ABDOMINOPLASTIKA: Zatezanje i uljepšavanje trbušnoga zida

0
365

ABDOMINOPLASTIKA

zatezanje i uljepšavanje  trbušnoga zida

 

Piše: prim dr Amela Karabeg

Ljetnje vrućine počinju. U kupaćem kostimu će biti jako teško prikriti višak kilograma. Želimo izgledati vitki i lijepi. Najlakše će biti da se odreknemo slatkiša, reduciramo unos kalorija hranom, preskočimo koji obrok ili ga zamijenimo voćem, povrćem.Možemo ponekad ostaviti auto u garaži i prošetati. Možda  napraviti koji krug trčanjem na atletskom stadionu ili kroz druženje s djecom u dvorišru, igralištu i sl. Što ne uspijete napraviti tjelovježbom, povećanom sportskom aktivnošću, šetnjom i laganom dijetom, tu je estetska hirurgija. Najčešće se koriste metode liposukcije i/ili abdominoplastike.

 

Hidroliposukcija («body contouring») jeste operativna estetska procedura kojom se  odstranjuje potkožno masno tkivo( lokalizirani depoziti koji se nikakvim dijetama ili vježbama ne daju  ukloniti) u namjeri da dovede tijelo u sklad sa današnjom percepcijom atraktivnosti.Većina čitalaca zna da govorimo o ”usisavanju masnih ćelija”.Ova metoda se koristi podjednako kod žena i muškaraca.

Nažalost,liposukcijom ,jednostavnijom metodom od abdominoplastike,se ne može odstraniti višak kože išarane strijama .Abdominoplastika,estetska hirurgija trbušnoga zida je indikovana kod pacijenata koji žele korekciju deformiteta kontura  trbušnoga zida  zbog,,viška’’ kože  i potkožnog masnog tkiva ali i zbog mišićnofascijalne i kožne slabosti(razvučenosti).

Pacijenti

Idealan kandidat  za ovu hiruršku proceduru je pacijent čija tjelesna težina ne prelazi 20 % od idealne tjelesne težine,koji je  dobro motiviran i spreman prihvatiti neizbježni(mada dobro  skriveni ) ožiljak za poboljšanje izgleda i  ,kada govorimo o ženama,ne planira dalje rađati. Najčešće se operativnom zahvatu  podvrgavaju  zene  nakon  porodjaja i odluke da više neće rađati,osobe koje su puno izgubile na težini  ili imaju viška potkožnoga masnoga tkiva sa lokaliziranom gojaznošću.Da se razumijemo,žene I nakon ove procedure mogu ponovno rađati ali isto tako I pokvariti estetski rezultat koji smo dobili operativnim zahvatom.Bolje rečeno,trudnoćom mogu ponovno dobiti strije  I višak kože.I ,naravno,mogu ponovno biti operirane ,ukoliko je novom trudnoćom  novonastali deformitet izražen u mjeri da subjektivno I objektivno zahtijeva korekciju.

Česte su i funkcionalne tegobe :pacijenti u određenim položajima  tijela imaju   bolove  i osjećaj težine ,,po dnu trbuha’’koji nestaju nakon operativnoga zahvata.

Logično slijedi da se ovoj proceduri podvrgavaju  i muškarci (33 %).

Hirurška Procedura

Abdominoplastika  podrazumjeva odstranjivanje  rastegnute ili strijama “išarane” koze,reduciranje potkoznog masnog tkiva  i  zatezanje trbusnih mišića.

Postoje dva tipa abdominoplastike:

a)miniabdominoplastika ,manje je ekstenzivna operacija;  indicirana je  kada je deformitet primarno ispod pupka i

b)totalna(full) abdominoplastika ,radi se kada postoji deformitet u cijelom trbusnom zidu.

Dužina operativnog zahvata:

Zahvat traje do tri sata.

Anestezija I hospitalizacija

.Intervencija se  radi u opštoj  anesteziji u trajanju od 2 sata.

Hospitalizacija može biti 24 h ali ako pacijent preferira može ostati u bolnici i 2 dana do skidanja drenova.

Postoperativni tok

Postoperativni tok je minimalno bolan(par dana) ili  bezbolan.

Oporavak traje do sedmice , kada se pacijent može vratiti svakodnevnim obavezama uz  nošenje trbušnoga steznika naredne 3 sedmice.

Ožiljak  koji preostane  nalazi se na  diskretnom mjestu   koji je pokriven   kupacim kostimom .Dvodjelnim,za razliku od prije operativnog zahvata .Pacijentica ponosno pokazuje vitak  struk,trbuh bez strija  i ‘’novi pupak’’.

Abdominoplastikom je zadovoljno barem 97 % pacijenata.Istu proceduru bi preporučilo i drugima.Kod ostalih se ponekad mora uraditi dodatna korekcija,najčešće minimalna liposukcija ,koja može biti bez hospitalizacije,na bazi’’vanjskog pacijenta’’.

Pravo je vrijeme da se uradi operativni zahvat ,prije ljeta.

Ljepota je u očima posmatrača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here