Antonia Ćosić: Raskrinkavanje mitova, bolna istina o fitnessu i zdravoj prehrani

0

Bitno je shvatiti da je osnova fitnessa u zdravlju, a ne u brzom postizanju ciljeva preko noći.

Antonia Ćosić, 28-godišnjakinja, započela je svoj put ka stručnosti kroz intenzivno obrazovanje, postavši magistar nutricionizma i magistar prehrambene tehnologije. Unatoč jasnom akademskom putu, njen istinski poziv leži u domeni fitnessa i tjelesne aktivnosti. Njen život posvećen je nutricionizmu, gdje piše individualne planove prehrane, pruža savjete o zdravim navikama te pomaže ljudima koji se suočavaju s različitim zdravstvenim izazovima. Sport je uvijek bio važan dio njenog života, baveći se nogometom i odbojkom kroz ranije godine. Stoga je odlučila proširiti svoje znanje na područje fitness industrije, učeći o različitim oblicima treninga i vježbi. Već 6 godina aktivno se bavi ovim poslom kao fitness trenerica i nutricionistica. Još kao studentica radila je u SRC Korak, a zatim je nastavila svoj put, angažirala se u radu s poznatim fitness centrom “Amna Topuz Fitness”, gdje je razvila svoje vještine kao zumba instruktor, trenerica grupnih i poluindividualnih treninga te nutricionist. Njen put nije stao na tome. Godine 2022. prihvatila je poseban izazov postavši trenerica grupnih, individualnih, korektivnih treninga i pilatesa u najvećem fitness centru u Mostaru – Arena Sport Centru! U Arena Sport Centru kontinuirano proširuje svoje znanje i usavršava se kroz različite edukacije i iskustva s članovima fitnessa. To nije samo posao za nju, već i način života koji s velikim entuzijazmom dijeli s drugima, inspirirajući ih da brinu o svom zdravlju i dobrobiti. Njenu strast prema fitnessu spojila je s dubokim interesom za nutricionizam, stvarajući tako jedinstvenu kombinaciju zdravog života. Kroz svoj rad, trudi se inspirirati ljude da se brinu o svom zdravlju kroz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

U današnjem svijetu punom informacija, često smo suočeni s različitim mitovima i predrasudama o fitnessu, prehrani i tjelovježbi. Za mnoge ljude, ovi mitovi mogu stvoriti zabunu i frustraciju, otežavajući im postizanje svojih zdravstvenih i tjelesnih ciljeva. Kroz rad kao fitness trenerica i nutricionistica, Antonia Ćosić – magistar nutricionizma i magistar prehrambene tehnologije – suočava se s ovim mitovima svakodnevno. U ovom članku, ona će razbiti nekoliko najčešćih mitova o fitnessu i prehrani, pružajući čitaocima jasne i informirane savjete kako bi lakše upravljali kroz svijet zdravog života. Od razbijanja mitova o dobivanju mišićne mase do tumačenja uloge uravnotežene prehrane, Antonia će podijeliti svoje stručno znanje i iskustvo kako bi pomogla ljudima da ostvare svoje fitness ciljeve na zdrav i održiv način.

Piše: Antionia Ćosić – magistar nutricionizma i magistar prehrambene tehnologije, fitness trenerica

Rad s klijentima kao fitness trenerica često otkriva izazove koje nameću predrasude o mršavljenju i tjelovježbi. Nekima je teško razbiti mitove koje su usvojili iz omiljenih magazina ili utjecajnih društvenih medija. Tijekom fitness režima, ključno je naglasiti da postizanje boljih rezultata zahtijeva pažljiv pristup. Prilagođena prehrana i vježbe koje obuhvaćaju cijelo tijelo često su ključ uspjeha.

Primjerice, umjesto fokusiranja isključivo na kardio, integriranje treninga snage može poboljšati izgled i kondiciju. Slušanje provjerenih savjeta, poput važnosti odmora i pravilnog hidratacijskog režima, također može transformirati ishode. Važno je naglasiti da put ka ciljevima zahtijeva razumijevanje individualnih potreba i prilagodbe, umjesto oslanjanja na brze, ali često neodržive, pristupe.

Fitness nije vojni rok – to je način života.

To je osnovno pravilo koje svatko tko želi napraviti pozitivne, ali dugoročne promjene u svom životu treba imati na umu. Bitno je shvatiti da je osnova fitnessa u zdravlju, a ne u brzom postizanju ciljeva preko noći, živeći kao Spartanac jedući samo zelene salate i mrkve dva mjeseca u godini. Takav pristup čini proces bolnim i teškim, a rijetko kad dovoljno privlačnim da mu se ponovno vratimo, osim kad nam treba ravan trbuh za ljetnu sezonu.

Fitness bi trebao biti ugodan i izdržljiv, pružajući nam zadovoljstvo u svakodnevnim aktivnostima. Trebao bi nam pomoći u stvaranju životnog stila koji volimo i koji ne možemo zamisliti bez njega. Može se prilagoditi različitim intenzitetima kroz godišnja doba, ali nikada ne bi trebao biti izostavljen ili nametnut na način koji bi šokirao naš organizam.

Važno je da fitness bude ispunjen aktivnostima koje nas raduju i koje volimo raditi. Tek tada će postati prirodni dio naše svakodnevice, pružajući nam ne samo fizičku dobrobit, već i emocionalno zadovoljstvo. Sjetite se, cilj nije samo izgledati dobro za nekoliko mjeseci, već osjećati se dobro i uživati u životu dugoročno. Plus, sve su šanse da ćete usput izgledati odlično.

Ne želim dizati velike kilaže jer ću se “nabildati” postati ogromna i .

Ovaj mit je čest, posebno među ženama. Istina je da velike kilaže neće automatski rezultirati velikim mišićima. Izgradnja masivne mišićne mase zahtijeva specifičan trening, prehranu i genetsku predispoziciju. Većina ljudi, posebno žene, jednostavno ne posjeduje genetiku potrebnu za toliko masivne mišiće. Dizanje težih kilaža može rezultirati toniranjem, povećanjem snage i poboljšanom definicijom.

Važno je napomenuti da dizanje težih kilaža može imati i druge značajne koristi za zdravlje, osim samo poboljšanja izgleda. Nedavna istraživanja pokazuju da redovito vježbanje s utezima može značajno poboljšati gustoću kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze i fraktura kasnije u životu. Na primjer, studija objavljena u časopisu “Medicine & Science in Sports & Exercise” pokazala je da su žene koje su sudjelovale u programu treninga s utezima u trajanju od godinu dana imale značajno veću gustoću kostiju u odnosu na one koje nisu vježbale s utezima.

Dakle, za žene koje su zabrinute zbog dobivanja prevelikih mišića, važno je znati da je to malo vjerojatno i da će dizanje težih kilaža donijeti mnoge koristi za zdravlje, uključujući jačanje kostiju i poboljšanje općeg funkcioniranja tijela.

Jedem zdravo, ali nikako da smršam

Kvaliteta hrane je važna, ali ne smijemo zanemariti ni količinu. Čak i ako konzumiramo hranu koja se smatra zdravom, ako unosimo više kalorija nego što ih trošimo, teško da ćemo postići gubitak težine. Ključan faktor u procesu mršavljenja je kalorijski deficit, a postiže se kontrolom porcija hrane i održavanjem uravnotežene prehrane. Također, važno je imati na umu unos kalorija iz pića i grickalica, jer se često podcjenjuje koliko kalorija mogu dodati našem dnevnom unosu.

Većina ljudi nije dovoljno upoznata s konceptom uravnotežene prehrane i često nema jasnu predstavu o tome kako takav režim prehrane izgleda u praksi. To je sasvim razumljivo, s obzirom na to da smo svakodnevno izloženi utjecaju medija, društvenih mreža i savjeta naših omiljenih influencera o tome što je “zdravo”. Sama pojava termina kao “super food” dodatno baca ulje na vatru ne pomažući time onima koji misle da su na režimu Supermana.

Stoga je važno educirati se o pravilnoj prehrani i donositi informirane odluke o onome što unosimo u svoje tijelo. To uključuje razumijevanje nutritivnih vrijednosti namirnica, kontrolu porcija i osiguranje da naša prehrana bude raznolika i uravnotežena. Naučiti slušati svoje tijelo i pratiti signale sitosti također je ključno za održavanje zdrave prehrane i postizanje ciljeva vezanih uz tjelesnu težinu i dobrobit.

Kruh i tjestenina će me udebljati.

U umjerenim količinama, integralni kruh i tjestenina čine važan dio zdrave prehrane. Problematično je prekomjerno konzumiranje rafiniranih ugljikohidrata i visokoglikemijskih namirnica koje mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi. Integralni ugljikohidrati, s druge strane, pružaju stabilnu energiju i važni su za normalno funkcioniranje tijela, posebno za ljude koji su aktivni i vode dinamičan način života.

Nemojte se bojati uživati u određenim namirnicama – ključ je u umjerenosti. Primjerice, čokolada tu i tamo sasvim je u redu, čak može biti i izvor zadovoljstva! Ali ako se čokolada nađe u svakom kutku vašeg života, možda je vrijeme za malo reduciranja. Jer, kao što kaže stara poslovica, “sve s mjerom, i pogotovo čokolada”!

Svjesnost o tome što unosimo u svoje tijelo i koliko toga unosimo ključna je za održavanje ravnoteže i dobrobiti. Zato, umjesto da se ophodimo prema hrani kao neprijatelju, naučimo uživati ​​u njoj s mjerom i razumijevanjem, čime stvaramo zdrav i harmoničan odnos s hranom i vlastitim tijelom. Jer, kao što kažu, “sreća je… zalogaj čokolade koji se topi u ustima, ali i osjećaj zadovoljstva koji dolazi iz balansa i umjerenosti.”

Trbušnjacima ću skinuti masno tkivo s trbuha

Ovaj mit je česta zabluda. Ne možemo ciljano sagorijevati masnoću na određenom dijelu tijela izvodeći specifične vježbe za tu regiju. Razlog tome leži u načinu na koji naše tijelo gubi masnoću.

Kada tijelo gubi masnoću, ono to čini na temelju genetskih i hormonskih faktora, a ne na temelju specifičnih vježbi koje radimo. Tijelo odlučuje gdje će prvo gubiti masnoću, a to može varirati između pojedinaca. Na primjer, neko može prvo gubiti masnoću na trbuhu, dok drugi možda prvo gube masnoću na nogama ili drugim dijelovima tijela.

Specifične vježbe za određeni dio tijela mogu jačati mišiće te regije i povećati tonus, ali same po sebi neće uzrokovati gubitak masnoće na tom području. Umjesto toga, ukupni gubitak masnoće postiže se kroz kombinaciju uravnotežene prehrane, kardiovaskularnih vježbi i treninga snage koji uključuje cijelo tijelo. Ovaj pristup pomaže u stvaranju kalorijskog deficita koji je ključan za gubitak masnoće, te doprinosi izgradnji toniranih mišića i oblikovanju tijela na dugoročnoj osnovi. Trbušnjaci jačaju mišiće trbuha, ali da biste vidjeli rezultate, potrebno je smanjiti ukupnu količinu tjelesne masti kroz kombinaciju snage, uravnotežene prehrane, te tu i tamo kardio treninga.

No pain, no gain

Iako je istina da trening ponekad može biti izazovan, bol nije uvijek znak napretka. Pretjerano naprezanje može dovesti do ozljeda. Umjesto toga, treba težiti postupnom napretku i prilagoditi trening vlastitim mogućnostima i ciljevima. Treba uživati u procesu, a ne gledati samo cilj!

Ključ uspješnog pristupa fitnessu i zdravoj prehrani je educirati se, prilagoditi svoj plan prema individualnim potrebama i ciljevima te imati strpljenja. Ne sumnjam da discipline i upornost već imate, jer to dokazujete svojim radnim navikama i obvezama u obitelji. Kombinacija pravilne prehrane, raznolikog treninga i konzistentnosti vodi ka postizanju željenih rezultata na dugoročnoj osnovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here