Adila Suljić: Najtraženiji oblik nokta je badem i sužena kocka

0
164

Meni su govorili da neću uspjeti, a sada imam sedam godina rada i edukator sam već tri godine. Ne dozvolite da jedan pad vas zaustavi.

Intervju: Adila Suljić, nail tehničar

Adila Suljić rođena je 1987 godine u Tuzli. Završila je Ekonomsku školu, potom se udala i osnovala porodicu. Prije nego je zakoračila u svijet nail tehničara, imala je dva posla. Nakon napuštanja istih, bila je na pauzi mjesec dana. Pošto je žena koja ne zna mirovati kad je posao u pitanju, odlučila je da nešto poduzme. Kročila je u svijet noktića i do sada je već postigla mnogo, gdje se može pohvaliti da ima titulu edukatora. U nastavku teksta pročitajte kako je izgleda njen put.

Kako je izgledao vaš početak?

Tražila sam nešto što je dobro plaćeno. Po savjetu poznanice, odlučila sam se za nokte. Rekla sam sama sebi da to mogu i evo uspjela sam. Početak je bio prvenstveno zbog zarade, međutim kasnije je postala čista ljubav. Nakon završenih edukacija, jedan divan čovjek Mario Fofić mi je rekao da se obavezno prijavim na Master za edukatora. Bio mi je vjetar u leđa kao i moj suprug koji je vjerovao u mene. 

Koliko je bitno konstantno ulaganja u sebe kada radite ovaj posao?

Konstantno ulaganje je jako bitno. Razlog tome je što uvijek izlaze neke nove tehnike i jasno je, ako želiš napredovati moraš i ulagati. Ja svake godine završim barem jednu edukaciju. Ove godine imam u planu dvije. Mnogo puta dobijem komentar ”šta ćeš više učiti, sve znaš” ali to je pogrešno pitanje. Uvijek ima nešto novo da se nauči.

Recite nam nešto o gel tehnici, koji je najvažniji korak da bi kvalitetno bila urađena?

Što se tiče gel tehnike najbitnije je dobra priprema kao i za svaku tehniku, jer bez dobre pripreme nokatne ploče ništa vam ne znači i da radite sa najskupljim gelovima. Poslije toga, naravno bitno je raditi sa kvalitetnim gelom. Sve ovo dosta nam olakša u samoj izradi gela. Ja lično najviše volim jelly gelove jer su extra guste strukture i samim tim se ne razliju dok se radi, a najbolje su pogodni za ljeto. Kad kažem pripremu nokta mislim na ruski manikir koji je obavezan i nezaobilazan proces kako bi nokti bili pravilno urađeni, priprema nokatne ploče sa svim tekućinama koje su također obavezne kako bi se prirodni nokat što bolje povezao sa gelom, a samim tim i da spriječimo odizanje gela sa čime se većina nail majstora bori. Tako da br. 1 je pravilna priprema nokatne ploče.

Koji oblik noktiju je najtraženiji?

Možemo reći da je to badem i sužena kocka. Lično ja, najviše volim kocku. 

Koje boje su najtraženije?

Što se tiče boja sve zavisi od doba i situacije. Trenutno sada su najtraženije neon boje, malo crtanja, glitteri i slično. Uvijek ima i onih koji žele čistu klasiku kao french, ombre i tada rade većinom kocku. 

Koja iskustva možete izdvojiti kao najljepša u ovom poslu?

Moje najljepše iskustvo je bilo kada sam polagala za edukatora u Mostaru 2021 godine. Tada se održavao Master na kojem su učestvovali mnogi poznati edukatori širom svijeta. U komisiji je bila i moja najomiljenija edukatorica Nina Novaković, koju sam jako željela upoznati, pa me malo i trema hvatala, mislim da nije toliko zbog mastera koliko je bila jaka ta želja da upoznam svog idola sto se tiče svijeta noktiju. Godinu dana kasnije sam otišla u Beograd ponovo kod nje. Jednostavno kada ste u ovom poslu najljepša iskustva su upoznavanja svojih idola, to je nešto neopisivo, vjerujte mi. 

Dešava se da djevojke imaju loše iskustvo, kako prepoznati profesionalnu osobu?

Da, mnoge djevojke imaju loše iskustvo i to je danas postala svakodnevnica. Razlog tome je što neke osobe rade ovaj posao bez adekvatkog znanja. Da bi bio kvalitetan manikir majstor moraš konstanto ulagati u sebe. Da me ne razumijete pogrešno-nije ni svaki nail majstor onaj koji ima diplomu, jer postoje veći majstori bez diplome nego sa istom. Preporučujem da se dobro raspitaju prije nego se upuste u nečije ruke.

Koliko često je potrebno raditi korekciju?

Korekcija se radi na svakih 3-4 sedmice, ne smije preći taj period. Dešava se da djevojke dolaze i nakon dva mjeseca na korekciju, ali to nije dobro. Nije lijepo estetski, a također štetno je za naše nokte. 

Za kraj imate li neku poruku za početnike?

Želim da kažem svim početnicama da nikada ne odustaju od svojih snova koliko god vam se činili nemogućim. Meni su govorili da neću uspjeti, a sada imam sedam godina rada i edukator sam već tri godine. Ne dozvolite da jedan pad vas zaustavi. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here