Antonela Ravlić:  Dobar vizažist je onaj koji ima svoj izražaj, te ne prati slijepo trendove

0

Antonela Ravlić: Šminkera/vizažistu bih objasnila kao umjetnika koji se bavi izgledom ljudskog tijela.

Antonela Ravlić, vizažist

Antonela Ravlić ima 24 godine i dolazi iz Gruda. Po struci je Magistar Geografije, turizma i zaštite okoliša te je to njena prva ljubav. Ljubav prema šminkanju se javila također još u ranom djetinjstvu. Tokom studiranja je završila školu šminkanja te postala vizažist. Nakon uspješno završenog fakulteta koji je njena primarna djelatnost odvažila sam se na veliki korak te otvorila svoj Make up studio i hobi pretvorila u posao. Iza nje se nalazi petogodišnje iskustvo i brojna našminkana lica.

U svijetu koji neprestano evoluira i postavlja nove izazove, pitanje da li je bitnije posjedovati izražen talenat ili bogato iskustvo postaje suštinsko kako bismo razumjeli put ka uspjehu. Ova dilema ne samo da odražava dinamiku savremenog društva, već i postavlja temelj za razmatranje individualnog razvoja i postignuća. Da li je talenat ona tajanstvena iskra koja vodi do vrhunskih dostignuća ili je iskustvo ključno za formiranje osnovnih vještina? U ovom tekstu Antonela Ravlić , vizažist, otkrit će nam nešto više o ovom pitanju.

Kako definirate dobrog vizažista? Što mora imati u svom make-up koferu?

Za mene je dobar vizažist onaj koji ima svoj izražaj, te ne prati slijepo trendove, stalno se educira, nudi svoj potpis na licima klijentica te  pruža usluge profesionalnog šminkanja najkvalitetnijim proizvodima popularnih brendova. Kao vizažist rado posavjetujem klijente da odrade pripremu lica  prije jer za mene šminkanje nije samo taj dan. Lice bi trebalo njegovati jer na lijepoj koži svaki make-up izgleda savršeno. Što se tiče make-up kofera mislim da najvažniju ulogu igraju kvalitetni puderi i tekući i praškasti.

Šta je po Vama bitnije, talent ili iskustvo?

Što se tiče pitanja talent ili iskustvo. Mišljenja sam da je talent urođen i da se uz pomoć iskustva isti nadograđiva. Kao što Gallup definira talent kao prirodnu sposobnost za izvrsnost. Ljudi mogu naučiti vještine, razviti znanje i steći iskustvo, ali ne mogu steći talent on je urođen. Za mene je talent osoba koja je spremna na promjene, a razvoja talenta nema bez fleksibilnosti.

Kako biste nekome ko ne zna šta tačno radite opisali svoj posao?

Šminkera/vizažistu bih objasnila kao umjetnika koji se bavi izgledom ljudskog tijela. Najčešće je to uljepšavanje, naglašavanje i prekrivanje određenih dijelova lica.

Da li se u kreiranju make up lookova povodite za trendovima ili se šminkate “po svom nahođenju”?

Kao što sam i ranije rekla ne pratim trendove i smatram za sebe da imam svoj izražaj, nekad bude odstupanja ovisno o željama klijentica. Prije svakog šminkanja obraćam pažnju na konzultacije i savjetovanje kako bi se pronašao savršeni makeup look.

Koje su pozitivne stvari koje donosi tvoj posao?

Od pozitivnih stvari izdvojila bih sreću na licima klijentica i  kreativnost. Mogu reći da najviše volim kreativan proces jer mi je apsolutni izazov ispravljati asimetriju lica , konturirati lice, smanjivati nos i povećavati malene usne. Moje radove možete pogledati na mom instagram profilu @antonelaravlic gdje ću također početi dijeliti savjete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here