Aida Čagelja-Merzić: Malim koracima od diplomirane pravnice do uspješne Phi artistkinje

0

Tu je sudbina uplela svoje prste. Slušajući priče o poslu kojim se bave naši novi prijatelji i u kojem su iz njihovih priča stvarno uživale u meni se probudila želja da se i ja okušam u beauty branši. Sada ne samo da smo prijatelji, nego i jedna Phi porodica.

Aida Čagelja-Merzić, Phi artist

Aida Čagelja-Merzić, rođena je 18.08.1988. godine u Sarajevu. U svom rodnom gradu se školuje, te također odlazi u Ameriku na školovanje. Nakon završenog Pravnog fakulteta odlazi u Njemačku, gdje se usavršava za Phi artista i otvara svoj salon. Nikada ne znate da li ćete uspjeti u nečemu ako to i ne pokušate. Time se vodila i Aida, koja je od želje da bude pravnica dospjela do Phi artista u dalekoj Njemačkoj. U nastavku vam donosimo inspirativnu priču ove mlade i uspješne artistkinje.

Ko je Aida Čagelja – Merzić, možete li nam reći nešto više o sebi?

Moje ime je Aida Merzić-Čagelja. Rođena sam 18.08.1988 godine u Sarajevu. U Sarajevu sam završila svoje osnovno i srednje obrazovanje, a potom i Pravni fakultet  nakon kojeg sam stekla titulu Diplomirane pravnice. U trećem razredu srednje škole dobila sam stipendiju i priliku da još sa 4 učenika iz Europe pohađam Ljetnu školu St.Albans school of Public service u Washingtonu. To je bilo nezaboravno iskustvo. Tom prilikom imala čast da posjetim sve najvažnije institucije u Americi kao što su White House, imanje John Kennedy, USA court i slično. Nakon povratka u BIH dobila sam poziv za nastavak svog školovanja na prestižnom Harvard univerzitetu. Sve uslove sam ispunila, sve testove položila i sve je bilo spremno za moj odlazak. Ali ipak jedan stvar je bila jača od moje želje i planova za odlaskom u Ameriku. A to su bile suze mojih roditelja koje sam slučajno vidjela iako su se do tada trudili da ne pokazuju koliko im je teško što sam odlučila da idem. Te suze su bile dovoljne i od svega jače da kažen sebi a i njima da sam odustala od mog odlaska i odlučila da ću svoje školovanje nastaviti na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka studija radila sam par godina u struci, ali nažalost nakon što mi je u zadnjoj firmi istekao ugovor bilo je nemoguće naći bilo kakav posao. Dočekala me je nepravda na sve strane, od namještenih konkursa, poništenih konkursa, sa čim se susreće nažalost veliki broj mladih i uspješnih ljudi u BIH. 2017 godine suprug i ja se odlučujemo da okušamo našu sreću preko granica naše zemlje, tačnije u Njemačkoj

Kako je protekao Vaš put do PHi artista?

 

2021 godine završila sam obuku za tehniku Puder obrva kod Merside Hodzic Ramić, jedne od najboljih artista u svijetu, a koja je članica Phi akademije Branko Babić. Phi puder obrve su tehnika sjenčenja obrva koja se radi mašinicom i pigmentima za trajnu šminku za postizanje vrlo prirodnog efekta obrva. Nepunih 6 mjeseci nakon završene obuke položila sam finalni ispit i postala Phi artist za tehniku Puder obrva. Svi kursevi u Akademiji su osmišljeni na način da završite obuku i nakon toga učite, vježbate i polažete različite nivoe. Tu se podrazumijeva učenje same teorije o koži, kožnim oboljenjima, tehnikama iscrtavanja samih obrva, vježba na latexu i zadnji nivoi podrazumijevaju radove na živom modelu, te polaganje teorijskog dijela ispita.  Sve su obuke osmišljene na način da stvarno naučite i savladate tehniku koju ste odabrali, da imate konstantnu podršku i pomoć u toku vašeg usavršavanja, a i nakon toga. Nakon završene obuke za tehniku Puder obrva završila sam i obuku za tehniku Bold brows- Microblading tehniku iscrtavanja obrva kod Edite Salkanović koja je također Master u Phia kademiji, a koja je toliko nesebična i otvorena u prenošenju znanja i iskustva na svoje studente da ne možete da ne uspijete. Edita u Njemackoj ima svoju uspješnu Beauty Akademiju.

Kao diplomirana pravnica, kako se opredjeljujete za posao u beauty svijetu? Zašto niste nastavili s Vašom strukom za koju ste se prvenstveno opredijelili?

Tu je sudbina uplela svoje prste.  U Njemačku smo i suprug i ja došli bez prethodnog znanja njemačkog jezika. Nakon završenih kurseva za integraciju dugo sam razmišljala kojim putem dalje krenuti. Na ljeto 2021. godine suprug i ja odlazimo na odmor u  Tursku. U Turskoj upoznajemo dva para, dvije sestre koje su sa muževima isto došle na odmor u Tursku. Obje su Masteri u Phi Akademiji-Branko Babić. Slušajući njihove priče o poslu kojim se bave i u kojem su iz njihovih priča stvarno uživale u meni se probudila želja da se i ja okušam u beauty branši. Da napomenem da moja svekrva isto ima Beauty salon u Sarajevu i da sam u periodu kada nisam radila njoj pomagala u salonu.

Da li je bilo teško uploviti u ova posao u novoj, nepoznatoj državi? Kako ste se snašli?

Tek nakon završene obuke otvorilo se bezbroj pitanja. Gdje naći modele, da li je to za mene, šta ako ne uspijem, kako uopšte pokrenuti posao i otvoriti salon u stranoj zemlji, kako naučiti sve zakone i sl. Otprilike godinu dana sam radila kući, usavršavala se i učila i sve odgađala otvorenje salona iz nekog straha od nepoznatog. Jedni od prijatelja koje smo upoznali u Turskoj žive u istom gradu u Njemačkoj, u Duisburgu gdje živimo suprug i ja. . Edita i Senad su postali ne samo naši prijatelji, nego i naša porodica. S obzirom da su oni prošli već sve stvari oko otvorenja salona, upoznali zakone i ostalo nije bilo toliko teško uz njihovu pomoć i naravno pomoć mog supruga.

Ko je bio Vaša najveća podrška na ovom putovanju?

Na pitanje ko je bio moj pokretač i moja najveća podrška u otvorenju salona mogu samo reći da su to , kao što sam spomenula, naši prijatelji i naravno moj najveći oslonac i moja najveća podrška u životu, a to je moj suprug Alen. Nas četvero smo bili jedan mali tim koji je bio usmjeren na planiranje, osmišljavanje planova, koraka i otvorenje salona. Sada ne samo da smo prijatelji, nego i jedna Phi porodica. Naravno tu je i naša porodica koja je uvijek bila naša velika podrška i naš oslonac kroz život.

Stižete i do Grčke, možete li nam reći nešto o Vašem iskustvu tamo?

To je  stvarno nešto što se ne može riječima opisati nego to morate doživjeti. Phi akademija je organizovala Meeting pod nazivom MEET&GREET koji je trajao 4 dana. Organizovani  su bili seminari, gala večere i različite vrste zabava kako bi se svi međusobno upoznali, družili, podijelili različita iskustva i nešto naučili.

Koliko traje tretman, te koliko često su potrebne korekcije?

Sam tretman iscrtavanja obrva traje otpilike 2 sata, a korekcije se rade u prosjeku svake 2 godine što zavisi naravno i od drugih faktora kao što je tip kože, način održavanja i njegovanja obrva kako poslije samog tretmana tako i nakon toga.

Šta je to što vas najviše veže za ovaj posao?

Čistoća samog posla, osmijeh zadovoljnih klijenata nakon tretmana, stalne poruke koje dobivam da sam nekome uljepšala život, da je neko vratio svoje samopouzdanje i mogućnost stalnog napredovanja i usavršavanja.

Koji su vaši dalji planovi?

Trenutno imam u planu da završim još neke obuke i da se dodatno usavršim, te proširim usluge koje nudim u svom salonu.

Šta biste preporučile svim mladim djevojkama koje žele da uplove u beauty industriju, šta je sve potrebno da bi ostvarili samu ideju?

Nikada ne znate da li ćete uspjeti u nečemu i da li je to pravi poziv za vas  dok ne skupite hrabrosti i to ne probate, a ne kažu džaba da sreća prati hrabre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here