslovljavaju da koža nakon zime izgleda umorno, bez sjaja, slabije hidratizovana, opuštena i neujednačenog tena. Pretjerano zatezanje, svrab, iritacija, perutanje, kao i sivkast ten bez sjaja sa pojačano vidljivim borama, karakteristike su svih tipova kože nakon zime. Ako smo tokom zime koži pružili potrebnu njegu, sa prvim toplijim danima, uz ispravno prilagođavanje njege, koža sama pronalazi svoj balans. Savjete stručnjaka pročitajte u nastavku teksta.

Njegu kože treba sprovoditi svaki dan kontinuirano, a ne kampanjski, ali ako nemate tu naviku, proljeće je pravi početak za to. Iako je sunce izvor života, ipak s izlaganjem treba biti umjeren i svakako upotrebljavati hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom.

Odabir kreme, seruma i antirida je od ključnog značaja i to bi bilo najbolje prepustiti stručnom licu koje će procijeniti odgovarajući preparat individualno za svakog pojedinca ponaosob. Tokom zime naša koža nije uravnotežena jer je vremenski uslovi mogu iritirati i tad su nam potrebni preparati koji će je zaštiti od spoljašnjih uticaja i spriječiti isušivanje.

Sa toplijim danima slijede i laganiji preparati bazirani na hidrataciji i zaštiti od prvih sunčevih zraka. Koliko se god hidratacija činila uobičajenom ona je ključna za zdrav izgled kože. Dehidrirana, suha koža manje je otporna na faktore iz okoline te je manje sposobna ukloniti toksine i štetne mikroorganizme.

Sklonija je stvaranju bora i facijalnih linija zbog nakupljanja ćelija u gornjim slojevima kože. Odumrle ćelije na površini kože loše odbijaju svjetlost pa ten izgleda bezizražajno i nezdravo. Dovoljna hidriranost kože utječe i na izlučivanje ulja – dehidrirana koža proizvodi veće količine ulja da nadoknadi premale količine vlage.

Mnogi ljudi smatraju da će probleme s masnom kožom ukloniti agresivnim sredstvima za lice i da je rješenje u tome da kožu dodatno osuše. Nisu međutim svjesni da time stvaraju obrnuti efekat i da će se koža na takav način još više mastiti. Dobra hidratacija kože je dakle uslov za zdravu i blistavu kožu.

Ako koža ima dovoljno vlage, elastičnija je, a bore se manje vide te zbog toga lice izgleda svježije i mlađe. Njega koju pružimo koži u proljeće mora biti usmjerena na dva najvažnija segmenta: dobru hidrataciju i stimulaciju metabolizma kože. Hidratacija i stimulacija metabolizma kože važna je za sve tipove kože. Normalni ciklus obnove kože, od 26 do 42 dana, može pravilno funkcionisati ukoliko vodimo računa o tome da održimo optimalan nivo hidratacije, spriječimo gubitak vlage, omogućimo optimalnu sintezu lipida kože, i pravilnu deskvamaciju-zamjenu starih izumrlih ćelija sa površine novim.

Sredstva za čišćenje treba da budu blaga, da ne oštećuju barijernu funkciju kože, da temeljno sa površine otklone sve nečistoće i šminku. Tipovima kože od normalne ka masnoj preporučujemo blaga sredstva tipa gelova za čišćenje koji će sa vodom sprati i višak masnoća.

Koža od normalne ka suhoj bolje podnosi emulzije za pranje i čišćenje. Nakon umivanja, primjena tonika dodatno očisti i osvježi kožu, ali joj oporavi i prirodni pH, pripremajući je za odmor uvečer ili za aktivan dan ujutru.

Tonik možemo upotrijebiti i zasebno tokom dana kada osjetimo potrebu za kratkim osvježenjem. Postoje i tonici koji se mogu naprskati na kožu, pa istovremeno sa njima možemo fiksirati šminku ili dodatno osvježiti kožu.

U proljeće je potrebno, u ciklusima od jednom sedmično – za kožu od normalne do masne, ili na dvije sedmice – za kožu od normalne do suhe, uraditi piling prilagođen tipu kože.

Piling treba prepustiti stručnoj osobi ili koristiti blage pilinge u kućnim uslovima, nakon čega bi trebalo da se primjeni maska, koja će pročišćenu kožu dodatno osvježiti.

Maska nakon pilinga treba biti blaga, primjerena tipu kože i na koži treba da ostane optimalno vrijeme, kako proizvođač preporučuje. Posebno je važno da sa prvim proljećnim zracima sunca nepripremljenu kožu, bez zaštitnog faktora, ne izlažemo sunčanju na otvorenom ili u solarijumima.

Krema za zaštitu od sunca i hidratantna krema prilagođen tipu kože osnov su za pravilnu njegu kože u proljeće.

Njega kože oko oka, vrata i dekoltea treba biti prilagođena starosnoj dobi i brižljivo odabrana. Ovo su zone na kojima prvo vidimo znake starenja, te preparati za njegu trebaju biti svakodnevno i pažljivo nanešeni, kako bi umanjili i usporili stvaranje bora, iritacija i neujednačenog tena. Kremu koja je namijenjena za lice možemo nanijeti na vrat i dekolte, ali nikako na zonu kože oko očiju. Krema za kožu oko oka mora biti posebna, namjenjena u tu svrhu i primijenjena na kožu oko očiju prije primijene kreme za lice.

Odlazak kod kozmetičara naročito se preporučuje u ovom periodu kako bi uz profesionalne tretmane i stručnu procjenu  pripremili kožu na najbolji mogući način. Od tretmana u salonu u ovom periodu preporučuju se tretmani kojim uklanjamo izumrle stanice sa površine kože kako bi joj povratili sjaj i svježinu. To su svi tretmani koji imaju mogućnost eksfloacije i podstiču stvaranje novog kolagena i elastina. Tu spadaju hemijski pilinzi, fito pilinzi, mikrodermoabrazija, mezoterapija, laserski tretmani itd. Odgovarajući tretmani i adekvatno izabrana kućna njega svakako će učiniti da zasijate i pokažete vaše novo proljetno lice. Njegovano, zdravo i lijepo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE