Koje su najbolje vježbe za zatezanje kože?

0
444

Znamo da se kože malo teže riješiti nakon većeg gubitka kila. Ali šta ako izgubimo samo nekoliko kila, a koža i dalje visi? 

Tijelo se vremenom privikava, zbog čega čovječanstvo postoji ovoliko dugo. Sasvim je uredu ako imate malo kože koja visi s ruka, ako imate viška na prsima ili negdje drugo – a sve se može pojaviti preko samo jedne zime ili zabavnog ljeta s ukusnom hranom. 

Ako želite izgubiti veći broj kilograma, idite sporije. Najbolje je izbjeći kožu koja visi ako idete polako, i skidate najviše 1kg sedmično. Ako ste brzo izgubili kilograme, morat ćete je polako vraćati iz različitih uglova. Ona će se sama polako vraćati i zatezati, ali manje su šanse ako je gubitak kilograma preko 12-13kg. 

Mišići se nalaze ispod masnoće tijela, tj ‘sala’ ispod kože. Kad izgubite težinu, oduzimate masu koja je nekada zatezala vašu kožu, i sad imate ‘obješenu’ ljušturu. Da bi ova promjena bila manje očigledna, polako gubite kilograme i održavajte određeni nivo masnoće u tijelu oko 14-22%. 

Pored kozmetičkih procedura i zahvata, najbolje što imate je vještina izgradnje mišića. Dodavanje mase mišićima pomoći će vam da dobijete fizički izgled koji tražite. Pored estetike, više mišića znače bolji hormoni, manje povreda, dugotrajnija energija, dobro izbalansirana tjelesna kompozicija. 

Plan se sastoji samo od dva koraka. 

Klasična vježba guranja i privlačenja

 Da bi se stomak zategnuo, vaše ruke oblikovale najbolje je raditi vježbe guranja i privlačenja. To može biti i dizanje tegova. Ova vježba odlična je za izgradnju mišića i vaše vrijeme u teretani će se sigurno isplatiti. Pored toga što se fokusirate na stomak, ruke i leđa, ove vježbe stvaraju promjene u metabolizmu koje poboljšavaju proizvodnju testosterona i hormona. Vaše čitavo tijelo može proći kroz transformaciju. 

Upute: Uradite 6-8 laganog kardio zagrijavanja i drugih pokreta koji će vas zagrijati. Uradite nekoliko dizanja u više serija. Podižite tegove koji odgovaraju vašem tijelu i snazi, a ako ste u teretani možete zamoliti trenera da vam da upute. 

Uradite 2 seta zagrijavanja sa 60 sekundi pauze. Onda uradite 5 setova od po 6-8 vježbi i 2 minute pauze. Kod dizanja tegova, blago nakrivite donji dio leđa da zaštitite kičmu. 

Ako dižete tegove iznad prsa, tegovi ne bi smjeli dodirivati prsa, uostalom rizikujete povredu.

Svaki početak je težak, dajte tijelu vremena da se prilagodi. Treningom za jačinu izgradite mišiće koji se nalaze ispod. Ne zaboravite piti puno vode, jer je to neophodno za elastičnost kože.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here