Od Teslića do New Yorka i Cape Town pa nazad, tako bi ukratko zvučao životni put Tijane Martinović, beauty ekspertkinje 

0

 U njenom salonu na hiljade lica je dobilo novi sjaj kroz permanetni make up neinvazivne tretmane lica i nezaobilazan eyebrow shading, odnosno puder obrve. 

Tijana Martinović

Nesuđena inspektorica, iako je provela 2 godine na studijima Kriminalistike, danas profesorica Engleskog jezika, sebe je pronašla u istraživanju, učenju i usavršavanju na teme ljepote i dizajna, a svoju malu oazu ljepote u Tesliću je strpljivo gradila godinama sama, pa se u šali zna pohvaliti i preduzetničkim sposobnostima. Najveća inspiracija su joj sestra Ivana i njeno dvoje mališana te svaku priliku koristi za bijeg u Njemačku kod njih, ili brojna putovanja širom svijeta.

Tijana Martinović je krajem juna bila na kongresu u Češkoj – Pragu gdje je bila non stop speaker i predstavila svoju tehniku rada obrva. Početkom juna bio je kongres u Beogradu, zatim slijede mnogobrojni masterclass/ovi, Wulop u Beogradu i na kraju šlag na tortu završnica svih završnica, svjetska smotra u Turskoj u novembru. Ovo su samo neke od destinacija koje Tijana prati, a sve su vezane za beauty industriju u cilju unaprijeđenja svog znanja i usluga. O čemu smo pričali sa Tijanom pročitajte u nastavu. 

Tijana ispričajte nam vašu priču na putu ka beauty industriji?

Naša je posebnost u individualnom i posvećenom pristupu svakom klijentu. Takav tretman imala je svaka lutka u mom djetinjstvu, kasnije drugarice bih spremala za izlaske, mature, vjenčanja te je salon ljepote je zapravo logičan korak i konsolidacija mog životnog poziva i interesa. Moja sestra i ja, imale smo privilegiju da ideju o beauty oazi sprovedemo u djelo te u Teslić, ali i ostatak regije, dovedemo nekonvencionalne, a luksuzne načine tretiranja lica i tijela. Željela sam da naša beauty priča bude zaokružena i da o njoj govori sam asortiman usluga, brendova, koji uključuje njegu lica, tijela, noktiju, make up. Volimo klijente edukovati o interesantnim pričama iza svakog tretmana, mirisa, zahvata, a posebno o blagodatima određenog brenda i proizvoda. 

Šta vas je najviše privuklo da se bavite ovim poslom, te kako ste uspjeli postići da imate svoje stalne klijente i svakim danom nove?

Izazovno je nekome raditi o glavi, a opet ući u intimni prostor svake osobe, dotaknuti najranjiviji, vidljivi dio nje te zaroniti u svaku poru-to je nešto što volim i živim. Na početku je bilo teže jer  za izgradnju povjerenja koje međusobno stvaramo trebalo je i 15 godina. Sada naš rad priča o nama, a kad su tu još i transparenti rezultati, sve je puno lakše. Ipak, kontinuriana edukacija i saradnja sa nekim od inovatora u beauty industriji osigurava mi temelj za nadogradnju pa, usudit ću se reći, i umjetničko izražavanje kroz oblike, konture, boje. Izazovno je, ali na uzbudljiv način

Koju tehniku obrva radite i da li ste po njoj prepoznatljivi? 

Puder obrve su moja ljubav. Međutim na samom početku karijere sam počela raditi Japansko iscrtavanje obrva, odnosno microblading. Moj idol je moja sestra Ivana koja me i naučila da radim obrve. Ona je umjetnica u duši i vjerujem jedan od najboljih u beauty svijetu. Tehnike ubacivanja pigmenta u kožu počele su se raditi prije mnogo godina. Microblading je postao poznat 2005, u azijskim zemljama, te se počeo izvoditi u Americi i Europi tek u 2010. Kasnije u prvi plan dolazi i tehnika rada sjenčenja, tj. puder tehnika, koja se razlikuje od microbladinga u više načina, a ja vjerujem da da baš po njoj prepoznatljiva.

Recite nam više o ovoj tehnici iscrtavanja obrva?

Puder obrve ili mikropigmentacija, je tehnika koja se radi sa iglom koja u površinski sloj kože ubacuje sitne tačkice pigmenta, pa se stoga radi sjena na obrvama i obrve izgledaju vrlo prirodno. Puder obrve ne rade se ručno, nego aparatom s kojim možemo regulisati brzinu i unos pigmenta. Samim tim, vaše obrve mogu izgledati definiranije i gušće ili nježne i lagano osjenčane – po vašoj želji, a i po trenutnom stanju vaših prirodnih obrva. Jedna od prednosti puder tehnike je i ta da se mogu pokriti prethodne pigmentacije, pa je idealna kamuflaža ukoliko su pigmenti izblijedjeli ili čak promijenili ton kao posljedica prethodnih radova. Tehnika puder obrva je manje invazivna od microbladinga, te uz osvježavanje nakon godinu do godinu i pol traje dosta dugo. Sa puder obrvama, sam oblik obrve je postojan, pigment postepeno gubi intenzitet te obrve postaju sve vremenom svjetlije. Najveća prednost puder obrva je ta što puno duže imate uredne obrve, a puder obrve su idealne za sve tipove kože. 

Na takmičenju svih EX YU BALKAN zemalja WULOP 2022 ste osvojili prvo mjesto, recite nam nešto više o ovom nevjerovatnom uspjehu? 

Uspjeh zapravo većinom ne određujemo mi, određuju ga drugi oko nas, prepoznaju naš trud, rad, borbu. Ja sam čak željela i da odustanem u jednom momentu od prijave za takmičenje, ali neko je uvijek tu ko vas bodri i navija za vas, ljudi koji su vjetar u leđa i ogromna podrška. Zahvalna sam što ih imam.

Uspjeh svi potajno priželjkujemo, kod mene se desio kada sam se najmanje nadala. Na takmičenje sam zakasnila. Let mi je bio pomjeren, model je otkazao u zadnjem momentu pa sam se razmišljala da li i treba da idem. 

Uvijek se pobrinem da svaki zadatak odradim dobro, brzo učim i brzo se prilagođavam. Kreativna sam i uživam u radu s ljudima, volim ljude i volim ih poticati da razvijaju svoje sposobnosti, tako da kao vodilja drugih i sama tražim najbolju varijantu sebe. Znate onu „kako zračiš, tako privlačiš“.

Sada već imam pravu mrežu saradnika, mentora, savjetnika, klijenata te mi oni, svako na svoj način, otvaraju neka nova vrata. Takmičenje je došlo neplanirano, kao prilika za druženje i učenje, a završilo se sa nagradom na regionalnom nivou. Meni je to iskustvo dragocjeno jer sam upoznala sjajne kolege, modele i sudije, a borim se, uvijek, samo protiv sebe. Da svaki dan fokus zadržim na istančanom odabiru proizvoda, tehnika i alata najboljih za svaku pojedinu problematiku i dosljednost. Te dvije stvari uistinu čine razliku. Mislim da je pred nama jedna cijela era visoke svijesti o zdravlju i ljepoti, a mi svakako želimo u tome predvoditi.

Da li ste ikada sanjali ovaj uspjeh, te koliko ste radili na svom usavršavanju da biste bili među najboljima?

Priča o ljepoti je je priča koja je uvijek u pokretu, jer razvoj ove industrije ne staje pa tako i naša ponuda uvijek ide u korak s vremenom. Trudim se da što više ulažem u svoje znanje, istražujem, eksperimentisem i ne planiram stati. Moja intuicija me tjera uvijek ka novim načinima brige o sebi, a kroz spoznaju svojih ograničenja I uvjerenja, otkrivam često ono najbolje u drugima. A kažu da smo jedni drugima ogledala. Volim se ogledati u ljepoti tuđe duše koja se, najbolje vidi u pogledu. A pogled čine oči precizno uokvirene obrvama koje daju pečat. Sve je tako povezano nevidljivim nitima koje svakog od nas čine jedinstvenim. U tome je čarolija.

Da li je konkurencija bila velika, te kakva su vaša očekivanja bila, da li ste imala poseban cilj prema kojem ste čvrsto koračali?

Iako sam od malena borbenog duha, dodatnog istreniranog rukometnim treninzima na betonskom terenu, moja stremljenja su sada pitomija. Trudim se da nemam očekivanja nego se prepustim, upijam mirise, žamor, atmosferu i pronađem inspiraciju koja vodi moju ruku ka preciznim zahvatima. Svi mi u ovoj industriji smo priče za sebe, ono što je meni lijepo, ne mora biti i drugima. Samim tim, ima posla za sve i nikoga ne vidim kao konkurenciju, više kao saborca u želji da ovaj svijet napravimo ljepšim mjestom za život. Imam mnogo životnih ciljeva, ali bih se zadržala na ideji da nije cilj važan, nego put. Ja u svome uživam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here