Zdrava kosa odraz je Vašeg zdravlja, što znači da je važno šta jedete

0
439

Ukoliko želite zdravu i njegovanu kosu ono što je neophodno jeste da vodite brigu o tome koje šampone koristite za kosu, da hranite kosu vitaminima kao i redovno skraćujete vrhove kako bi Vaša kosa bila zdrava i kako bi mogla rasti.

Armin Ramusović je 21-godišnji frizer iz Sarajeva. U posljednje vrijeme Armin privlači sve veću pažnju zbog svog velikog talenta. Svojom maštom, kreativnošću čini čuda od kose. U nastavku donosimo intervju s mladim frizerom.

  1. Kako je krenuo Vaš početak?

To se desilo veoma rano, još dok sam bio dječak. Krajem osnovne škole mi se probudila želja da radim nešto kreativno i od tad sam zamišljao da moja profesija bude usmjerena ka poslu u kojem mogu pokazati tu kreativnost.

  1. Otkud ljubav prema ovom poslu?

Jednostavno sam volio činiti svijet ljepšim, te sam uzimao maminu četku i češljao je, praveći frizure. Sad sam zahvalan mami što mi je to dopuštala iako nije znala u čijim je rukama. Pratio sam trendove u svijetu frizura od malih nogu, jer sam imao sreću i vrlo rano otkrio šta me interesuje. Učio sam od jednog od najboljih na ovim prostorima, Elvira Bajrića. On me naučio mnogim stvarima iz ovog posla, te sam uz Elvira i njegov način rada brzo i zavolio ovaj posao.

  1. Kako je biti frizer u BiH?

Ne mogu reći da je lahko. Svi mi koji radimo i živimo u BiH znamo da država i nema razvijene mehanizme finansijske ili druge vrste podrške kako bi podstakla male firme da razviju svoj biznis. Svaki uspjeh koji dosegnemo je uz puno truda i rada nas samih. Na samom početku sam radio i po 12 sati, trudio sam se da uspijem i u jednom trenutku mi je bio potreban podsticaj države koji nisam dobio tako da je moj put ka uspjehu i samostalnom radu bio dosta težak, ali zahvaljujući mojoj želji i uloženom trudu, te bez lažne skromnosti smatram da sam veoma uspješan momak.

  1. Koji Vam je najveći uspjeh?

Učiniti klijenta zadovoljnim je sigurno moje najveće postignuće, a kad Vam se desi da jedan klijent/ica sljedeći put sa sobom povede prijatelja, prijateljicu… onda ste sigurni da radite dobru stvar. Prednost je u tome, kako sam već spomenuo,  što radim posao koji volim, te svaki postignuti cilj ima dodatnu vrijednost.

  1. Koji je najbolji savjet za njegovanu i zdravu kosu?

Ukoliko želite zdravu i njegovanu kosu ono što je neophodno jeste da vodite brigu o tome koje šampone koristite za kosu, da hranite kosu vitaminima kao i redovno skraćujete vrhove kako bi Vaša kosa bila zdrava i kako bi mogla rasti. Lijepa kosa zahtjeva pažnju i posvećenost; nije dovoljno samo oprati kosu kako bi ona bila njegovana i kako bi djelovala zdravo, potrebno je svaki dan odvojiti malo vremena.

  1. Kakvi su trenutni trendovi kada je u pitanju frizura, boja kose?

Kada je kosa u pitanju, trendovi nisu uvijek prijatelj. Česte promjene boje i frizure, samo zato što je nešto trenutno u modi, loše će utjecati na kvalitetu i izgled kose, a oštećena i neuredna kosa nikada nije “in”. Radije pronađite izgled koji Vam najbolje odgovara i držite ga se, a ako baš morate pratiti trendove, učiniti to na suptilan način.

  1. Koliko se ljudi usude uraditi promjenu?

Teško je nekoga nagovoriti na promjenu. Mi smo sretni što živimo u vremenu kada nam je sve dostupno preko interneta i društvenih mreža, te samim tim možemo pratiti i primjeniti inovacije. Uglavnom se radi o promjenama na boji ili dužini kose, ali postoji određeni broj klijenata i klijentica koje se usude i na drastičniju promjenu što mi svakako podržavamo. Loša boja, previše ošišane kose, oblik frizure koja ne odgovora Vašem licu-sve su to stvari koje želimo izbjeći.

  1. Da li su žene zahtjevne kada je u pitanju kosa i njena njega?

Najbitnije je da frizer voli svoj posao i da mu nije stalo samo do zarade, nego i do zadovoljstva klijentice. Svaki klijent je individua za sebe, tako da ne bih generalizovao i govorio o zahtjevnosti klijenta. Svakom zahtjevu pristupam ozbiljno sa željom da učinim klijenta/icu zadovoljnom. Često i naši savjeti utječu na odluke, te zajedničkim idejama i trudom dobijemo željeni rezultat.

  1. Imate li neki savjet ili poruku za žene?

Važno je naglasiti da je zdrava kosa odraz Vašeg zdravlja, što znači da je važno sta jedemo. To je prva stvar na koju treba obratiti pažnju. Jedan od savjeta koji dajem svojim klijenticama je da redovno skraćuju vrhove i trude se manje koristiti peglu i uvijače za kosu. Živimo brzim tempom i nemamo vremena dovoljno se posvetiti kosi tako da svi posežemo za brzim načinima uljepšavanja. Pozeljno je nekad pustiti kosu i da se prirodno osuši – ljeto je idealno za to. Tad trebamo voditi brigu i o zaštitnim faktorima za kosu u spreju. Naglasio bih da se naša negativna energija često reflektuje i na kosi, te treba paziti i kako živimo i mislimo.

beautiful.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here