Benjamin Mrkonjić Kolagen: Prijatelj koji nemilosrdno prkosi godinama

0

Kada je koža u pitanju, današnja ponuda dermatokozmetike, nudi savršen izbor njege protiv starenja uz stimulisanje proizvodnje prirodnog kolagena u dermisu kože sa dugoročnim vidljivim rezultatima.

Benjamin Mrkonjić, prvi i najmlađi magistar dermatofarmacije i kozmetologije u BIH

Benjamin Mrkonjić je na osnovu znanja, prvi i najmlađi magistar dermatofarmacije i kozmetologije u BIH, a po karakteristikama jednog bića: čovjek od krvi i mesa kao i svi ostali. Rođen je 16.09.1996. u Tuzli. Radom u Beauty svijetu kreće se već od svoje šesnaeste godine, gdje važi za prvog Beauty Advisora iz selekcije (MAN) radeći za renomirane svjetske brendove. Iza njega se nalazi i diploma diplomiranog inženjera prehrambene tehnologije koja mu je u ovom beauty svijetu itkeko pomogla i podigla nivo znanja o hemiji, dodacima prehrani i samom čovjeku na veliki nivo. Uporedo sa studiranjem aktivno je radio u lokalnoj apoteci duži niz godina, gdje je savladao i naučio dosta stvari koje su mu danas u svakodnevnoj praksi olakšavajuća okolnost. Planira da od naredne godine svoje znanje nastavi sa doktorskim studijima van BiH i time ojača svoje znanje i podigne na još veći nivo. Njegov cilj i ambicija jeste da svako od nas upozna sebe kao ličnost, svoju kožu kao najveći glavni organ i savlada za početak osnove koje su nam potrebne kako bismo što duže se smijali, a bore ne očekivali i druge promjene na licu.

Kolagen predstavlja jedan od ključnih faktora koji djeluju protiv prvih znakova starosti i njihove prevencije. Kolagen pripada skupini proteina, odnosno polipeptida koje naš organizam sam sintetizira. Samim nedostatkom kolagena u organizmu dolazi do prvih znakova starenja kože kao što su bore, pojava celulita, koža je izrazito suha i kao gavni pokazatelj smanjene proizvodnje koagena jeste opadanje ”tonusa” kože. Ovo su samo od nekih informacija koje smo dobili od Benjamina, a vi ukoliko želite više znati o kolagenu nastavite čitati veoma zanimljiv i poučan tekst. 

Od svih proteina u našem tijelu kolagen zauzima najveće mjesto i on se smatra za jedan od ključnih proteina zdravlja i ljepote, odnosno našeg mladolikog izgleda. Kao što znamo, Vitamin C pomaže u proizvodnji odnosno sintezi kolagena u našem tijelu, ali isto tako znamo da kada ostvarimo dvadeset i pet ljeta, naša koža odnosno tijelo počinje da gubi koncentraciju kolagena u istoj za otprilike 1-1.5% po godini.
Ovisno o načinu života, ishrani i njezi to može biti prije dvadeset pete godine ili kasnije ali s obzirom na današnji ubrzan način života i sami procesi u našem organizmu su ubrzani.

Kako biste spriječili gubitak kolagena u vašem organizmu, ili ako ste primijetili neke od promjena na vašoj koži lica i tijela u zadnje vrijeme, a povezane su sa gubitkom kolagena ili nedostatkom, donosimo vam par preporuka kako da zadržite blistav izgled i zdravlje uz jedan tako jednostavan, a toliko esencijalan protein za naš organizam i ljepotu.
Ukoliko želite ili ste razmišljali da probate neki od kolagen dodataka prehrani, moja preporuka po naučnim istraživanjima ali i ono što se najefikasnije pokazalo kroz praksu jeste kolagen u tečnom ili praškastom obliku u koncentraciji od 5000-10000mg. Dolazi u pakovanju od 500ml, kombinacija hidroliziranog kolagena, vitamina C, hijaluronske kiseline i resveratrola djelovati će iznutra odnosno nadomjestiti ćete sa samo 50ml dnevno kolagen koji je potreban vašoj koži i tijelu. 

Savršen preparat kao prijatelj koji će zajedno s vama prkositi godinama. Vitamin C služi za sintezu kolagena u našem organizmu prema biohemijskoj reakciji tako da sva iskoristivost istog donosi odlične benefite na duže staze.

Kada je koža u pitanju, današnja ponuda dermatokozmetike, nudi savršen izbor njege protiv starenja uz stimulisanje proizvodnje prirodnog kolagena u dermisu kože sa dugoročnim vidljivim rezultatima. Klasični serumi za hidrataciju na bazi mineralizirane vode u kombinaciji sa anti-age peptidima tj. kolagenom i vitaminom C rade korekciju znakova starenja ali i stimulisanje proizvodnje istog.

Divno zar ne?

Svakako vam preporučujemo da jedno od navedenih proizvoda bude već sutra vaš izbor u svakodnevnoj rutini ali isto tako da gledate na ovo kao ”zalihe ljepote i zdravlja za buduće dane” jer u ovom slučaju vrijedi jedna poslovica: ”Čemu liječiti kada možemo spriječiti?” Zato krenite već odmah sa upotrebom kolagena i probudimo zajedno svijest kod svih o važnosti samog kolagena u našem organizmu.

Ostanite nam zdravi i lijepi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here