HomeLjepotaAstaksantin: Tajna zdrave i mlade kože

Astaksantin: Tajna zdrave i mlade kože

Snažniji je od E i C vitamina i može pomoći kod obnavljanja kože iznutra. Evo zašto je ovo jedan od najpotentnijih antioksidansa. 

Svi smo čuli za kolagen suplemente koji su ključni za zdravu i sjajnu kožu, ali svijet ljepote sad priča o novom, manje poznatom suplementu za kožu – astaksantinu. 

Ovo je protuupalni antioksidans koji pomaže koži da ostane hidratizirana, sjajna i ujednačena, a pomaže i usporavanju procesa starenja i pojavi bora. 

Astaksantin je pink mikroalga koju jedu losos, škampi, kozice, pastrve i kril, pa čak i flamingosi, a on im daje crveno rozu boju.

Za šta je dobar? 

Nutricionisti objašnjavaju da je to jedan od najpotentnijih antioksidansa ali i vrsta antioksidansa koji se zove karotenoid, i koji se nalazi u prirodi. Topiv je u mastima što znači da se može otopiti u membranama masnih ćelija, pomoći kod obnavljanja kože, smanjiti oštećenja ćelija i upala, kao i zaštititi od pigmentacije od UV zraka. Može pomoći i kod inhibiranja kolagenaze, tj enzima koji mogu pomoći kod razlaganja kolagena, nešto što smanjuje znakove prirodnog starenja. Iz tog se razloga smatra jendim od najboljih antioksidansa za kožu. 

Vjeruje se da je 550 puta potentniji od E vitamina, što se tiče antioksidansa. Antioksidansi pomažu u zaštiti od slobodnih radikala, tj njihovoj šteti na koži, a glavni je uzročnik sunce. Drugi nutricionisti kažu kako astaksantin pomaže zaštiti kože kroz dermalne slojeve od štetnih slboodnih radikala koji su djelimično zaslužni za starenje kože. Pored toga, on pomaže zaštiti od sunčanih UV zraka, pored toga što pomaže elastičnosto kože, pomažući funkciji ćelija.

U prirodi, karotenoidi štite biljke od UV zraka i štetnih slobodnih radikala. Pruža prirodnu zaštitu algama, a njegovi se fotozaštitni efekti mogu koristiti i kod kože. Daljnja istraživanja pokazuju da bi mogao pomoći i kod upalnih procesa.

Astaksantin nije efikasniji samo od E vitamina, već je i puno jači od beta-karotena i efikasniji kod ‘kupljenja’ slobodnih radikala od C vitamina. 

Kože može upiti određenu količinu bilo kojih proizvoda za kožu, a kao antioksidans, astaksantin se trenutno dokazao kao najsnažniji kad se uzima oralno, u poređenju kad se aplicira topikalno. Također je efikasan nakon treninga. Njegova antioksidansna svojstva su odlična, jer sakupljaju slobodne radikale te sprječava upalu i oštećenja na mišićima u toku vježbanja, zbog čega vježbanje može duže trajati. 

Studija provedena u Japanu u kojoj su učestvovale žene dobi oko 40 godina i koje su 4 sedmice dnevno unosile 2 mg astaksantina pokazala je da se nakon samo 2 sedmice terapije poboljšao gotovo svaki aspekt zdravlja i izgleda kože žene. Poboljšanje je nakon 4 tjedna bilo još i vidljivije. Djelovanje astaksantina uključilo je smanjenje bora, bolju vlažnost, poboljšan tonus i elastičnost kože, nježniju površinu i manje nečistoća.

Konzumiranje astaksantina kao dodatka prehrani nakon obroka, povećava njegovu bioraspoloživost.

Potražite Solgar 5mg Astaxanthin u bolje opremljenim apotekama. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE