Arnela Mornjkić: Jako je bitno da znate i šta ne smijete kombinovati u određenom proizvodu kako ne bi došlo do neželjenih reakcija na koži

0

Univerzalna rutina se može praviti samo za osobe koje poznaju svoj tip kože i nemaju nikakav kožni problem. Za sve ostale potrebna je detaljna analiza, pregled kože(online ili uživo) i tek onda da dogovorimo najbolju rutinu.

U današnjem svijetu, gdje se ljepota sve više cijeni, kreme za lice postale su neizostavan dio svakodnevne rutine ljepote i njege kože. Kroz godine istraživanja, razvoja i stručnosti, proizvodnja krema za lice evoluirala je kako bi zadovoljila različite potrebe i zahtjeve potrošača diljem svijeta. Proizvodnja krema za lice podrazumijeva pažljivo izrađivanje formula koje uključuju visokokvalitetne sastojke koji su blagi prema koži, ali istovremeno pružaju izuzetne rezultate. Više o tome reći će nam Arnela Moranjkić.

Recite nam nešto o sebi.

Zovem se Arnela Moranjkić. Farmaceutski fakultet završila sam 2015. godine na Univerzitetu u Tuzli i dobila zvanje magistra farmacije. Od 2015.-2022. radila sam u apoteci i na Katedri za biohemiju Farmaceutskog fakulteta kao spoljni saradnik-asistent na užoj naučnoj oblasti Biohemija. Teški uslovi za rad u apoteci, konstantna prebacivanja iz jednog grada u drugi,  proizvodnje krema, o karakteristikama određenih supstanci i njihovom kombinovanju nedostatak slobodnog vremena i mnogi drugi razlozi doveli su me do toga da se odvažim i pokrenem svoj biznis. Moram napomenuti da sam imala ogromnu podršku meni bitnih ljudi i da toga nije bilo sigurno ne bi bilo ni brenda Crystal skin. Kad imate tako jak vjetar u leđa, znanje i želju za radom, nemoguće je da ne uspijete. 

Možete li nam reći kako ste se odlučili na ovaj korak i otkud ljubav prema ovom poslu?

Ljubav prema kozmetici, farmaciji i medicini sam oduvijek gajila. Kad se spoje te grane dobijete ovo što sam ja napravila-uspješan biznis. U srednjoj školi sam imala dosta problema sa kožom i tada sam sebi obećala da ću u budućnosti na neki način pomagati drugima da se izbore s kožnim problemima i bolje se osjećaju jer smatram da je to i veliko psihičko opterećenje. Imam ogroman talenat za ovaj posao, mnogo čitam, educiram se i ulažem u unaprjeđenje receptura.

Magistar ste farmacije, da li Vam je i koliko to pomoglo pri izradi Vašeg proizvoda?

Svakako da jeste. Tokom školovanja kroz razne naučne oblasti učila sam o samom procesu Jako je bitno da znate i šta ne smijete kombinovati u određenom proizvodu kako ne bi došlo do neželjenih reakcija na koži. 

Na koji način dolazite do sirovina i kako cijeli proces izrade jedne kreme funkcioniše?

Većina sirovina se uzvoze iz EU, dosta toga se nabavlja i u BiH jer mi je cilj da podržim domaće firme ali i obezbijedim svojim klijentima najkvalitenije sastojke. Proces izrade je veoma jednostavan, barem meni. U suštini je najteži dio bio osmisliti recepturu koja će davati dobre rezultate a da se pri tome ne koriste teške hemikalije nego koži “srodni” sastojci.

Po čemu se razlikujete od konkurencije i kako ste jedinstveni?

Ono što mene i moj brend odvaja od svih ostalih je što se svaki proizvod po želji kupca može prilagoditi tipu kože. Mišljenja sam da i imam ovako dobre rezultate jer se posvetim svakom klijentu i napravim proizvode koji su striktno prilagođeni njima. Često mi klijentice pišu(kažem u ženskom rodu jer 99% klijentele čine žene) da im se sviđa i moj pristup jer sa svakim porazgovaram, dam im savjete za suplementaciju(vitamine i minerale) koji će povoljno djelovati na povlačenje njihovog kožnog problema. Mislim da nijedan brend u BiH nema ovakav pristup. Cilj su mi zadovoljni klijenti, a ne enormna zarada. 

Prema Vašem mišljenju ima li univerzalna rutina za kožu lica ili je svako lice jedinstveno?

Univerzalna rutina se može praviti samo za osobe koje poznaju svoj tip kože i nemaju nikakav kožni problem. Za sve ostale potrebna je detaljna analiza, pregled kože(online ili uživo) i tek onda da dogovorimo najbolju rutinu.

Da li su danas trendovi previše zastupljeni i kako izbjeći njihov uticaj?

Da, često dobijam pitanja o nekim trendovima koji su u tom momentu aktuelni na društvenim mrežama, prvenstveno Tik-Toku. Ono što mogu savjetovati svima je da ne slušaju osobe koje nisu školovane da daju takvu vrstu savjeta. Razlog je vrlo jednostavan, baciti će novce na proizvode a u najgorem slučaju i naškoditi svojoj koži. Znamo da su sad aktuelne plaćene reklame i ja zaista podržavam takav vid reklame ali da se prethodno posavjetujemo i sa stručnjacima.

Možete li dati savjet za njegu kože lica?

Svako ko ima bilo kakvih nedoumica u vezi svoje rutine može se javiti na moju Facebook ili Instagram stranicu. Neke opšte smjernice koje mogu podijeliti sa svima su da imate dobar čistač, tonik, dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom, serum i bogatu noćnu kremu. Sve to treba biti prilagođeno tipu kože i naravno kožnom problemu ako postoji. Još jednom želim da podvučem i stavim akcenat na kreme sa zaštitnim faktorom jer mi se čini da u našoj zemlji još uvijek ne postoji osviještenost o važnosti istog. Koža je naš najveći organ i kao takav zahtijeva najviše brige i njege.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here