Adna Rovčanin: Šminka je tu da nam naglasi ljepotu i sakrije minimalne nepravilnosti, a ne suprotno

0
1420

Crveni karmin na usnama nikad neće izaći iz mode, pa tako će se naći na listama trendova i ove jeseni.

Intervju: Adna Rovčanin

Jesen je vrijeme prelaska iz svetlijih, ljetnjih nijansi šminke u toplije, zemljane tonove i dublje boje. Ova sezona donosi uzbudljive promjene u svijetu šminke, gde se istražuju različiti izrazi i naglasci. U nastavku je intervju sa Adnom Rovčanin.

Recite nam nešto o sebi?

Moje ime je Adna Rovčanin. Imam 23 godine. Moja priča o šminkanju dolazi još iz srednje škole kada sam krijući iz nesesera svoje sestre uzimala maskaru, pa malo puder, pa neki sjaj za usne i nanosila to na sebe misleći da sam vješta. Malo po malo, počela sam upotpunjavati svoju kolekciju šminke proizvodima koji su u to vrijeme bili aktuelni. Vremenom sam vježbala na sebi, potom sam prešla na drugarice, sestre. Za svaki važan događaj sam ih morala dotaći četkicom po licu. Moj hobi i ljubav prema šminci prerastaju u profesiju u firmi Altimex, koja posluje kao distributer opreme za frizere i kozmetičke salone, u poslovnici “Flormar”koja se nalazi u Sarajevo City centru. U Flormaru ćete pronaći veliki izbor proizvoda za uljepšavanje i njegu. Pored prodaje, nudimo usluge šminkanja i beauty savjete po najnovijim trendovima.

Predstavite nam ukratko Vaš salon i koje usluge nudite?

Obzirom da je beauty industrija jako napredovala u posljednjih par godina, trudimo se da širimo asortiman prema potrebama kupaca. Super stvar je što na istom mjestu možete dobiti make-up po želji i kupiti proizvode koje smo koristili prilikom šminkanja, bez da pamtite nazive nijansi i tragate po trgovinama.

Najčešće greške koje se dogode pri šminkanju?

Ukazala bih na par koraka pri šminkanju. Kako da make-up izgleda uredno i lijepo. Počevši od nijanse pudera. Pri samom odabiru pudera neophodno nam je dobro svjetlo. Treba uzeti u obzir tip kože, potom kakvu pokrivnu moć želimo i kada smo došli do željene nijanse testiramo je tako što je nanesemo na liniju vilične kosti i vrata. Ukoliko pogriješimo sa puderom, to se da ispraviti uz korektor ili konture. Kada smo već kod kontura, probajte da ne pravite jake ili spuštene konture. Ne želimo izgledati ljuto, tužno i neprirodno, zar ne? Izaberite nijansu koja odgovara podtonu kože. Nanesite manje proizvoda, te ga postepeno dodajite. Lakše je dodati, nego popravljati nanešenu veliku količinu proizvoda. Kod lica izraženih jagodičnih kostiju se nanosi  minimalno proizvoda, jer već imaju sjenu koju je dovoljno samo malo dopuniti. Kod uskih lica je nekad dovoljno samo rumenilo. Dohvatit ćemo se setiranja lica. Kada imamo suhu kožu, previše proizvoda za setiranje može dovesti do efekta maske, koža izgleda starije i dehidrirano. Šminka je tu da nam naglasi ljepotu i sakrije minimalne nepravilnosti, a ne suprotno. Što se tiče eyelinera, potrebno je mnogo vježbe. Evo par savjeta uz koje ćete izvući savršenu liniju eyelinera. Prije nego krenete nanositi na kapak, skinite višak proizvoda sa aplikatora. Počnite od vanjskog ugla oka ka unutra, čineći liniju tanjom. Držite pored sebe pamučni štapić umočen u sredstvo za skidanje šminke, za svaki slučaj. Nakon nanošenja eyelinera, iskoristite tanku četkicu i korektor da izoštrite liniju, te svoj savršeni eyeliner učinite preciznijim. Navedeni savjeti vam neće biti od koristi ukoliko ne vodite računa o samoj higijeni i njezi lica. Hranite i hidrirajte svoju kožu.

Koji su trendovi u šminci za jesen? 

Jesen nam donosi hladnije dane. Uz hladnije dane suhoća usana je sve prisutnija. Važno je održavati hidrataciju. To ćete lahko postići sa hidratantnim sjajem za usne. Na taj način ćete izgledate svježije i biti u jesenjem trendu. Topli tonovi na očima jako skladno i lijepo izgledaju. Možete ih začiniti šimerastom sjenom. Crveni karmin na usnama nikad neće izaći iz mode, pa tako će se naći na listama trendova i ove jeseni. Donosi čistu eleganciju i glamur. Prirodne obrve su hit. Začešljavanje prirodnih obrva, eventualno iscrtavanje par dlačica koje nam nedostaju neće izostati iz trenda. Nanošenje rumenila u jarkim bojama je moj omiljeni trend. Popularno je nanositi ga na višem dijelu lica, kako bismo dobili lift efekat. Latte šminka. Topli matte tonovi smeđe boje, ima li ljepše? To su neki od trendova koji nas očekuju ove jeseni. Pronađite svoj omiljeni.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najveći izazov u ovome poslu jeste prilagoditi trend sebi, a ne pratiti ga slijepo. Na taj način zadržavamo svoju autentičnost, a u isto vrijeme smo u korak sa trendovima.

Poruka čitateljima.

Čitateljima bih poručila da unose dosta vode u svoj organizam. Također bih ih podsjetila da njeguju svoje lice, svoju kožu jer na taj način dekorativna kozmetika izgleda još ljepše na njihovim licima.  Ženama koje žure dok se šminkaju bih savjetovala da koriste rumenilo. Osim što daje svježinu licu, bitan je postupak nanošenja, a on glasi:”Zastanite ispred ogledala, nasmiješite se sebi, proizvod nanesite na jagodice koje vam iskoče nakon što se osmijehnete. Još jedan jako važan korak, ostanite tako nasmijane ostatak dana.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here