Amina Smajić: U životu mi se sve poklopilo da radim ono što volim i sve mi je povezano

0

Želja mi je da u nekoj daljoj budućnosti radim tretmane lica.

Šminkanje je umjetnost koja vam omogućava da istaknete svoju ljepotu i izražavate svoju kreativnost. Bez obzira da li se spremate za poseban događaj, svakodnevni izlazak ili jednostavno želite da se osjećate bolje u svojoj koži, pravilno šminkanje može da napravi veliku razliku. U nastavku je intervju sa Aminom Smajić.

Intervju: Amina Smajić

Recite nam nešto o sebi?

Ja sam Amina Smajić i imam 23 godine. Profesionalni sam makeup artist i edukator, medicinski predstavnik, web dizajner i studentica 4.godine na zdravstvenim studijama.   U životu mi se sve poklopilo da radim ono što volim i sve mi je povezano. Kao što sam promenula, medicinski predstavnik sam ispred više svjetskih poznatih brendova dermokozmetike, pa svoje klijentice volim da savjetujem uz šminkanje šta tačno da uvedu u svoju rutinu, kako bi što svježije izgledale

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Ljubav prema makeup-u se rodila već u osnovnoj školi. Uvijek sam voljela, kako sebe, tako i svoje najbolje drugarice “sređivati” , a tu nam dolazi i dan mature u osnovnoj školi gdje šminkam sebe i nekoliko svojih drugarica. Pa mislim da čak od tada, pa evo sve do sada se spremamo kod mene. Čak mislim da kada dođem u 70-e ću biti ona stara bakica sa crvenim ružem. i riješile se dosadnih aknica.

Koju vrstu šminke volite i šta je najtraženije u Vašem salonu? 

Zadnjih pola godine većinom radnim makeup sa Jane Iredale proizvodima. Jane Iredale je brend s čistim mineralima koji djeluju na kožu poput ciljane njege. Kako volim proučavati sastave, tako sam i otkrila da je Jane jedini puder bez TALKA. Talk nam začepljuje pore i ne da koži da “ diše “ , samo da napomenem da se od talka prave i papiri, gume, kablovi.. Tako da se krije i odgovor iza ovoga, ŠTO PRIRODNIJE. Nekako sam prije više radila i voljela jače makeup look-ove, mada djevojke i danas traže iste. Prije sam radila jače konture, išla sa jačim puderima koji imaju filmsku moć prekrivanja, danas to izgleda mnogo ljepše i prirodnije. 

Ukoliko klijent želi neki specijalan look, na koji način se to radi?

U ovim slučajevima odvojim 5-10 minuta prije početka pripreme lica da se konsultujem s klijenticom. Navest ću jednu situaciju. Ukoliko mi klijentica pokaže look sa izvučenim eyelinerom, a ima spuštene kapke, kažem joj da to ne može na njoj da izgleda isto. Eyeliner kada bi izvukli na spuštenom kapku, izgledao bi kako kuka…Kako bi klijentica dobila opet tkz. “ Cat eye look “ u ovom slučaju ići ćemo sa blendanim eyelinerom. U svakom slučaju, uvijek nađemo neko rješenje, a na kraju svakog šminkanja kažem djevojakama da sve možemo popraviti, nešto dodati, nešto obrisati. Meni je najbitnije da moje klijentice izađu nasmijane iz salona.

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najveći izazov ću povezati sa njegom lica. Ne volim kada mi djevojke dođu sa “ zapuštenom kožom” . Volim djevojkama napomenuti, da noć prije šminkanja odrade piling lica, kako bi otklonile mrtve stanice i kako bi što svježije šminka izgledala na licu. Naravno, ima djevojka koje poslušaju, a ima i ovih drugih. A kako bih prvenstveno ja, zatim moja klijentica bile zadovoljne na kraju termina, taj piling

Planovi za dalji razvoj karijere?

Trenutno uživam u svemu što radim i za skoriju budućnost nemam nikakvih planova za dalji razvoj. Želja mi je da u nekoj daljoj budućnosti radim tretmane lica. To mi je tako umirujuće, opuštajuće… Nažalost, malo je danas stručnih osoba kojim bi se mogla prepustiti u ruke, pa bih voljela da prođem što više edukacija, vježbanja od skoro godinu dana, pa bih tek tada počela aktivno raditi tretmane lica. odradim ja prije nanošenja adekvatne kreme/seruma.

Poruka čitateljima.

Djevojkama bih preporučila da prvo imaju pravilnu skincare rutinu, njeguju svoje lice, nanose SPF svaki dan, jer na njegovanoj koži će svaki makeup odgovarati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here