Akademija Purity: Da li nadogradnja kose šteti Vašoj kosi?

0

Mišljenja su svakako podijeljena, neki su veliki protivnici, dok drugi preporučuju. Ono što ćemo Vam mi reći je da su i jedni i drugi u pravu, a evo i zbog čega.

Ono što je ključni faktor da li šteti našoj kosi i ne zavisi isključivo od nas samih. Tačnije od našeg održavanja koje je veoma bitno. Dakle, nije samo važno otići kod dobrog frizera i ”staviti” dobru kosu, veoma je važno održavanje nakon tretmana, ali isto tako ne možemo zanemariti kvalitet kose koju nadograđujemo, kao i frizera koji je dobar u tome, jer ne možemo održavati nešto što nije ni kvalitetno ni dobro.

Dakle, kosa mora da bude prirodna i prije svega zdrava, odnosno da nije imala nikakav hemijski proces, zatim, pramenovi koji se nadograđuju ne smiju da budu previše široki, kao i da razmak između jednog i drugog pramena ne smije da bude veći od samog pramena.

Pramenovi kose koje nadograđujemo moraju biti slagani u precizan ravan red jedan iznad drugog. Kosa mora da se stalno rasčeljava, to podrazumijeva razdvajanje pramenova u korjenu.

Također, pravilno pranje kose je veoma bitno, jer time zapravo spriječavamo dodatno mršenje kose. Također, presa, kupa, fen, figaro kao i svi ostali aparati koji proizvode toplotu ne smiju da dođu u dodir sa pramenom na mjestu gdje se nalazi keratin iz razloga što će istopiti keratin koji može da se razlije po kosi.

Sa druge strane, ukoliko se pridržavamo ovih pravila, Vaša prirodna kosa je sve vrijeme “zaštićena” kosom koja se nadogradila, jer je bukvalno smještena u samom pramenu nadograđene kose. Isto tako, kosa normalno raste.

Nadogradnja kose mikroring tehnikom

Kod nadogradnje najbitnije je da odaberete metod koji najmanje oštećuje kosu, da lijepo izgleda i da se lako održava.
Tehnika postavljanja nadogradnje jeste bitna, ali je najvažnije da je kosa koja se stavlja prirodna i kvalitetna. Svaka vještačka kosa se mrsi i puca i tako dovodi do oštećenja vaše kose.

Više je postupaka – laserskim putem, nadogradnje ušivanjem, clipp-on metod i nadogradnja keratinom. Mi vam danas predstavljamo nadogradnje kose uz pomoć prstenova.

Kod ove metode nema ljepljenja i tako se vaša dlaka ne oštećuje.

Pored toga, ukoliko vam nadograđeni pramen ispadne,  uvijek može da se vrati i prednost je što uvijek možete da koristite iste pramenove. Kad skinete pramenove, jednostavno vam frizer ponovo stavi iste čime slijedeći put smanjujete cijenu procedure. Nadograđena kosa se pere stojeći ili kod frizera, a nikako preko kade, jer se tako mrsi. Pri plivanju u moru ili bazenu, obavezno kosu vezati u rep ili pletenicu. Puštena kosa se pri plivanju mrsi. Uvek koristiti prirodnu kosu. Slobodno češljati kosu, ali pažljivije. Ne cimati. Pramen prirodne kose košta oko 7KM, ali jednom kada ih platite, uvijek ih možete koristiti. Ako ih čuvate, naravno.

Faze nadogradnje:

I FAZA – Priprema

Nadogradnja se uvijek radi na čistoj i suhoj kosi. Pranje kose i feniranje je obavezno. Bitno je da se kosa sa ovakvom nadogradnjom ne mrsi i normalno se češlja isto kao da imate samo svoje vlasi.

II FAZA – Podjela kose

Važno je dobro podijeliti kosu. Voditi računa da početni nivo nadogradnje ne ide mnogo nisko kako bi kosa mogla da se podigne u rep, a da se ne vide ringovi. Boju prstenova možete birati tako da se ona prilagodi vašoj boji kose.

III FAZA – Učvršćivanje

Prsten se ubacuje heklicom sa kukicom. Kukicom se odvaja pramen kose, a u sam prsten oko heklice se ubacuje pramen koji dodajemo. Heklicom se zatvara prsten spajajući premenove.

Prsten se onda učvršćuje klještima blagim pritiskom.

IV FAZA  – Unakrsno

Ponovo praviti podjelu i ponavljati postupak. U jednom nivou možete dodati broj pramenova po želji. Bitno je da vam ringovi na sljedećem nivou idu unakrsno u odnosu na prethodni nivo.

Piše: Prof. Lejla Biševac, profesor na akademiji

Akademija za estetiku i kozmetologiju Purity

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here