HomeFrizerski saloniAida Saračević: Savjeti za hidrataciju kose kako bismo bile spremne za ljeto

Aida Saračević: Savjeti za hidrataciju kose kako bismo bile spremne za ljeto

Tajna zdrave kose zaista jeste – hidratacija.

Piše: Aida Saračević, frizerka

Aida Saračević je 25-godišnja frizerka iz Busovače sa 9 godina radnog iskustva. Vlasnica je frizerskog salona „Adore“ u Busovači koji smatra svojim drugim domom stvorenim upornošću, trudom i radom s puno ljubavi i posvećenosti. Nakon završenog školovanja, nastavila se usavršavati na raznim edukacijama među kojima joj je najdraži Masterclass Alena Mujagića, balayage artista. Njena specijalizacija u ovom poslu je kolorizacija i svijetljenje kose, u čemu posebice uživa. Kad se bazirate i usavršavate samo jednu sferu vašeg posla, taj dio ćete raditi perfektno, a kada se bazirate na više stvari, onda sve radite površno. Smatra da je za posao frizera potreban poseban osjećaj – to je umjetnost gdje je manje zapravo više.

Stiže nam lijepo vrijeme, proljeće je već sa nama a vrlo brzo i ljeto. Kako bismo sačuvale ali i pripremile kosu za sunce i sve što dolazi, Aida je sa nama podijelila nekoliko savjeta kako da se brinemo o svojoj kosi tokom sunčanih dana. Ljeto, more, sunce, plaža, zvuči savršeno, zar ne? Iako nas ljeto privlači visokim temperaturama, hladnim pićima i bronzanim tenom, istovremeno sunce, vjetar i morska voda našu kosu čine suhom, ispucalom i dehidriranom. I da, tajna zdrave kose zaista jeste – hidratacija.

Zdravu kosu treba njegovati tijekom cijele godine, međutim ljeto je zaista godišnje doba u kojem kosa zahtijeva posebnu vrstu njege i posvećenosti.
Kako bi nam kosa bila zahvalna i nakon ljetnih dana, potrebna joj je priprema i prije izlaganja suncu, stoga pročitajte nekoliko savjeta.

ŠIŠANJE
Prije ljeta bi bilo dobro skratiti kosu kako biste izbjegli ispucale vrhove i kako se već oštećena kosa ne bi još više oštetila.

• ODABIR ODGOVARAJUĆEG ŠAMPONA I REGENERATORA
Potrebno je odabrati šampon, regenerator ili masku pogodnu za vaš tip kose koja će nahraniti kosu i pružiti joj dodatnu vlažnost koja joj je često potrebna. Postoje i linije proizvoda namijenjene očuvanju kose u ljetnom periodu. Tijekom ljetnih mjeseci treba izbjegavati šampone za plavu kosu, te agresivne šampone za čišćenje kose. Korištenje maske za kosu sa regenerativnim svojstvima jednom sedmično je u ovom periodu idealno.

• ULJE ILI SPREJ ZA KOSU
Koristite preparate za kosu poput ulja ili spreja koji sadrže sastojke koji štite kosu od isušivanja i sprječavaju nastanak oštećenja vlasi. Ulje ne treba koristiti prečesto kako ne bi došlo do zasićenja, te prilikom direktnog izlaganja suncu.

• ZAŠTITA KOSE OD SUNCA
Koristite preparate za zaštitu kose od sunca sa UVAUVB zaštitom, ovlaživačima, vitaminima i antioksidantima koji sprječavaju pucanje i suhoću, te obnavljaju hemijski oštećenu kosu.

• APARATI ZA OBLIKOVANJE KOSE
Izbjegavajte fen, peglu ili uvijač za kosu te ostale aparate za oblikovanje kose koji koriste toplinu. Pustite kosu da se prirodno osuši i zadrži prirodni oblik, bila ravna, valovita ili kovrčava. U iznimnim situacijama, najbolje bi bilo da se prepustite u ruke profesionalaca.

• HIDRATACIJA
Hidratacija je ključ blistave i sjajne kose tijekom ljeta. Dovoljan unos vode je važan jednako kao i korištenje proizvoda koji nude dubinsku hidrataciju. Keratinske maske i tretmani mogu pomoći isušenoj i neposlušnoj kosi jer se ona sastoji od keratina koji se prilikom tretmana aktivira u strukturi kose i vraća joj život.

• NJEGA KOSE U SALONU
Nakon izlaganja suncu, zakažite tretman u frizerskom salonu kako biste nahranili dlaku i vratili joj hidrataciju kvalitetnim dubinskim preparatima, jer će vaš frizer uvijek znati kako joj vratiti sjaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE